Aftenposten

Nye serier vi gleder oss til i høst

Seriehøste­n er over oss. Aftenposte­ns TV-anmeldere har plukket ut godbitene.

- May Synnøve Rogne, Asbjørn Slettemark og Ingrid Åbergsjord

Aftenposte­ns Aftenp anmeldere har plplukket ut 12 godbiter for dedeg.

Ihøst får vi gjensyn med dronning Elizabeth i en ny sesong av The Crown med nye skuespille­re i rollene. Science fiction-fansen gleder seg ekstra til desember og fjerde sesong av The Expanse. Liker du grøss og gru går The Walking Dead inn i sin tiende sesong.

I tillegg til nye sesonger av gamle favoritter dukker det også opp helt nye serier som vi gleder oss til. Her er noen av dem:

The Dark Crystal: Age of Resistance Netflix Serieskape­re: Jeffrey Addiss, Will Matthews Strømmes nå

I 1982 stiftet mange bekjentska­p med Jim Henson og Frank Oz fantasiuni­vers i filmen

The Dark Crystal. Dukkefilme­n var til tider både mørk og dyster, og nå har kreative sjeler pustet liv i teknikken. Serien er laget over samme lest som Muppetshow, og dukke-teknologie­n er både tidkrevend­e og dyr. Resultatet er uansett utsøkt. Det tar ikke lang tid før du blir revet med av den økende konflikten­e mellom de små gelflingen­e og de onde skeksisene. Et ekte eventyr som passer like godt for voksne som for eldre barn. Den kan bli litt vel skummel for de minste.

Unbelievab­le Netflix

Serieskape­re: Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman

13. september

Toni Collett er en av våre favorittsk­uespillere, så denne dramatiser­te true crime står høyt på listen. Historien tar utgangspun­kt i virkelighe­ten, hvor en ung jente blir beskyldt for å ha løyet om en voldtekt. Serien tar utgangspun­kt i Pulitzer Prize-artikkelen «An Unbelievab­le Story of Rape», skrevet av T. Christian Miller og Ken Armstrong. Collette og Merritt Wever spiller to politiette­rforskere som begynner å nøste opp i historien.

Undone Amazon Prime Regi: Hisko Hulsing 13. september

Denne sjangerove­rskridende serien har allerede skapt begeistrin­g hos kritikere i USA, og IndieWire mener den er en kunstneris­k bragd.

Serien handler om den livstrøtte 28-åringen Alma (Rosa Salazar) som overlever en bilulykke, men begynner å se sin avdøde far. Hun opplever at han trener henne til å kontroller­e følelsene sine. Hensikten er at hun skal kunne klare å reise i tid – og til slutt klare å redde ham fra å bli myrdet.

The Politician Netflix Serieskape­r: Ryan Murphy 27. september

Kan en serie om en ung amerikaner som kjemper for å bli valgt til elevrådsfo­rmann bli høstens artigste politiske serie? House of Cards i klasseromm­et? Det ser slik ut. Med Ben Platt, Gwyneth Paltrow og Jessica Lange på rolleliste­n kan dette bli fornøyelig.

Exit NRK Regi og manus: Øystein Karlsen 27. september

Norsk dramathril­ler om beinhard festing og usunn livsstil i finansmilj­øet, basert på historier fra en gjeng kåte, rusglade sexkjøpere fra finansmilj­øet. Fallhøyden er stor, men med Jon Øigarden i hovedrolle og Øystein Karlsen ( Dag) som regissør er forventnin­gene skyhøye.

Catherine the Great HBO Regi: Philip Martin 3. oktober

Er du blant dem som elsker kostymedra­ma? I tillegg til en ny sesong av The Crown kan du i høst kose deg med Helen Mirren i rollen som Katarina II av Russland. Hun styrte det russiske keiserrike­t fra 1762 til hun døde i 1796. Skandaler, intriger, flotte kostymer og konflikter er stikkord for dette historiske dramaet.

Watchmen HBO Serieskape­r: Damon Lindelof 20. oktober

Serie basert på Alan Moores ikoniske tegneserie­roman fra 1986. I bunnen av Moores historie lå både moderne angst og dekonstruk­sjon av superheltk­onseptet. Med alle superheltf­ilmene vi har sett den siste tiden, er tema fortsatt aktuelt. I sommer kom satiren The Boys, og nå skal vi til en verden hvor maskerte borgervern­shelter er lovløse. Vi håper serien har bevart de komplekse karakteren­e.

Treadstone USA Network Serieskape­r: Tim Kring 15. oktober (USA)

Endelig skal historien om det hemmelige CIA-programmet som skapte Jason Bourne og de andre elitesolda­tene bli til en egen TV-serie. Bourne var nemlig ikke den eneste sovende agenten i programmet. Serien har oktober-premiere i USA, men det er foreløpig ikke klart når du kan se den i Norge.

Besatt Viaplay Norway

Regi: Rune Denstad Langlo og Eirik Svensson

31. oktober

Den særdeles fengende og skumle traileren til Besatt skaper forventnin­ger om at dette er en genuint nifs krim, som du kan kose deg med på selveste halloween. Anders Baasmo og Anders Danielsen Lie spiller politiette­rforskerne Sander og Max som blir satt på en tragisk og mystisk sak: Fire innvandrer­gutter blir funnet døde i et tomt badebassen­g.

Forventnin­gene blir ikke lavere når man ser hvem som står bak serien. Regien er ved Rune Denstad Langlo ( Nord og Welcome to Norway) og Eirik Svensson ( Harajuku og Unge lovende). Manuset er skrevet av Megan Gallagher ( Grenseland).

His Dark Materials HBO & BBC Produsent: Laurie Borg 3. november

Makter skaperne av serien å yte Philip Pullmans bøker rettferdig­het? Mottagelse­n av filmen Det gylne kompasset fra 2007 var blandet. I og med at Pullmans bøker berører tema som Guds eksistens, fri vilje og konservati­ve religiøse krefters kamp mot vitenskape­n, håper vi serien ikke skyr unna de mer kontrovers­ielle temaene.

The Witcher Netflix Serieskape­r: Lauren Schmidt Mot årets slutt

Hvordan skal vi fylle tomrommet etter Game of Thrones? Vi håper og tror at serien basert på bøkene til den polske forfattere­n Andrzej Sapkowski, kan tilfredsst­ille den mest hardbarked­e fantasy-fansen. Bøken har også dannet grunnlaget for en rekke dataspill. Universet er mørkt og dystert, og vi følger monsterjeg­er Geralt of Rivia (Henry Cavill). Menneskene er ofte like grusomme som udyrene.

War of the Worlds Fox/BBC

Regi: Richard Clark, Gilles Coulier Mot slutten av året

War of the Worlds er en kjent historie. Fra H.G Wells roman fra 1898 via Orson Welles legendaris­ke hørespill til en rekke filmatiser­inger. Nå blir det altså TV-serie med Gabriel Byrne og Elizabeth McGovern. Det er ikke lekket ut så mye informasjo­n om serien bortsett fra at det er satt til dagens Europa.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Amanda Matlovich/National Geographic ?? THE HOT ZONE: Miniserien forteller om da ebolavirus­et kom til amerikansk jord. Emmy-og Golden Globe-vinner Julianna Margulies (midten) spiller hovedrolle­n.
Foto: Amanda Matlovich/National Geographic THE HOT ZONE: Miniserien forteller om da ebolavirus­et kom til amerikansk jord. Emmy-og Golden Globe-vinner Julianna Margulies (midten) spiller hovedrolle­n.
 ?? Foto: Ingeborg Klyve /NRK ?? EXIT: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbran­sjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning.
Foto: Ingeborg Klyve /NRK EXIT: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbran­sjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning.
 ?? Foto: Kevin Baker ?? Deet drar ut på et farlig oppdrag. THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE:
Foto: Kevin Baker Deet drar ut på et farlig oppdrag. THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE:
 ?? Foto: Netflix ?? THE CROWN : Olivia Colman har tatt over rollen som dronning Elizabeth når serien i november går inn i sesong 3.
Foto: Netflix THE CROWN : Olivia Colman har tatt over rollen som dronning Elizabeth når serien i november går inn i sesong 3.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway