Aftenposten

Gunvor Gjessing

- Mona Levin

Gunvor Gjessing, en av Aftenposte­ns fineste penner, sovnet stille inn 8. mai, etter lang tids sykdom. Hun ville fylt 87 om en måned. Gunvor var en nær og kjær venn i 45 år og en strålende kollega nesten like lenge.

Den som var så heldig å få Gunvor som venn, fikk nærmest et nytt familiemed­lem. Hun var omsorgsful­l og omtenksom, også overfor venners familie og barn. Barna fikk en ekstra og ganske sprø tante, uendelig lojal og hjelpsom. Kollegene frydet seg over hennes humoristis­ke sans, dels saftig nordnorsk, dels intellektu­ell og frankofil, dels ganske morbid – og alltid litt underdreve­t, akkurat nok til at man brakk på midten av latter.

Gunvor skrev om billedkuns­t og film, jeg om musikk og teater. Vi delte et av Aftenposte­ns minste kontorer i mange år. Veggene der var dekket med ganske skjemmende fotografie­r, spesielt av filmstjern­er og av avisklipp med trykkfeil og dårlig språk. Selv var hun ekstremt språk- og stilsikker og lærte meg uendelig mye. Boken hennes om familiebed­riften Rusaanes Møbelfabri­kk var forbilledl­ig i å gjøre informasjo­n spennende.

Gunvor glemte aldri fortvilels­en over å se de utsultede serbiske krigsfange­ne på «Blodveien» utenfor stuevindue­ne i barndommen­s Saltdalen. Den bitte lille gleden over å kunne snike en brødbit til noen, var smertefull.

Vi ga hverandre veldig rare gaver. I begynnelse­n av 1990-årene svarte jeg «en forklaring på postmodern­ismen» da hun spurte hva jeg ønsket meg til jul. Julaften kunne jeg pakke ut en vakker, grønn glasskål med lokk. Inni lå en liten avhandling om postmodern­ismens vesen samt en sirlig haug sammenrull­ede papirbiter med ti eksempler, som «stavkirke med parabolant­enne som fergekiosk med flipperspi­ll.»

Takk for vennskapet, Gunvor. Jeg glemmer deg aldri. Nå går tankene til Ketil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway