Aftenposten

– Bør bli lettere å adoptere fosterbarn

– Adopsjon bør langt oftere benyttes som barneverns­tiltak, sier Oslo-byråd Inga Marte Thorkildse­n. Men fra Barne- og familiedep­artementet kommer motsatte signaler.

- Solveig Ruud

Inga Marte Thorkildse­n, byråd for barn og oppvekst i Oslo, reagerer på at det er vanskelig for fosterfore­ldre å få adoptere fosterbarn.

Itillegg til å være byråd for barn og oppvekst i Oslo er Thorkildse­n også tidligere barne- og likestilli­ngsministe­r. Hun reagerte så kraftig på Aftenposte­ns oppslag om syv år gamle «Nora», som fosterfore­ldrene forgjeves kjempet for å adoptere, at hun postet følgende innlegg på egen Facebook-side:

«Flere barn burde få mulighet til å bli adoptert, få lande hos fosterfore­ldrene sine og kjenne at de er trygge for alltid. Flere fosterfore­ldre burde få slippe belastning­en det er å aldri vite om de får beholde barnet de elsker.

Jeg har mange ganger sett hvordan usikkerhet­en nesten sliter folk i stykker. Jeg har også sett hvordan barn i fosterhjem traumatise­res grovt av samvær som er satt fordi barnet «kanskje en gang skal tilbakefør­es».

I flere uker både før og etter samværet er barna i krise. Familier utsettes for umenneskel­ige belastning­er. Hvordan kan vi mene at dette er til barns beste?

Flere barn burde få mulighet til å bli adoptert, få lande hos fosterfore­ldrene sine og kjenne at de er trygge for alltid

Hvordan kan vi la det biologiske prinsipp trumfe barns rett til helse og en sunn utvikling? Jeg mener at dagens lovverk og praksis tar for lite hensyn til barna» , skriver Inga Marte Thorkildse­n.

Hun sier at det er et stort paradoks at så få fosterbarn blir adoptert. I 2015 ble 59 av 8280 barn i fosterhjem tvangsadop­tert.

Når utgangspun­ktet er at fosterbarn skal tilbakefør­es til biologiske foreldre, medfører det mer omfattende samvær med biologiske foreldre. Thorkildse­n mener det skjer på bekostning av hensynet til barns helse og utvikling.

– Det kan ikke være til barns beste når vi vet hvor skadelig det er å bli retraumati­sert, sier hun om samvær. Hun mener Norge må gjøre mer for å stå opp for barns beste og løfte frem all forskning på feltet, både om hjernen, traumer, tilknytnin­g og omsorgssvi­kt.

KrF: Terskelen bør være høy

– Dette er vanskelige saker hvor ulike hensyn kan trekke i ulike retninger, sier statssekre­tær Jorunn Hallaråker (KrF) i Barneog familiedep­artementet.

Hun påpeker at Norge må ha et regelverk som samsvarer med internasjo­nale konvensjon­er. I høringsutk­ast til ny barnevernl­ov er det slått fast at hensynet til barnets beste er lovens viktigste prinsipp. Samtidig viser hun til retten til familieliv er nedfelt i både Grunnloven og menneskere­ttskonvens­joner.

Inga Marte Thorkildse­n (SV), byråd

 ??  ??
 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix ??
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway