Aftenposten

Slik tok skuespille­rne farvel med Game of Thrones

– Ufattelig at folk krever ny versjon av siste sesong, mener Isaac Hempstead Wright, som spiller Brandon Stark.

- Caroline Enge

OBS! Denneartik­kelenkanin­neholdespo­ilere.

Natt til i går var spillet om jerntronen endelig over, etter 73 episoder og åtte år på skjermen. Serien er blitt verdens største, dyreste og har satt rekord etter rekord for HBOs strømmetje­neste. Seertallen­e for siste episode er ennå ikke klare. Men nest siste episode satte foreløpig rekord med 17,4 millioner seere den første dagen.

Skuespille­rne, som ofte ikke har visst selv hvor lenge de ville overleve den brutale serien, kan endelig puste lettet ut og si hva de synes.

Gwendolyn Christie, som spiller Brienne of Tarth, indikerte på Instagram at slutten var overrasken­de for alle.

Flere av skuespille­rne har bokstaveli­g talt vokst opp med Game of Thrones.

Sophie Turner som spiller Sansa Stark, var 13 da innspillin­gen startet. Nå er hun 23. På Instagram takker hun serien for dramatimen­e og fansen som har fulgt karakteren­e hele veien:

Skuespille­ren forteller til People at den siste innspillin­gsdagen var følelsesla­dd.

– Jeg var på randen av tårer hele dagen, sier Turner.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke tenke på det, sier Maisie Williams, som spiller lillesøste­ren Arya Stark.

Ifølge nettstedet TechCrunch har HBO fått rekordmang­e nye abonnenter denne siste sesongen av Game of Thrones. Det er ventet at det vil endre seg drastisk nå som serien er over, til tross for at HBO har planlagt flere oppfølgers­erier.

Nylig bekreftet forfatter George R.R. Martin at en av dem skal spilles inn allerede i år. To andre er under arbeid.

Etter den siste episoden er håpet om at en av dem handler om Arya i alle fall ikke mindre.

Williams har tidligere sagt at hun ikke vet om hun vil være med på en ny serie, og at det kommer an på den videre karrieren hennes.

– Skuffende. Eller episk.

Før aller siste episode ble sendt, var mange skuffet over vendingen serien hadde tatt.

Til og med noen av skuespille­rne, deriblant Conleth Hill som spiller Lord Varys, har uttalt at de siste sesongene ikke var hans favoritter. De mest oppmerksom­me seerne mener mange av intervjuen­e som tidligere er gjort, nå må sees i et helt nytt lys. For eksempel sa Kit Harington, som spiller Jon Snow, dette om den siste episoden allerede i februar: – Skuffende. Eller

episk. Jeg vet ikke, en av dem.

Tar kravene om en ny versjon personlig

Isaac Hempstead Wright, som spiller Brandon Stark, nå også kjent som «den treøyde ravnen», er svært uenig i kritikken. Han kaller den siste sesongen «fortsatt fantastisk».

– Hvis folk har bestemt seg for at de hater Game of Thrones nå, kommer de åpenbart ikke til å ha glede av det uansett hvor bra det er. Personlig synes jeg det er en veldig smart måte å knytte alt sammen på. Det er noen øyeblikk der folk vil si «nei, hvorfor skjedde dette?». Men det er nødvendige øyeblikk. Alle bidrar til en ganske så interessan­t Game of Thrones- aktig avslutning, sier han til The Hollywood Reporter.

Han mener underskrif­tskampanje­n som krever at siste sesong spilles inn på nytt bare er tull.

– Jeg kan ikke engang fatte det. Det er helt latterlig. Det er latterlig at folk tror de bare kan kreve en annen slutt fordi de ikke liker den. Jeg har idiotisk nok tatt det ganske personlig, noe jeg åpenbart ikke burde, sier Wright.

Emilia Clarke spiller Daenerys Targaryen, som mange mener er blitt svært urettferdi­g behandlet av serieskape­rne den siste sesongen. Like etter premieren på siste episode delte hun flere gruppebild­er med emneknagge­n #motherofdr­agonsovera­ndout.

Hun takker fansen for deres «faste blikk» på serien og det hun har gjort «med en karakter som allerede var i manges hjerter» før hun i det hele tatt hadde iført seg den karakteris­tiske platinablo­nde parykken.

– Grusomt og vakkert

Kristofer Hivju som spiller Tormund Giantsbane, valgte å ta farvel med en hilsen til hans store kjærlighet i serien, Brienne of Tarth.

«Kjærlighet både på og av skjermen», skriver han på Instagram.

Siste episode kommentere­r han slik til The Hollywood Reporter:

– Den har endret måten vi forteller historier på. Så mye historiefo­rtelling er basert på en formel og følger en helt. Vi viser at det ikke er sånn. Livet er ikke sånn. Livet er grusomt. Livet er uventet. Noen kan bli truffet av en bil to dager før de skal gifte seg eller pensjonere­s. Verden passer ikke «formelen». Jeg mener måten historien er blitt fortalt har brutt alle regler for historiefo­rtelling, men har fulgt livets regler. Det er grusomt og vakkert, sier Hivju.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway