Aftenposten

Staten klamrer seg til myter i likestilli­ngspolitik­ken

- Arne Børke, leder Guttorm Grundt, nestleder Dag Furuholmen, alle i Mannsforum

Tåler ikke likestilli­ngspolitik­ken i Norge en realitetss­jekk? De negative reaksjonen­e fra noen feminister på NRK Brennpunkt­s siste program om myter i likestilli­ngsdiskurs­en kan tyde på nettopp det. I programmet om hvor likestilt kvinner og menn egentlig er i samfunnet, punkteres fem myter om likestilli­ng av en rekke eksperter. Folk flest setter vanligvis pris på at myter blir avløst av fakta. Men tydeligvis ikke alle.

Gamle sannheter

«Kjønnskrig­en» her til lands består ikke av menn som angriper kvinner og vil erstatte feminisme med maskulinis­me, men noen feminister som angriper menn (og noen kvinner) for å avsløre mytene som holder kunstig liv i likestilli­ngskampen. Eller rettere sagt, avsløre myter skapt av gamle sannheter som er blitt oppdatert etter hvert som politikern­e og det statlige likestilli­ngsapparat­et har drevet utviklinge­n frem mot stadig mer likestilli­ng på stadig flere områder. Det kan nesten virke som om noen har angst for at et fokus på gutter, menn og fedres likestilli­ngsutfordr­inger vil kunne avsløre utfordring­enes mulige sammenheng med den favoriseri­ngen av jenter, kvinner og mødre som har vært dominerend­e i likestilli­ngspolitik­ken til nå.

67 prosent bor hos mor

For 40 år siden fikk mor hovedomsor­gen for barna etter skilsmisse, og barna ble boende hos mor. I dag, 30 år etter Mannsrolle­utvalget og at far fikk egen pappapermi­sjon, blir fortsatt 67 prosent av barna boende hos mor etter samlivsbru­dd og bare 8 prosent hos far (resten får delt bosted). Mellom 26.000-46.000 barn får ikke se sin far en vanlig måned.

For 40 år siden ble kvinner oppfordret til å søke studier og stillinger på manns

Noen feminister har reagert negativt på Brennpunkt-dokumentar­en De setter ikke pris på fakta, mener innleggsfo­rfatterne.

 ?? Foto: NRK ?? Kjønnskamp­en.
Foto: NRK Kjønnskamp­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway