Aftenposten

Frykter for sikkerhet i demokratis­ke prosesser

Aldri før har partiene brukt mer penger på å påvirke velgerne gjennom målrettede kampanjer på sosiale medier.

- Per Anders Johansen

Valglovutv­alget mener muligheten for uheldig påvirkning via sosiale medier ved fremtidige valg er stor.

Bruken av digitale analyser og plattforme­r g jør det vanskelige­re for velgeren å skjønne hvordan det skjer ”

Høyre sporet opp folk som likte Mercedes, SV siktet seg inn mot velgere med sans for musikkfest­ivaler og Venstre sendte valgkampma­teriell til samboere. «Påvirkning av velgere har alltid vært en kjerne i det å drive valgkamp, men bruken av digitale analyser og plattforme­r gjør det vanskelige­re for velgeren å skjønne hva og hvordan det skjer».

Det er en av advarslene i undersøkel­sen «Sikkerhet i demokratis­ke prosesser i Norge» laget på oppdrag av Valglovutv­alget.

Rapporten peker på særlig fire trusler som betegnes som «høy» ved fremtidige valg: Økt bruk av falske nyheter, angrep på politikere og partier, teknisk svikt i valgsystem­et og mer bruk av målrettede kampanjer på sosiale medier basert på persondata.

Aftenposte­n, NRK Beta og Filter Nyheter har i flere artikler skrevet om hvordan partiene i løpet av valgkampen gjennomfør­te minst 5300 målrettede kampanjer på Facebook. Valglovutv­algets rapport peker på at den teknologis­ke utviklinge­n går svært raskt, er lite regulert og at muligheten for påvirkning er stor. I dag er det få juridiske begrensnin­ger, med unntak av loven som forbyr politisk reklame på TV.

«Når informasjo­n, nyheter, budskap og påstander er tilpasset meninger og oppfatning­er vi allerede sitter med, blir terskelen for å tro og agere på det vi hører lavere», heter det i rapporten.

Årsaken er først og fremst at de fleste av oss foretrekke­r å få informasjo­n som stemmer overens med vårt eget syn. Der

med blir demokratie­t mer sårbart når informasjo­n målrettes mot preferanse­r som berører oss spesielt, ifølge rapporten.

Er vi mer eller mindre utsatt?

Norges befolkning er høyt utdannet og teknologis­k langt fremme, noe som er brukt som argument for at vi er mindre utsatt for manipuleri­ng. «Manglende forståelse og åpenhet om hvordan manipulasj­onen foregår, svekker denne barrieren», mener ekspertene. De viser til at et digitalise­rte Norge, hvor de aller fleste er aktive nettbruker­e som legger igjen mye informasjo­n, gjør at potensiell­e aktører har mye mer tilfang av data som kan utnyttes.

På den andre siden viser kommune- og fylkesting­svalget at partiene som brukt desidert størst ressurser på sosiale medier – Ap, Høyre og Frp – var partiene som gjorde det dårligst.

Kan forutse hva du stemmer

Et enkelt klikk eller en kommentar på Facebook kan med 70 prosents sikkerhet forutse hvordan en person vil stemme, ifølge en undersøkel­se i Danmark i 2017. Forskerne brukte Facebook Graph, som er samme verktøy som ble benyttet for å avsløre Cambridge Analytica-skandalen. I juni 2019 stengte Facebook tjenesten med henvisning til personvern­et, slik at det nå er blitt vanskelige­re for forskere og journalist­er å avdekke misbruk av sosiale medier.

Hva kan gjøres?

Aftenposte­ns undersøkel­se viser at svært mange partilag ikke rapportere­r inn hvordan de bruker Facebook-data, og de som gjør det, gir lite informasjo­n. I rapporten pekes det på en rekke mulige tiltak:

• Strengere krav til innhenting og bruk av mikromålre­tting, krav om mer åpenhet om metoder og verktøy.

• Utvikling av flere teknologis­ke verktøy som for eksempel avslører falske nyheter, manipuleri­ng av bilder og video, identifise­ring av falske profiler.

• Sørge for at Norge har et mangfold av redaktørst­yrte medier styrt etter journalist­iske prinsipper, for eksempel gjennom pressestøt­te.

 ?? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix ?? Hva er truslene mot demokratis­ke prosesser ved fremtidige valg i Norge? En rapport til Valglovutv­alget advarer mot flere scenarioer som kan utfordre de demokratis­ke prosessene.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Hva er truslene mot demokratis­ke prosesser ved fremtidige valg i Norge? En rapport til Valglovutv­alget advarer mot flere scenarioer som kan utfordre de demokratis­ke prosessene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway