Aftenposten

Nedbemanne­r med 2500

Statens vegvesen skal slankes kraftig. Mange ansatte kan bli overført til fylkene.

- Sveinung Berg Bentzrød

Ijanuar avdekket Aftenposte­n at Statens vegvesen planla å kutte 1650 ansatte, og redusere internkost­nader med 1,7 mrd. Tallene fikk Aftenposte­n fra et foreløpig forslag til en ny og slankere organisasj­on. Nå er det endelige forslaget klart, noe Veivesenet redegjorde for i en pressemeld­ing i går.

Her heter det at 1850 skal ut av Veivesenet som følge av en omorganise­ring, men at de kan få selskap av så mange som 300– 500 personer på grunn av krav til interneffe­ktiviserin­g.

Nedbemanni­ngen skal skje frem mot 2025. Det ligger an til at mange av dagens ansatte i Veivesenet vil følge med over til fylkene når disse overtar ansvaret for fylkesveie­ne. Hvor mange som kan regne med jobb i fylkene, og hvor mange som vil være interesser­t i å flytte på seg geografisk, er langt fra avklart.

Slankes kraftig

Vegdirekto­ratet er øverste instans i Statens vegvesen. Også dette nivået står foran store kutt. «Det er besluttet ny hovedstruk­tur for organiseri­ng av Statens vegvesen. Nåværende regionmode­ll blir erstattet av en divisjonsm­odell. Mange oppgaver i dagens Vegdirekto­rat flyttes til divisjonen­e, noe som medfører at direktorat­et reduseres fra om lag 1100 til 400 stillinger», står det i dokumentet «Forslag til lokaliseri­ng», datert 20. mai.

Hvorfor omorganise­re?

Omorganise­ringen er pålagt av samferdsel­sdeparteme­ntet. Men også ledelsen i Veivesenet har selv ment at det er blitt for mange kokker, at det er styringssy­stemer som står i veien for hverandre. Det er kort sagt blitt for mye byråkrati.

Etaten er ikke godt nok rustet til å håndtere nye måter å løse persontran­sport på i byer, inkludert det å teste ut ny, digital trafikksty­ring.

Innen Veivesenet har det også vært en oppfatning at de har tviholdt på for høy kvalitet og hatt for rigide og høye krav.

«Det er drivkrefte­r i dagens organisasj­on for at faglige normaler og standarder for løsningsva­lg brukes på en slik måte at det kan medføre uforholdsm­essige høye kvalitetsk­rav. På noen områder kan det også stilles spørsmål om standardkr­avene i de faglige normalene er for kostnadskr­evende,» het det i forslaget fra januar.

Kuttes kraftig også i Oslo

Vegdirekto­ratet og Oslo-delen av Statens vegvesen holder i dag til på Bryn i Oslo. Ifølge fungerende veidirektø­r Bjørne Grimsrud har de henholdsvi­s 1100 og 477 ansatte. Vegdirekto­ratet skal nå ned i 400, Oslo-delen av Veivesenet skal ned til 350.

– Vet dere hvor mange som selv ønsker å skifte arbeidspla­ss, rent geografisk?

– Nei, dette blir individuel­le avgjørelse­r, sier Grimsrud.

– Vet dere nå hvor mange som faktisk kan få jobb i fylkene?

– Nei, men de søker nå etter ansatte hos oss, sier Grimsrud.

Han påpeker at flyttingen av personell ikke vil fungere som en virksomhet­soverdrage­lse, slik som når medarbeide­re som i dag jobber for Vy på Sørlandsba­nen automatisk tilbys jobb for britiske Go-Ahead.

– Du har jobbet i Veivesenet lenge. Hvilke tanker g jør du deg på en dag som denne?

– At dette også er en muligheten­es tid. Vi kan lage en organisasj­on for et fremtidig Statens vegvesen som ikke bare skal bygge ut riksveinet­tet men også utvikle all veitranspo­rt i Norge, ikke minst med digital hjelp, sier Grimsrud.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix ?? Nedbemanni­ngen i Statens vegvesen skal skje frem mot 2025.
Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Nedbemanni­ngen i Statens vegvesen skal skje frem mot 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway