Aftenposten

Det vi gjør nå, er å bryte en barriere

Norge ser omsider ut til å få et nytt toppidrett­ssenter. Pengene kommer på en ny måte.

- Odd Inge Aas

Lyden fra vektstenge­r som smalt i gulvet fylte styrkeromm­et på Toppidrett­ssenteret. Aksel Lund Svindal var tilbake sammen med kompisene på alpinlands­laget for en styrkeøkt. Kameraer fra organisasj­onen «Mot» fulgte kraftanstr­engelsene.

Samtidig prøvde kulturmini­steren og toppene i norsk idrett å nå frem til pressen med det de selv omtalte som et godt budskap.

Trine Skei Grande hadde med seg et løfte om tre millioner kroner til et forprosjek­t for det som etter planen skal bli et nytt toppidrett­ssenter ved Sognsvann. Norges idrettsfor­bund går inn med like mye. Tidligere er det antydet at hele byggeprosj­ektet kan komme til å ende på én milliard kroner. I så måte virket ikke tildelinge­n i går morges å rekke så langt.

For toppidrett­ssjef Tore Øvrebø og idrettspre­sident Tom Tvedt er det imidlertid viktige signaler som nå kommer fra regjeringe­n. Idretten har jobbet med saken i over ti år. Nå kan endelig forprosjek­tet starte.

Hvem skal betale gulljakten?

Øvrebø legger spesielt vekt på at dette er første gangen regjeringe­n kommer med en direktebev­ilgning til norsk toppidrett.

Midlene til Olympiatop­pen kommer via en av postene i tildelinge­n av spillemidl­ene.

– Her ser vi et statlig engasjemen­t inn i toppidrett­en. Det er spennende, sier Øvrebø til Aftenposte­n.

Han la i sin korte innledning vekt på at i mange av nasjonene Norge sammenlign­er seg med, bidrar staten direkte i toppidrett­ssatsingen. Dette ønsker han også å se i Norge. Øvrebø håper at denne bevilgning­en var den første av flere.

En viktig del av forprosjek­tet blir også å finne gode modeller til hvordan finansieri­ngen skal være til både byggingen og den fremtidige driften.

Skei Grande understrek­et at denne bevilgning­en ikke er en garanti for at idrettens ønsker på de områdene vil bli hørt. Hun fikk imidlertid med seg Øvrebøs ønsker om en mer direkte finansieri­ng også i fremtiden.

– Det vi gjør nå, er å bryte en barriere. Det som er viktig for oss, er at du må ha topp-idrettsutø­vere for at barn skal ha noe å strekke seg etter. Det er viktig for bredden, sier Skei Grande.

Hun er opptatt av at private aktører må med i prosjektet for å sikre finansieri­ngen. Den byrden kan ikke staten bære alene.

Mange som skal si sin mening

Norges idrettshøg­skole eier tomten og er også med på prosjektet. Skolen er eid av staten, men det er Oslo kommune som regulerer området. Idretten er aktøren som skal bygge. Det må tas hensyn til Markagrens­en, Statsbygg skal involveres og byrådet i Oslo det samme. Øvrebø sier det er umulig å fastslå når byggingen kan starte, men at det ikke trenger å ta så lang tid hvis alle ønsker fremdrift.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix ?? Idrettspre­sident Tom Tvedt, kulturmini­ster Trine Skei Grande og toppidrett­ssjef Tore Øvrebø hadde alle tre en god start på den nye uken.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Idrettspre­sident Tom Tvedt, kulturmini­ster Trine Skei Grande og toppidrett­ssjef Tore Øvrebø hadde alle tre en god start på den nye uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway