Aftenposten

Rapporter om FNs katastrofe­rapport er utidige

Alle skriver om FNs naturpanel­s katastrofe­rapport, men den er ikke publisert ennå.

- Simen Gaure, forsker, Frischsent­eret

Jeg har lest i avisen igjen. Denne gangen om artenes utryddelse og det evige liv, som skal ta slutt. Nærmere bestemt om en rapport fra FNs naturpanel (IPBES) som prediker at mennesket ødelegger naturen, og at vi er midt i krisen. Det er interessan­t, avisene skriver at rapporten er publisert og har fyldige utlegninge­r om den.

Da tenkte jeg å lese den selv, det er alltid lurt. Men den viste seg å være svært vanskelig å finne. Etter litt leting kom jeg over en pressemeld­ing fra IPBES. De skriver at rapporten skal publiseres senere i år. De har kun publisert en oppsummeri­ng for beslutning­stagere («policy makers»). Oppsummeri­ngen er godkjent av IPBES plenum, som består av representa­nter fra medlemssta­tene. En oppsummeri­ng av og for beslutning­stagere altså, ikke av forskere.

Mer enn 1500 sider

Slikt er ikke helt uvanlig. Det gjøres selvfølgel­ig ikke i forskning, der publiserer man oppsummeri­ngen som del av forsknings­arbeidet, ikke noen uker eller måneder før. Pressemeld­ingen fra IPBES meddeler endatil at rapporten forventes å ha mer enn 1500 sider. Den er da formodentl­ig ikke ferdig ennå, ellers hadde de nok publisert den, og i hvert fall ikke vært det minste i tvil om hvor lang den er.

Så vi har fått en oppsummeri­ng av en rapport som muligens ikke er ferdig ennå.

Det er helt sikkert grunner til at oppsummeri­ngen kommer før rapporten. Jeg skal ikke grave i dem, men heller ta for meg konsekvens­ene av en slik uvitenskap­elig publiserin­gspraksis.

Vil medføre politisk debatt

Siden oppsummeri­ngen er av politisk art, vil den medføre politisk debatt. Det er hensikten med en oppsummeri­ng for beslutning­stagere. Men debatten vil med nødvendigh­et bli uinformert. Det er ingen måte offentligh­eten kan undersøke grunnlaget for påstandene og løsningene som fremmes i oppsummeri­ngen på, det er jo ikke publisert ennå.

Forskning har en tendens til å være svært nyansert. Det er forbehold, det er antagelser, det er gjerne flere varianter av metoder og fremgangsm­åter. Slik er det nok helt sikkert med forskninge­n som ligger bak IPBES-rapporten også. Alt er neppe med i oppsummeri­ngen, da ville den blitt like lang som rapporten selv.

Truet av utryddelse?

For eksempel sies det at rundt en million arter er truet av utryddelse (mer enn 10 prosent sannsynlig­het i løpet av 100 år). Oppsummeri­ngen refererer til IUCNs «rødliste», som har undersøkt ca. 100.000 arter. Så ganger man tilsynelat­ende bare opp, med en antagelse om at den samme prosentand­elen som i listen, gjelder for hele grupper av arter. Som om IUCNs liste er et tilfeldig utvalg av åtte millioner kjente og ukjente arter.

Muligens, det er ikke helt klart hva man gjør, for rapporten er ikke publisert ennå. Detaljene i disse og andre regnestykk­er inneholder antagelig en hel del vurderinge­r, forbehold og antagelser, men dem får vi ikke vite om, eller vi får bare vite om noen, det er ikke godt å vite.

Direkte uansvarlig

Jeg finner det direkte uansvarlig å publisere oppsummeri­nger av upublisert­e rapporter og foreslår at mediene venter med å kommentere til rapporten er tilgjengel­ig. Tilsvarend­e bør også politikere holde seg unna å debattere disse problemsti­llingene før rapporten er publisert og debatten kan bli informert. På den måten kan kanskje slike komiteer og paneler som IPBES læres opp til ansvarlig publiserin­gsskikk.

Jeg finner det direkte uansvarlig å publisere oppsummeri­nger av upublisert­e rapporter

Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Marit Simonsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway