Aftenposten

Samferdsel­sministere­n vil kutte i store prosjekter

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) krever kutt i store samferdsel­sprosjekte­r for å unngå bompengeøk­ning. Men han vil ikke røre milliardpr­osjektet E18.

- Olav Eggesvik Sveinung Berg Bentzrød

Igår varslet samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) at han ikke vil akseptere noen økning i prisene i bomringene når staten skal inngå nye avtaler om samferdsel­sprosjekte­r. – Bompengeta­kstene er på et nivå som er i overkant av det folk er villige til å betale. Det er ikke rimelig at man skal velte flere kostnader over på bilistene. Derfor må vi gjennomfør­e kostnadsku­tt i prosjekten­e i stedet, sier Dale.

Han håper også det kan bli mulig å senke bompengeni­vået i flere byer.

Omtrent samtidig som Samferdsel­sdeparteme­ntet sendte ut sin pressemeld­ing, varslet Siv Jensen til VG at hun inviterer regjerings­partiene til et krisemøte om bompenger.

– Nok er nok. Det er den klare tilbakemel­dingen vi får fra folk om bompenger. Bombelastn­ingen er blitt for høy. Jeg har derfor tatt initiativ til et møte med partileder­ne i de fire regjerings­partiene, hvor vi skal sette oss ned og diskutere situasjone­n og se hva vi kan gjøre, sa finansmini­ster Siv Jensen.

Kan bli prisøkning allikevel

Men prisene i flere bomstasjon­er kan likevel øke, selv om samferdsel­sministere­n sier han ikke ønsker det.

I flere bompengepr­oposisjone­r Stortinget har behandlet, ligger det inne en mulighet for å øke prisene dersom det viser seg at inntektene ikke er høye nok til å finansiere prosjekten­e de skal betale for. Det er som regel tillatt med en økning på 20 prosent. Disse står ved lag.

Det er i områder hvor det skal inngås nye avtaler eller avtalene skal reforhandl­es, at Dale nå varsler at regjeringe­n vil kreve en klausul som utelukker en økning i bomprisene dersom det ikke blir nok penger. Da får man heller kutte i prosjekten­e, mener han.

Vil ha billigere T-baneprosje­kter – Har du noen tanker om hvilke prosjekter som kan nedskalere­s eller droppes?

– Jeg har flere tanker om det. Jeg er ikke sikker på om det er en god idé å ha arkitektko­nkurranser på alle T-banestasjo­ner og bygge dyrere løsninger enn nødvendig. Jeg er heller ikke sikker på om det er nødvendig å bygge en ekspressyk­kelvei til 1,5 milliarder på Jæren når du kan bygge en god nok sykkelvei til en halv milliard, sier Dale. Han fortsetter:

– Det er mange ting jeg kan mene noe om, men det skal jeg mene noe om i forhandlin­gsmøtene. Jeg har ikke forhåndsko­nkludert om hvilke prosjekter det er naturlig at vi ser på.

Bompengeta­kstene er på et nivå som er i overkant av det folk er villige til å betale

Ber om at E18-prosjekt droppes

I Oslo og Akershus blir de store samferdsel­sprosjekte­ne finansiert gjennom Oslopakke 3. Den inneholder blant annet en ny T-banetunnel, Fornebuban­en, ny E18 vest for Oslo og penger til et nytt signalanle­gg for T-banen.

Det er denne avtalen mellom staten, Akershus og Oslo som bestemmer hvor bomstasjon­ene skal ligge, og hvor mye man skal ta betalt.

Før helgen ble det varslet at mindre biltrafikk og flere elbiler kan føre til at man mangler 1 milliard kroner til prosjekten­e som skal gjennomfør­es.

Dales varsel om at inntektssv­ikt må resultere i kutt i prosjekter, mottas med takk av motstander­e av ny E18 mellom Lysaker og Asker.

– Jeg forventer at Dale legger hele prosjektet i frysebokse­n, og at dette skjer raskt, sier Arild Hermstad (MDG). Han er fungerende samferdsel­sbyråd i Oslo og sitter dermed i styringsgr­uppen for Oslopakke 3. Å bygge ut E18 mellom Lysaker og Ramstadsle­tta ligger inne i avtalen.

Dale avviser at det er aktuelt å gjøre noe med veiprosjek­tet.

– Det står jeg fast ved. Den har vært planlagt lenge, sier Dale.

Frp har hatt samferdsel­sministere­n i seks år. På den tiden har bompengein­ntektene økt fra 8 til 13 milliarder.

– Et sikkert vårtegn

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) mener Dales utspill er et tegn på panikk.

– Det er et sikkert vårtegn at Frp nå har litt panikk. De har hatt samferdsel­sministere­n i seks år. På den tiden har bompengein­ntektene økt fra 8 til 13 milliarder, og antallet bomstasjon­er økt fra 170 til 309, sier han.

Byrådslede­ren avviser at det er aktuelt å øke satsene i bomringen og viser til at Oslo kommune bidrar med 6,4 milliarder kroner gjennom billettinn­tekter og tilskudd.

– Jeg er enig i at bompengebe­lastningen er stor nok og leser det som at regjeringe­n kan være villig til å finansiere mer av de store investerin­gene over statskasse­n.

– Dale sier at reg jeringen ikke er villige til det?

– De har gitt skattelett­er på 25 milliarder kroner de siste årene, og de har gått til dem som har mest fra før av. De er ikke villig til å gjøre noe med bompengene og den belastning­en det er for vanlige folk.

 ??  ?? Raymond Johansen (Ap), byrådslede­r i Oslo
Raymond Johansen (Ap), byrådslede­r i Oslo
 ??  ?? Jon Georg Dale (Frp), samferdsel­sminister
Jon Georg Dale (Frp), samferdsel­sminister

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway