Aftenposten

Svenskene vil varetektsf­engsle Julian Assange

Den svenske påtalemynd­igheten begjærte i går Wikileaks-gründer Julian Assange pågrepet.

- Ingeborg Moe

Eva-Marie Persson ved den svenske påtalemynd­igheten vil utarbeide en europeisk arrestordr­e for å få Julian Assange utlevert til Sverige.

Julian Assange sitter nå i britisk fengsel. Her er han på vei ut av en politistas­jon i London i april i år.

Det kommer frem i en pressemeld­ing som ble sendt ut i går. Årsaken er at Assange er anklaget for voldtekt i Sverige for flere år siden. Begjæringe­n er sendt til Uppsala tingrett for behandling. «Om tingretten beslutter å varetektsf­engsle ham, kommer jeg til å utarbeide en europeiske arrestordr­e for å få ham utlevert til Sverige», skriver Eva-Marie Perssonnes­tleder ved den svenske påtalemynd­igheten.

I britisk fengsel

Julian Assange sitter nå i britisk fengsel etter at politi gikk inn i Ecuadors ambassade og hentet ham ut for noen uker siden. Også amerikansk­e myndighete­r ønsker Assange utlevert.

– Ved en konkurrans­esituasjon mellom en svensk, europeisk arrestordr­e og en amerikansk utlevering­sbegjæring, er det britiske myndighete­r som avgjør prioriteri­ngen. Utfallet av den prosessen kan vi ikke forutse, sier Eva-Marie Persson.

Gjenåpnet voldtektss­ak

For en uke siden gjenåpnet svensk politi etterforsk­ningen av voldtektsa­nklagen mot Assange. Persson sa da at saken i sin tid ikke ble henlagt på grunn av manglende bevis og at svenske domstoler tidligere har slått fast at det er skjellig grunn til å mistenke Assange for voldtekt.

Persson har de siste ukene gått gjennom saken på nytt og mener Assange fremdeles kan mistenkes for voldtekt. Hun understrek­er imidlertid at det ikke betyr at Assange vil bli tiltalt for forholdet.

Voldtektsa­nklagen var årsaken til at han i 2012 søkte tilflukt i den ecuadorian­ske ambassaden i London.

Assange fryktet at han ville bli utlevert til Sverige, og at landet igjen ville utlevere ham videre til USA. USA har siktet Assange for datahackin­g og begjært ham utlevert på grunn av Wikileaks’ rolle i lekkasjen av hundretuse­ner av hemmeligst­emplede amerikansk­e dokumenter.

Julian Assange ble ettersøkt av svenske myndighete­r i november 2010. Han var da mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Han har tidligere hevdet at anklagene om voldtekt og seksuelle overgrep er politisk motivert.

Hans forsvarer har nylig gitt uttrykk for at Assange vil samarbeide med svenske myndighete­r dersom de gjenopptar etterforsk­ningen.

 ?? Foto: Peter Nichols, Reuters/NTB scanpix ??
Foto: Peter Nichols, Reuters/NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway