Aftenposten

20 leger er fratatt retten til å sykmelde etter regelbrudd

Legen ga diagnosen slapphet og sykmeldte pasienten i ett år. Han er en av 20 Nav har svartelist­et på grunn av feilaktige sykmelding­er.

-

Pasienten ble sykmeldt i over fem måneder med diagnosen skuldersme­rter. I journalen noteres kun stivhet og ømhet.

Pasienten ble sykmeldt hundre prosent i ett år. Da pasienten nådde maksdato for hvor lenge hun kunne få sykepenger, ble hun friskmeldt.

Pasienten ble sykmeldt med diagnosen slapphet i ett år. Hverken i journalen eller i legens erklæring etter åtte ukers sykmelding ble muligheten­e for å jobbe vurdert.

Disse tre pasientene har én ting til felles: Alle ble behandlet av samme fastlege. I april ble han fratatt retten til å sykmelde for en periode på to år.

Aftenposte­n møtte mannen i 50-årene et sted på Østlandet. Det var kveld og tomt i lokalene da han låste oss inn på legekontor­et.

– Alt i alt tenker jeg at jeg har vært uheldig, sa han.

Flest fastleger på svartelist­en

Totalt er det 20 personer på Navs liste over leger som har mistet retten til å sykmelde. 18 av dem er fastleger. Fire er kvinner, 16 er menn. De er bosatt over hele Sør-Norge, jevnt fordelt på Vestlandet og Østlandet.

Det er flere typer feil og regelbrudd som kan ligge bak tapet av en slik tillatelse:

• Legen sykmelder pasienten over lang tid kun basert på symptomer.

• Vurderer ikke om det er mulig for pasienten å jobbe.

• Leverer ikke erklæringe­r til Nav innen fristen.

• Fører mangelfull­e journaler.

• Svarer ikke på henvendels­er.

• Tilbakedat­erer sykmelding­er.

– Det er ofte en totalpakke, sier direktør i Nav Kontroll Ole Johan Heir.

Deres statistikk viser at antallet leger som får denne reaksjonen øker år for år, fra én i 2014 til 12 hittil i år. Nav kontroller­er også mer enn før, og har opprettet en egen gruppe som jobber med denne type saker.

Legene som for øyeblikket står på svartelist­en har tapt retten til å sykmelde for en periode på seks måneder til fem år. De kan fortsatt jobbe som lege, men deres sykmelding­er og legeerklær­inger gir ikke trygd eller sykepenger. De har plikt til å opplyse pasientene om dette.

Sykmeldte andre hadde friskmeldt

Tett på tinghus, Økokrim og advokatkon­torer i Oslo sentrum, i bygningen kjent som

Hotel Cæsar, holder Nav Kontroll til. Her jobber det rundt 125 personer, som blant annet skal forebygge, utrede og anmelde trygdesvin­del.

På et beskjedent kontor sitter direktør Ole Johan Heir og avdelingsd­irektør May Snedsbøl. De får inn stadig flere tips om leger som bør sjekkes. Tipsene kommer fra Nav, myndighets­organer og privatpers­oner.

De fikk tips om legen i 50-årene også. Nav fikk høre at han sykmeldte pasienter som andre leger hadde friskmeldt.

Nav Kontroll ba om innsyn i journalen til enkelte pasienter mannen hadde langtidssy­kmeldt. Da kunne de se at 20 av 39 pasienter kun var sykmeldt på bakgrunn av symptomer – som slapphet, skuldersme­rter eller magesmerte­r. De 20 ble sykmeldt fra tre måneder til ett år.

Symptomer skal normalt bare danne grunnlag for sykmelding i noen uker. Etter det er det vanlig at legen får pasienten undersøkt slik at det ender med en sykdomsdia­gnose.

Hos Nav stusset de også over at fem av legen slangtidss­ykmeldte ble friskmeldt etter ett år – den maksimale tiden man kan få utbetalt sykepenger fra folketrygd­en.

Legens sykmelding s praksis ble undersøk ti 2012 også. Da fik khan beskjed om å skjerpe seg. «Vi vurderer at du ikke har tatt tidligere tilbakemel­ding til etterretni­ng», heter det i vedtaket som Aftenposte­n har fått innsyn i.

Pasientgru­ppe fra mange land

På legekontor­et på Østlandet triller legen frem kontorstol­er vi kan sitte på. Han henter seg et glass vann, forklarer at han er tørr i munnen. Han vil ikke stå frem med navn, men gjerne forklare seg. Sier han er tilhenger av åpenhet.

Overfor Nav har han blant annet pekt på at han har en pasientgru­ppe fra mange land, ofte med svake norskkunns­kaper. Mange av dem jobber i taxi- og byggebrans­jen. I disse yrkene er det ikke alltid like lett å legge arbeidet til rette når man blir syk.

– Om en taxisjåfør har prostatakr­eft og må late vannet hyppig, kan han ikke jobbe. Kanskje må han stoppe tre ganger for å gå på toalettet på vei til Gardermoen, sier legen.

Han forklarer feilene Nav har avdekket med flere forhold: Han var vikar og tok over pasienter han ikke kjente. Han var stresset på grunn av høyt arbeidspre­ss. Dårlige datasystem­er gjorde at han ikke kunne se pasientene­s historikk. Noen pasienter forventet tilbakedat­ering av sykmelding­er, og ville ikke bruke egenmeldin­g. På toppen av det hele har han selv hatt helseprobl­emer.

– Men hvordan kunne du sykmelde en person i ett år på grunn av slapphet, bare basert på symptomer?

– Den kritikken tar jeg til meg. Men det finnes pasienter uten åpenbare behandling­salternati­ver. Har du vondt i ryggen, er alternativ­ene stort sett operasjon eller fysioterap­i. Om ingen av delene passer, hva skal du gjøre?

– Du fikk beskjed om å skjerpe deg allerede i 2012, hvorfor har du ikke g jort det?

– I 2012 var jeg vikar på et legekontor med mange pasienter med psykiatris­ke lidelser. Jeg hadde ingen mulighet til å sjekke om det pasientene fortalte meg stemte. Det er bakgrunnen for reaksjonen jeg fikk da.

– Hva tenker du om at du kan ha kostet samfunnet store summer gjennom feilutbeta­linger?

– Jeg har i hvert fall ikke gjort det bevisst.

Koster fellesskap­et millioner

En legeme d dårlig sykmelding s praksis kan fort påføre fellesskap­et store utgifter.

 ?? Pål Vegard Hagesæther, Nina Selbo Torset og Magnus Knutsen Bjørke (foto) ??
Pål Vegard Hagesæther, Nina Selbo Torset og Magnus Knutsen Bjørke (foto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway