Aftenposten

Fotball-VM i Frankrike

– Vi lærte enormt mye av å stå i dritten, sier Guro Reiten som reiser til fotball-VM som en av Norges største profiler.

- Bernt Brennevann

Guro Reiten under en treningska­mp på Marbella i april. Nå er det snart VM.

Lørdag 8. juni kl. 21.00: Norge-Nigeria

Onsdag 12. juni kl. 21.00: Frankrike-Norge Mandag 17. juni kl. 21.00: Sør-Korea-Norge

8.-delsfinale­ne starter 22. juni.

Kvartfinal­ene starter 27. juni. Semifinale­ne går 2.- 3. juli.

Bronsefina­len går 6. juli.

Finalen går 7. juli i Lyon.

Igår ble landslaget samlet for å gjøre de siste forberedel­sene til fotball-VM som starter om noen uker. Det skjer etter at de for to år siden kom poengløse hjem fra EM uten å ha scoret ett eneste mål. Kritikken mot laget haglet, og særlig landslagss­jef Martin Sjögren fikk hard medfart.

Den gang satt Reiten mer på benken enn hun spilte. 24-åringen er overbevist om at VM i Frankrike vil vise hvor mye Norge har hevet seg siden kjempenedt­uren i Nederland.

– Vi lærte enormt mye, både som lag og enkeltspil­lere, av å stå i dritten. Det gjorde noe med oss. Samholdet og lagmoralen er nå på et helt annet nivå, og jeg synes vi er et helt annet lag enn vi var for to år siden. Jeg tror vi kommer til å gjøre det bra, sier Reiten og legger til: – Som lag har vi kommet langt. Nå gleder jeg meg til VM st ar ter, slik at vi kan vise det frem.

Klokere gjeng

Landslagst­rener Martin Sjögren føler også at laget kom styrket ut av de turbulente ukene under og etter EM. I tillegg til mesterskap­sfiaskoen måtte svensken en måned senere håndtere bråket rundt Ada Hegerbergs landslagsa­vgang.

– Den store læringen er at vi har vært gjennom et mesterskap der det har blåst som verst. Det er selvsagt læring for meg som leder, men også for gruppen og støtteappa­ratet. Der og da var det smertefull­e erfaringer, men vi lærte samtidig enormt mye. Jeg tror vi fikk stor nytte av det mesterskap­et vi gjorde i 2017, sier Sjögren.

Reiten, som allerede har bøttet inn 12 seriemål på ti LSKkamper i år, mener erfaring har hjulpet Norge til å ta nye steg.

– Det er en spennende og sterk tropp. Det er ingen nye som vi ikke har sett før, for alle har vært inne på samling i hele år. Så dette er en gjeng som har vært med en stund. Vi er blitt både litt større og litt klokere.

God start blir viktig

I EM havnet Norge rett i bakleksa etter et surt overtidsta­p for Nederland. Sjögrens lag greide aldri å reparere skaden og var i realiteten slått ut før tredje og siste gruppekamp.

– Nå blir det selvfølgel­ig viktig å starte med seier mot Nigeria, sier Reiten og viser til åpningskam­pen i Reims 8. juni.

Fire dager senere venter vertsnasjo­n Frankrike i Nice, mens Norge avslutter VM-gruppespil­let mot Sør-Korea 17. juni.

– Det er en veldig, veldig tøff gruppe. Sør-Korea ligger én plass bak oss på FIFA-rankingen, så det kommer til å bli tøft og jevnt. Frankrike på hjemmebane ... Jeg er glad vi ikke møter dem i åpningskam­pen. Fotballen er rund og alt er mulig, sier Reiten, som står med fem mål på 36 landskampe­r.

Norges Fotballfor­bund har også denne gangen et uttalt mål om å ta medalje. Fotballjen­tene tok EM-sølv i 2013, men i VM er det ikke blitt edelt metall siden gullet i 1995.

– Vi vet det er ambisiøst, men treffer vi på alt har vi en mulighet til å klare målet om medalje. Ingen vil være mer glad enn meg om vi lykkes, sier Sjögren.

Landslaget drar til Frankrike 30. mai. Tre dager senere spiller Norge generalprø­ve mot Sør-Afrika i Amiens.

 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån ??
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway