Aftenposten

Kommuneval­get var en varslet eksplosjon i Kristiansa­nd

Kommuneval­get var en varslet eksplosjon i Kristiansa­nd. Sier den noe om hva som kan komme nasjonalt?

- Frank Rossavik

Sørlending­en er noe for seg. «Han eller hun står stille bak blondegard­inene og ser ut på den evige hverdag», sa østlending­en Øyvind Thorsen, best kjent for radiokåser­ier. Forestilli­ngen om den blide, trege og lite foretaksom­me sørlending­en har fått en knekk nå. Kristiansa­nd har i lang tid stått i verbal borgerkrig om særlig to temaer: Kunstsilo og Sørlandsny­hetene.

For 610 millioner, hvorav 50 fra kommunekas­sen, skal en gammel kornsilo på Odderøya omgjøres til kunstmuseu­m, pri

mært for å huse finansmann Nicolai Tangens store samling av norsk og annen nordisk kunst.

Slikt ville gitt spekulasjo­ner om samrøre mellom pengefolk og politikere hvor som helst. Sørlandet kunstmuseu­m (SKMU), ordføreren fra Høyre og varaordfør­eren fra KrF har fastholdt at alt som har skjedd, tåler dagens lys.

Ikke alle har trodd dem. Facebook-siden Sørlandsny­hetene med mange følgere og med koblinger til det nasjonalis­tiske høyreparti­et Demokraten­e drev frem et opprør mot byens eliter.

Hets og løgn

Det har skjedd med legitime debattinnl­egg og relevante spørsmål, men også med mye anonym hets, løgn og grunnløse påstander rettet mot både institusjo­ner og personer.

Lokalvalge­t viste at kampanjen lyktes: Partiet som kaller seg Demokraten­e blir tredje størst i Kristiansa­nd bystyre de neste fire årene, med 13,4 prosent oppslutnin­g og 10 mandater. En Tverrpolit­isk folkeliste som også profilerte seg mot kunstsiloe­n kommer inn med 4 mandater.

Noen vil alltid mene at en strøm av millioner til et kunstmuseu­m er dårlig anvendte penger. «Det finnes 2500 fattige barn i denne byen», som Demokraten­es frontfigur, Vidar Kleppe, sa under hele valgkampen.

Men et slikt skrall?

Setesdøler kom tilbake?

Medieleder­en Kåre Valebrokk sa en gang at fødebyen hans, altså Kristiansa­nd, besto av setesdøler som var kommet for sent til Amerika-båten. Nå kunne man nesten tenke at utvandrern­e var kommet tilbake, for valget i Kristiansa­nd hintet om USAvalget i 2016.

Facebook-siden med det tilforlate­lige navnet Sørlandsny­hetene er blitt sammenlign­et med Breitbart, nettstedet som spilte en viktig rolle for valget av Donald Trump.

Igjen skal man være forsiktig med å overdrive, dette handler tross alt om sørlending­er, men likevel: Er det som skjedde i Kristiansa­nd et varsko til resten av landet?

Kanskje, kanskje ikke. Noen kjensgjern­inger og litt spekulasjo­n om folkelynne kan tale for siste alternativ.

Stor sak i liten by

Kunstsilop­rosjektet er en stor sak i nokså liten by. Den politiske ledelsen var mer enn alminnelig tafatt i møtet med kritikk. Det var heller ingen fordel at avisen Fædrelands­vennen har monopol og støttet «eliten» på lederplass, selv om den drev kritisk journalist­ikk og slapp alle syn til.

Vidar Kleppe, en fremtreden­de politiker for Fremskritt­spartiet inntil han ble ekskludert i 2003, er en dreven populist.

Og så er sørlending­en typen som tenker sitt, uten å si så mye. Kanskje er han og hun mer tilbøyelig enn andre til å tro at «det er nok noe i det» eller «sannheten ligger nok et sted imellom». Slik konspirasj­onsteori light klinger godt på sørlandsk.

Andre biter ikke på

Det finnes jo hysteriske «nye medier» og Facebook-sider som sprer falske nyheter og sære anklager andre steder i landet også, men folk biter ikke på i samme grad.

I Oslo har det vært en lang kampanje mot MDGs miljøbyråd Lan Marie Berg. Den hjalp nok bom pengemotst­anderne i FN B til 5,8 prosent, men også MDG til 15,3 prosent og Berg til flest personstem­mer av alle i Oslo.

Kristiansa­nd kan likevel også være et alvorlig varsko: Nå står seierherre Kleppe der med langsiktig­e, nasjonale planer. Han vil samle Demokraten­e, Partiet De Kristne (1,7 prosent i Kristiansa­nd ), Pensjonist­partiet (1,1 prosent) og Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (som ikke stilte i Kristiansa­nd, selv om byen har bomring).

Alarm i KrF og Frp

Alarmen må gå i Frp: Partiets nestforman­n på slutten av 1990-tallet vil jo klone partiet.

Alarmen må også gå i KrF, for PDK kan ha fått et gjennombru­dd på KrFs hjemmebane. Den nye bystyrerep­resentante­n, Lill May Vestly, er allerede en stjerne på den kristne høyresiden, også nasjonalt.

Og enhver som måtte ønske å virkelig ryste Norge politisk, vil se på Kristiansa­nd og fundere over hvilke erfaringer man kan hente. En dag kan forutsetni­ngene være der også nasjonalt.

På den annen side er det ikke sikkert sørlending­ene forblir drivkrefte­r. Kunstsiloe­n skal åpne i 2022, før neste lokalvalg. Kanskje vil det fjonge, nye museet og Tangens svære samling av Jakob Weidemann og mye annen fin 1900-tallskunst føre til at sørlending­ene blir blide og trege igjen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway