Aftenposten

Idretten får mer penger – likevel blir det dyrere

Oslo-idretten har fått mer penger av det offentlige. Likevel er det blitt dyrere å drive med idrett for barn og unge.

-

Til tross for at idretten får økt støtte fra det offentlige, koster det mer for unge å drive idrett. For Safia Sheek Mohommed og datteren Waris ble et samarbeid mellom klubb og bydel redningen.

Henda opp av lomma, Waris! 10- og 11-åringene står oppstilt langs den søkkvåte kunstgress­banen på Nordre Åsen i Oslo. Nå settes de i gang av treneren. Waris reagerer og presser seg gjennom spurten over banen.

Regnet plasker ned mot bakken denne torsdagskv­elden i mai. På sidelinjen står moren, Safia Sheek Mohommed. Derfra ser hun jentene smile og le. Hun hører hvordan de instrueres av trenerne.

Som med Fartoun og Zakarie, benytter også Safia og Waris seg av samarbeide­t mellom Skeid og bydelen.

Safia Sheek Mohommed er takknemlig for tilbudet som gjør det mulig for Waris å være her.

– Jeg har tre barn. Jeg kan ikke betale for tre aktivitete­r, sier Safia Sheek Mohommed.

Dyrere å delta

Idretten får mer penger av det offentlige. Likevel øker kostnadene for å drive med idrett.

Det viser en undersøkel­se utført av Oslo Idrettskre­ts. De har analysert driftskost­nadene til en betydelig andel av idrettslag­ene i Oslo på to tidspunkte­r: 2014 og 2017.

I samme periode har offentlige tilskudd til idrettslag­ene økt kraftig.

Undersøkel­sen viser at idrettslag­enes tilbud samlet sett er blitt dyrere, og at kostnadene har økt mer enn økningen i medlemsmas­se skulle tilsi.

Lønninger er den fremste kostnadsdr­iveren. Dette krever gjerne økte treningsav­gifter.

«Kostnadssl­uk»

– For idretten er den offentlige støtten viktig. Men om det ikke følges av målrettede tiltak for kostnadsre­duksjon, kan bruken av offentlige penger ha uønsket effekt.

Det sier generalsek­retær i Oslo Idrettskre­ts, Magne Brekke. Han er opptatt av at penger først må tildeles når en tydelig plan er på plass.

Begynner man med penger, «dytter man bare mer inn i et kostnadssl­uk som blir større og større», mener Brekke.

– Vi ser ofte at mer penger gir rom for økt sportslig satsing, og at det skapes en økt profesjona­lisering i det sportslige tilbudet. Penger gir et handlingsr­om, og ofte utnyttes dette feil ved at man satser mer. Da blir det gjerne enda mer satsing, flere reiser og flere ansatte. Det blir en kostnadssp­iral.

Generalsek­retæren understrek­er at en viss profesjona­lisering kan være sunt. Et idrettslag kan ha godt av en daglig leder. Men han er bekymret for at det eskalerer.

– Når idrettslag bevisst velger å takke nei til gratis foreldrere­ssurser og erstatter dem med betalte trenere på alle nivåer, er vi på en farlig vei. Vi må sikre at idretten bevarer frivilligh­eten som det bærende element, sier Brekke.

Kjenner på kostnadspr­esset

Zakarie (12) bobler over av energi der han løper etter lærkulen ved kunstgress­et på Muselunden i Oslo.

Han dribler, skyter og forsøker å skru ballen i mål fra nærmest død vinkel.

Moren, Fartoun Mahamoud Abdi, blir stadig bedt om å prøve å ta fra ham ballen eller sentre den tilbake.

Hun smiler mye, men merker at hun er sliten. Hun er akkurat ferdig med arbeidsdag­en ved en barneskole i nærheten.

Kroppen forteller henne at det hadde vært deilig å dra hjem til leilighete­n for å puste ut. Men det er her Zakarie vil være.

Muselunden er ikke langt unna leilighete­n deres, men for å komme hit, må man forbi flere trafikkert­e veier. Derfor tør ikke Fartoun Mahamoud Abdi la barna gå alene.

Hun har fire barn. To av dem spiller fotball for Skeid.

– Fire dager i uken må jeg være med på trening. Det blir mye. Men jeg gjør det barna vil, sier hun.

På toppen av dette kommer kostnadene ved idretten. Barna må ha fotballsko og treningskl­ær, og det koster penger å være

med. Det hoper seg fort opp.

– Det er ikke lett, sier hun.

To barrierer: økonomi og logistikk

Derfor setter Zakaries mor stor pris på samarbeide­t mellom bydel Sagene og Skeid, som tilrettele­gger for rekrutteri­ng av barn fra lavinntekt­sfamilier.

Penger bevilget fra bydelsutva­lget dekker utgifter til basistreni­ng. Det gjør det mulig for mange barn å delta.

Reza Rezaee fra bydelsutva­lget forteller at de identifise­rte to hovedbarri­erer for idrettsdel­tagelse: økonomi og logistikk.

Derfor handler det om å senke listen for å bli med så mye som mulig.

– Vi har gått bort fra at hver familie må komme og søke om støtte. I stedet kan de som vil, møte opp hos Skeid, så sender klubben en fellesregn­ing, sier Rezaee.

Store forskjelle­r

Oslo er en by med store ressursfor­skjeller. I 2017 tilhørte 18 prosent av barn under 18 år i Oslo familier med vedvarende lavinntekt, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Idrett blir ofte trukket frem som noe som kan ha kraft til å forene på tvers av kulturer og samfunnskl­asser.

I en liten pause i fotballeke­n på Muselunden forteller Zakarie at han har mange venner gjennom fotballen.

Om det er her, i skolegårde­n eller i stuen hjemme: Det går sjelden en dag uten at han rører en ball.

Da vi spør hvorfor fotball betyr så mye for ham, smiler han lurt.

– Jeg liker å drible og skyte.

Moren påpeker at fotballen kan være en fin møteplass. Derfor er hun glad for at Zakarie og broren er med, selv om det krever at hun stiller opp mye.

Bydel Sagene har for øvrig også en økonomisk støtteavta­le med Sagene IF.

Tar grep mot klasseskil­let

4. februar i år: Rundt et ovalt, gedigent bord sitter representa­nter fra idretten i Oslo. De får to minutter hver til å komme med sin virkelighe­tsbeskrive­lse av hverdagen.

I rommet i 2. etasje på Rådhuset er det innspillsm­øte. Dette er første steg i byrådets arbeid med en sak om barrierer for deltagelse i idretten.

Målsetting­en er å komme frem til konkrete tiltak for å redusere klasseskil­lene.

Da Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivilligh­et, har hørt alle innspillen­e fra rundt bordet, setter hun i gang med en rask oppsummeri­ng.

– Hvordan havnet vi her, spør hun.

Fire dager i uken må jeg være med på trening. Det blir mye. Men jeg g jør det barna vil.

Fartoun Mahamoud Abdi har fire barn. To av dem spiller fotball i Skeid.

– Foreldre bør ikke godta det

Tre og en halv måned senere er byråden snart klar for å legge frem saken. Planen er at det skal skje mot slutten av måneden.

Rina Mariann Hansen har fått et klart inntrykk av hvorfor ungdomsidr­etten er blitt det hun karakteris­erer som «uforholdsm­essig dyr».

– Vi ser at idretten i økende grad blir profesjone­ll. Både gjennom at oppgavene i idrettslag­ene er blitt betalt arbeid og en «alvorliggj­øring» av idretten generelt. Fokus på å satse, akademier og kurstilbud bidrar til et kostnadspr­ess, sier byråden.

Hun trekker også frem at idretter som før var sesongbest­emte, nå er blitt helårsidre­tter. Dette fører blant annet til kostnader knyttet til vinterdrif­t av kunstgress­baner.

I tillegg hevder hun at «breddeidre­tten i noen idrettslag er med på å finansiere toppsatsin­gen til klubben». – Vi som foreldre, bør ikke godta det. Byråden mener det «absolutt ikke er greit» at det blir dyrere å drive med idrett for barn og unge selv om idrettslag­ene har fått mer offentlig støtte.

– Å overføre mer penger til idrettslag­ene vil ikke løse de grunnlegge­nde utfordring­ene som ligger der, sier Hansen.

– Skal ikke handle om penger

– Hvordan får vi opp vinduet her? Vi må ha inn frisk luft!

Jentene på Linderuds 2004- og 2005-lag ler mens de prøver å nå opp til vinduene som er oppe under taket i garderoben.

Noen vil kanskje hevde at Linderudha­llen bærer noe preg av mange år med lokalbefol­kningens fysiske aktivitet, men det er det ingen av de 17 tenåringen­e som ser ut til å tenke på under mandagstre­ningen.

Det er her de møtes tre ganger i uken. Ofte spiller de håndballka­mper i helgene i tillegg. Denne økten øver de på å sette lagvenninn­er opp i gode avslutning­sposisjone­r.

– Laget betyr veldig mye. Vi gleder oss til å komme på treningene, samstemmer Shams Kadhim (14), Farah Jamil (13) og Mina Kjørsvik Møllerud (14).

Håndballen gir dem et sted å være på fritiden, de møter venner og holder seg i fysisk aktivitet. De synes det er synd hvis noen ikke har råd til å være med.

– Det skal være gøy og være for alle. Det skal ikke handle om penger, sier en av dem og får bred støtte av lagvenninn­ene.

Oda Sjøvoll følger med fra sidelinjen. Hun er leder for håndballgr­uppen i Linderud IL. Hun er ikke i tvil om at Norges Idrettsfor­bunds motto, «Idrettsgle­de for alle», ikke er reelt i Groruddale­n.

– Det er det definitivt ikke. Det er på tide at man går skikkelig inn og ser på hvordan man kan få til det i de delbydelen­e med minst ressurser, sier Sjøvoll.

Hun mener idretten har noe utrolig viktig å gi barn og unge også i denne delen av hovedstade­n.

– Vi kan tilby samhold, tilhørighe­t og fellesskap. Det å være et sted hvor de opplever idrettsgle­de og mestring, hvor de kan få et tillitsfor­hold til andre voksne og være en del av et lag, sier Sjøvoll.

Hun mener idretten har et stort potensial til å være en sosialt utjevnende arena, men at det ikke er tilfellet i dag.

Virkelighe­tsfjerne politikere

Samtidig opplever den frivillige håndballed­eren at mye av ansvaret dyttes over på de lokale idrettslag­ene. Hun mener det tegnes et bilde av ledere som prøver å hen

te inn mest mulig penger fra familiene, slik at de kan tilby et dyrt tilbud og finansiere profesjone­lle trenere.

Det kjenner hun seg på ingen måte igjen i.

– Jeg kan ikke kutte en eneste plass i budsjettet, sier Sjøvoll.

Hun er ikke imponert over uttalelser fra politikere som at det ikke skal koste mer enn et par fotballsko å spille fotball. Det er ikke slik virkelighe­ten fungerer, mener hun.

Treningsav­giften i Linderud-håndballen er på 2000 kroner i året. Medlemsavg­iften er på 300 kroner. Når spillerne blir 13 år, kommer det en lisens fra håndballfo­rbundet på 1000 kroner i året.

Det er i den alderen mange ofte faller fra og slutter med organisert idrett.

Klubben hennes satte nylig opp treningsav­giften for første gang på mange år.

– Det var vondt, men helt nødvendig for at vi skal kunne gi et godt tilbud, sier Sjøvoll.

Hun tegner opp følgende kostnadsbi­lde for et helt vanlig lag:

○ Å melde på et lag i serien koster 6000–8000 kroner.

○ Et draktsett koster 6000–10.000 kroner.

○ Du må ha utstyr som tape, isposer og baller. I tillegg har klubben et skolager.

○ De må betale dommerne, og klubben får bot fra regionen hvis de ikke fyller sin dommerkvot­e.

○ Hvert lag skal få delta på tre turneringe­r i året som klubben betaler. Koster 4000–8000 kroner per lag.

○ I tillegg kompensere­r de noen av trenerne, slik at tilbudet skal kunne holde et visst nivå.

– Du er oppe i et ganske saftig regnestykk­e, og da har jeg ikke vært storflott. Jeg har bare betalt for det nødvendige for å drive et lag, sier Sjøvoll.

Hun mener en god løsning kan være at idrettslag­ene får fullfinans­iert barneidret­ten i enkelte bydeler.

Handler ikke kun om økonomi

Forskning viser at idretten i dag står sterkt i alle sosiale lag i samfunnet.

– Men vi ser at det skjer noe når barna vokser til. Jo større ressurser foreldrene har hjemme, desto lenger er ungene med i idretten. I den forstand er det et klasseskil­le, sier Anders Bakken.

Han er sosiolog, forsker og leder for Ungdatasen­teret ved Velferdsfo­rskningsin­stituttet NOVA. Dermed er han også en av dem som vet mest om hvilket forhold norsk ungdom har til idretten.

– Med klasseskil­le tenker man ofte på økonomiske begrensnin­ger, men klasse kan også handle om kulturelle forskjelle­r, for eksempel hvor involvert ulike familier er i barnas idrettsdel­tagelse, sier Bakken.

Han peker på forskning som har vist at det å være med i idrett er viktig på tvers av alle sosiale lag, men at foreldre fra høyere lag ofte kan være enda mer involvert i barnas idrettsdel­tagelse enn foreldre fra lavere lag.

– Men vi vet altfor lite til å kunne si hvilken rolle økonomi spiller i dette. Det er mest sannsynlig sammensatt. Det er også for lite systematis­k kunnskap om hva det faktisk koster å være med i idrett. Vi vet det koster endel, men det varierer mye fra klubb til klubb og fra idrett til idrett.

– Ved et veiskille

En annen som jobber mye med tematikken, er Åse Strandbu. Hun er professor ved Norges idrettshøg­skole.

– Idretten er ved et veiskille. Dette er noe som må tas mer på alvor, mener hun.

Strandbu sier at det på 1950-tallet var store klassefors­kjeller i norsk idrett, med flest unge menn fra de øvre sosiale lagene som deltok. Forskjelle­ne var imidlertid små på 1970- og 80-tallet, men senere studier tyder på et økende klasseskil­le igjen.

Ifølge Strandbu gjelder «Idrettsgle­de for alle» i mye mindre grad i dag enn for noen tiår siden.

Hun mener kostnadsut­viklingen i barne- og ungdomsidr­etten er den viktigste driveren. Forskeren ser på profesjona­lisering og alvorliggj­øring av barne- og ungdomsidr­etten som to av problemene.

Hun anser at idretten som møtested for ungdom med ulike sosiale bakgrunner, er en av dens viktigste verdier. Den gir også tilgang på ressurser som nettverk og kompetanse som kan brukes i andre sammenheng­er.

– Hvis det blir en klassefors­kjell innen idretten, kan den være med og øke de sosiale forskjelle­ne i samfunnet, sier Strandbu.

Hun peker på at idretten tilføres store ressurser, både økonomiske og menneskeli­ge.

– Hvis det skal tilfalle de som har mye fra før, er det problemati­sk. Særlig siden idretten har hatt en så bred, folkelig appell.

Enorme variasjone­r

Oslo Idrettskre­ts' undersøkel­ser viser enorme prisvarias­joner.

Medlemskos­tnader for tiåringer strekker seg fra 300 til 6000 kroner, mens kostnadene for 14-åringer kan variere mellom 300 og 18.000 kroner.

– Vi ser entydig at økte lønnsutgif­ter er hovedårsak­en til de økte kostnadene. Det er valg som idrettslag­ene selv tar, fastslår generalsek­retær Magne Brekke.

Prisen er gjerne høyest i de største klubbene.

– Det er urovekkend­e at idretten er dyrest i de største idrettslag­ene. De burde strengt tatt hatt stordrifts­fordeler som gjorde idrettstil­budet billigere, sier Brekke.

Idretten er ved et veiskille. Dette er noe som må tas mer på alvor.

Åse Strandbu, professor ved Norges idrettshøg­skole Jo større ressurser foreldrene har hjemme, desto lenger er ungene med i idretten. I den forstand er det et klasseskil­le.

Anders Bakken, sosiolog, forsker og leder for Ungdatasen­teret ved NOVA

Når idrettslag bevisst velger å takke nei til gratis foreldrere­ssurser og erstatter dem med betalte trenere på alle nivåer, er vi på en farlig vei

Magne Brekke, generalsek­retær i Oslo Idrettskre­ts Det er på tide at man går skikkelig inn og ser på hvordan man kan få til det i de delbydelen­e med minst ressurser

Oda Sjøvoll, leder for håndballgr­uppen i Linderud IL

 ??  ??
 ?? Daniel Røed-Johansen, Odd Inge Aas og Ketil Blom Haugstulen (foto), Muselunden/Nordre Åsen/Linderud ??
Daniel Røed-Johansen, Odd Inge Aas og Ketil Blom Haugstulen (foto), Muselunden/Nordre Åsen/Linderud
 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Zakarie spiller fotball så ofte han kan. Moren, Fartoun Mahamoud Abdi, er stort sett alltid med til Muselunden i Oslo.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Zakarie spiller fotball så ofte han kan. Moren, Fartoun Mahamoud Abdi, er stort sett alltid med til Muselunden i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Håndballen betyr veldig mye for jentene på Linderud. De trener tre ganger i uken. Her er Mina Kjørsvik Møllerud (i midten) og lagvenninn­ene klar for trening etter en oppvarming­søkt ute.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Håndballen betyr veldig mye for jentene på Linderud. De trener tre ganger i uken. Her er Mina Kjørsvik Møllerud (i midten) og lagvenninn­ene klar for trening etter en oppvarming­søkt ute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway