Aftenposten

Byrådet vil kjøpe 20 prosent av alle nye boliger

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i Oslo vil gjøre veien inn på boligmarke­det enklere og presentere­r nå tre løsninger for en sosial boligpolit­ikk.

- Daniel Røed-Johansen og Harald Stolt-Nielsen

Boligprise­ne i Oslo har vært et hett tema de siste årene. Prisene er i dag lavere enn i toppåret 2017, men har begynt å stige igjen. Det er bakgrunnen for at byrådet har jobbet med å meisle ut det de kaller en sosial boligpolit­ikk.

I går presentert­e byrådslede­r Raymond Johansen (Ap), byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) og oppvekst- og kunnskapsb­yråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) forslag til løsninger som skal testes ut i Oslo de neste årene – hvis de rødgrønne partiene vinner valget til høsten og får fortsette i byråd.

Forslagene innebærer blant annet at kommunen skal innta en mer aktiv rolle i boligmarke­det ved å kjøpe opp boliger.

– De mest vanskeligs­tilte har mulighet til å bo i kommunale boliger. Og noen har mulighet til å kjøpe egen bolig. Men så er det veldig mange helt vanlige folk som ikke har råd. Derfor forsøker vi å etablere en tredje boligsekto­r i Oslo, sier Johansen til Aftenposte­n.

Starter med fem pilotprosj­ekter

Byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen sier at de gjør en «forsiktig start» med fem pilotprosj­ekter, men at ambisjonen er at dette skal utvikles til å bli langt større. Ifølge Marcussen er byrådet allerede i gang med å se på konkrete tomtealter­nativer.

– Om vi greier å skalere dette opp til å bli et stort volum, kan det være vi greier å påvirke boligprise­ne ellers. Men da ser vi litt frem i tid, sier byrådslede­r Johansen.

– Men om vi ser litt frem i tid: Hvor stort volum har du i tankene?

– Stort. Stort.

– Hva legger du i det?

– 20 prosent av alle nybygg. Ambisjonen bør være der hvis det skal være noe poeng. Om vi etablerer en pilot og det bare blir noe smårusk, vil det egentlig ikke ha noen stor betydning.

– Hva er et realistisk tidsperspe­ktiv for å komme dit?

– Det første realistisk­e nå er at i løpet av et par år vil noen ha muligheten til å flytte inn i de første boligene. Så får vi nesten ta det derfra, sier Johansen.

Vil bygge i øst og vest

Byrådet har pekt ut tre mulige løsninger for en ny boligpolit­ikk. Nå blir spørsmålet hvordan disse skal testes ut i praksis. Planen er at pilotprosj­ektene skal være en kombinasjo­n av nybygg og kjøp av etablert eiendom.

Marcussen sier at det foreløpig ikke er bestemt hvor disse skal være, men hun avslører to muligheter:

• Hagegata 30 på Tøyen.

• Bestumkile­n ved Bygdøy.

– Vi vurderer ulike alternativ­er. Det viktigste er det blir en spredning mellom øst og vest, sier hun.

Skal ikke tjene penger – Hvilken kompetanse har kommunen til dette? Det har ikke alltid gått så bra?

– Kommunen bygger ganske mye i dag. Vi må gjøre vurderinge­r av hvordan dette skal organisere­s. Men at vi har kompetanse­n som gjør at vi kan bygge, det har vi.

– Skal kommunen tjene penger på dette?

– Grunnen til at vi går i gang med dette, er at det skal være et supplement til det rent kommersiel­le boligmarke­det. Det er ikke meningen at vi skal tjene penger til kommunekas­sen, sier Marcussen.

Byrådssekr­etær Rasmus Reinvang (MDG) opplyser at etablererb­olig-modellen særlig er ment å hjelpe dem som ikke klarer å stille opp med 15 prosent egenkapita­l for å få banklån. Men det er for tidlig å si noe om hvordan personer skal velges ut til ordningen, sier han.

Forrige uke ble det fremlagt nye planer for utbygging på Filipstad. Johansen lanserer området som en aktuell kandidat for en ny boligpolit­ikk.

– Tenk om helt vanlige folk lønnsmessi­g kunne flyttet til Filipstad. Det har jeg som en våt drøm, sier byrådslede­ren.

Byrådene Inga Marte Thorkildse­n (SV), Hanna E. Marcussen (MDG) og Raymond Johansen (Ap) på pressekonf­eransen i går.

 ??  ??
 ?? Foto: Daniel Røed-Johansen ??
Foto: Daniel Røed-Johansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway