Aftenposten

Faren for storkonfli­kt øker

USAs press mot Iran har allerede fått konsekvens­er. En større konflikt kan bryte ut nærmest ved et uhell, mener eksperter.

- Tor Arne Andreassen Korrespond­ent i Midtøsten

Dersom Iran vil slåss, så vil det bety den offisielle slutten på Iran. Ikke kom med trusler mot USA i g jen, skrev Donald Trumps på Twitter bare timer etter at en rakett søndag kveld traff bare 500 meter fra USAs ambassade i Irak.

Skylden ble raskt lagt på Iran. «USA vil holde Iran ansvarlige dersom en Iran-støttet milits gjennomfør­er et angrep», sa en talsmann for USAs utenriksde­partement til Reuters.

Irans utenriksmi­nister Javad Zarif ga Trump svar på tiltale på Twitter.

«Økonomisk terrorisme og morderiske ukvemsord vil ikke gjøre ende på Iran», mente han.

En rekke av de væpnede sjiamuslim­ske gruppene i Irak som kalles «folkets mobiliseri­ngsstyrker» har tilknytnin­g til sjiadmonin­erte Iran. Et angrep fra en slik gruppe kan utløse en mye mer alvorlig konflikt mellom USA og Iran, advarer forskeren Ali Alfoneh ved Arab Gulf States Institute i Washington, D.C.

– I dette seneste tilfellet rettet en sjiamuslim­sk milits et bombekaste­rangrep mot en evakuert amerikansk bygning i den grønne sonen. Hva hvis den ved en feil hadde truffet bygningen ved siden av, eller hvis det var amerikansk rengjøring­spersonale i den evakuerte bygningen? USA ville ikke hatt annet valg enn å holde Teheran ansvarlig og gjengjelde angrepet, sier Alfoneh.

USA har evakuert alt ikke-essensielt per

Soldater fra en sjiamuslim­sk milits øver i Irak i 2017. Militsene kjempet mot IS, men hevdes nå å kunne utgjøre en trussel mot amerikaner­e i Irak.

sonell fra den amerikansk­e ambassaden i Bagdad. De sier de har mottatt etterretni­ngsopplysn­inger om økt iransk aktivitet som kan sette amerikansk­e liv i fare.

Faren for en eskalering øker i farvannet utenfor Iran, blant annet i Hormuzstre­det, der en femtedel av verdens oljeekspor­t blir fraktet på oljetanker­e.

USA har beordret større militære styrker til området.

– Den klassiske formen for militær oppskaleri­ng, ville være et sammenstøt mellom amerikansk­e marinefart­øyer og den iranske revolusjon­sgardens marine, sier Alfoneh.

– Kan slå til på flere ulike måter

Iran kan komme til å svare USA militært. De har et batteri med muligheter, forklarer orlogskapt­ein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole:

• Angrep mot oljetrafik­k i regionen, som oljetermin­aler, rørledning­er og oljetanker­e.

• Militser kan gjennomfør­e direkte angrep på amerikansk­e mål i regionen.

• Større Cyberangre­p mot sivil infrastruk­tur eller større amerikansk­e selskaper.

• Terrorangr­ep gjennom Irans nettverk av militser og agenter.

Men Slensvik understrek­er at selv om krigstruss­elen er reell, er den fortsatt ikke overveiend­e sannsynlig.

Han tror et amerikansk­e bakkeangre­p mot Iran er usannsynli­g. Det mener også forsker Kjetil Selvik ved Norsk utenrikspo­litisk institutt.

– En fullskala invasjon av Iran à la Irak i 2003, virker usannsynli­g. Trump har ingen interesse av eller ambisjon om å bygge demokrati som George W. Bush holdt frem som et sentralt motiv. Målet med et eventuelt militært angrep på Iran vil være å svekke Irans militære kapasitete­r. Det kan oppnås gjennom flyangrep, sier Selvik.

Han sier de største konsekvens­ene er trolig for Irak, som havner i skvis mellom Iran og USA.

– Irak er avhengig av begge for å oppretthol­de sikkerhete­n og holde liv i økonomien.

 ?? Foto: Anmar Khalil, AP/NTB scanpix ??
Foto: Anmar Khalil, AP/NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway