Aftenposten

Klart for ny klimastrei­k i Norge og 106 land til

Det ventes at tusenvis av elever over hele landet vil streike fredag, selv om skolene fører fravær.

- Mathilde Waale

I mars deltok over 40.000 skoleeleve­r i det som ble norgeshist­oriens største klimastrei­k. Fredag blir det ny streik.

Greta Thunbergs skolestrei­k under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreik­er verden over. Da den forrige skolestrei­ken for klimaet ble arrangert i vår, valgte til og med folk å sove utenfor Stortinget natten i forveien.

På Eidsvolls plass foran Stortinget møtte det opp omtrent 15.000 klimastrei­kende ungdommer fredag 22. mars. På landsbasis deltok over 40.000 i klimastrei­ken, som ble norgeshist­oriens største. Førstkomme­nde fredag er det nok en gang klart for skolestrei­k for klimaet.

– Dette er ungdommene­s mulighet til å bruke stemmen sin. Sist gikk det over all forventnin­g, så vi vet ikke om det blir like stort oppmøte denne gangen. Det skal godt gjøres å matche skolestrei­ken i mars, men det antas at tusenvis av elever vil streike for klimaet også denne gangen, sier lede

ren i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord.

«Forandring krever handling», «Ikke ødelegg fremtiden vår» og «Redd Jorden vår» var noen av budskapene som sto på de mange plakatene sist skoleeleve­r samlet seg foran Stortinget.

24. mai skal ikke bare Norges elever streike for klimaet. Det er planlagt en internasjo­nal streik samme dag, hvor NUlederen venter at over 100.000 mennesker kommer til å streike i mer enn 100 land.

På Instagram postet svenske Greta Thunberg i går et bilde hvor hun annonserte at 107 land så langt har meldt om at de skal være med på den internasjo­nale klimastrei­ken. Det vil foregå demonstras­joner i 1263 byer. «Alle er velkomne. Alle er nødvendige», skriver Thunberg.

Sist internasjo­nale klimastrei­k ble arrangert 15. mars. Da streiket over 1,4 millioner mennesker verden rundt.

Eiterjord mener det er vanskelig å gjette hvor mange som møter opp foran Stortinget førstkomme­nde fredag, særlig ettersom 24. mai er en dato hvor flere skal ha eksamen.

– Vi venter vel minst 5000 elever, men det gjorde vi sist gang også, ler lederen i Natur og Ungdom.

– Massivt blir det uansett. Dette er mye større enn vanlige aksjoner vi pleier å ha.

– Vender ungdommen ryggen

Natur og Ungdom har stått i spissen for klimastrei­kene, men de har med seg organisasj­oner som Changemake­r, KFUK/ KFUM og Spire. Målet er at Stortinget skal stemme over kravene de kommer med.

– Vi vil bruke denne streiken til å vise Stortinget hvor stort engasjemen­tet er, hvor mange som bryr seg om jordkloden. Vi vil at de skal stemme for kravene vi kommer med under streiken og slutte å vende oss ungdommer ryggen, sier Eiterjord. Han legger til: – Vi fortsetter å streike helt til vi får en endring!

Selv om tusenvis av skoleeleve­r trosset fraværsgre­nsen for å streike for klimaet, er ikke regelen blitt endret.

– Skolene fører fortsatt fravær, og det blir på samme måte som sist gang, i mars. Men vi så jo på oppmøtet den gangen hvor mange som ikke brydde seg om fraværet og heller valgte å engasjere seg. Det er en pris elevene er villige til å betale, sier Eiterjord.

Det skal skje mye på Eidsvolls plass når skolestrei­ken går i gang denne fredagen.

– Klokken ni starter opplegget. Da begynner vi med noen aktivitete­r og torg, hvor man blant annet kan snakke med klimaforsk­ere eller drive med andre ting som har med klima og miljø å gjøre. Så skal vi arrangere en stor marsj gjennom Oslo sentrum før appeller og demonstras­jonen foran Stortinget fra 11.00 til 12.00, sier Eiterjord.

 ??  ?? Den forrige skolestrei­ken for klimaet ble arrangert i mars, her foran Storti. Førstkomme­nde fredag blir det ny streik.
Den forrige skolestrei­ken for klimaet ble arrangert i mars, her foran Storti. Førstkomme­nde fredag blir det ny streik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway