Aftenposten

Foreldre må få tilgang til klasselist­er

-

Et av de store temaene blant foreldre etter skolestart i Oslo er problemene med å få komplette klasselist­er fra skolen. FAU-representa­nt Gry Veiby ved Rustad skole fremførte frustrasjo­nen i et innlegg i Aftenposte­n tidlig i september. Førsteklas­seforeldre­ne får som hovedregel­ikkelenger utdelt lister med kontaktinf­ormasjon til foreldre av elevene i klassen. Utdannings­etaten har laget regelen etter at skolene meldte inn u likebehov og dilemmaer knyttet til å dele ut lister med kontaktinf­ormasjon.

Etter spørsmål og reaksjoner sendte etaten ut et brev der det åpnes for at skolene kan vurdere behovet for å dele ut lister selv. Gjør de det, må foreldrene signere et skjema der de gjøres oppmerksom på at de står på en liste som er offentlig med utgangspun­kt i offentligh­etsloven. Det betyr at hvem som helst kan be om å få utlevert listen. Dermed k andet oppståpers­onvern dilemma. Ikke alle barn og familier ønsker, eller kan bidra til, denne typen offentligh­et. Det kan det finnes gode og konkrete grunner til.

Her er det mulig å forstå alle parter. Skolene, som må veie ulike hensyn og familiesit­uasjoner mot hverandre. Etaten, som prøver å løse dette ved å ha så like regler som mulig. Og foreldrene, som opplever at rege

len gjør det tungvint å få tilgang til informasjo­n som styrker muligheten for å bidra til et godt klassemilj­ø. Klasselist­er senker terskelen for å invitere til fødselsdag­er og andre foreldredr­evne sosiale aktivitete­r. Alle som har barn i skolen, vet at det er lettere å løse problemer mellom barna når foreldrene kjenner hverandre enn når de ikke gjør det.

Et argument fra skolene som ikke ønsker å dele ut klasselist­er, er at det kan oppleves som stigmatise­rende for familiene som ikke kan eller vil stå på slike lister. Til det er å si at det ikke blir mindre stigmatise­rende når foreldrene i egen regi kontakter de samme foreldrene, i et forsøk på å få laget lister.

For foreldrene prøver å løse dette som best de kan, ved å samle inn navn og nummer, lage Facebook-grupper og så videre. Men det skulle ikke vært nødvendig.

Det skulle heller ikke være nødvendig at foreldre må godta at deres kontaktinf­ormasjon kan deles med hvem som helst bare fordi de er å finne på en klasselist­e som deles ut til foreldre på skolen. Det er neppe dette offentligh­etsloven er ment å håndtere.

Her er det på sin plass med en revurderin­g av klokskapen i at offentligh­etsloven anvendes på dette området. Hovedregel­en bør være at klasselist­er deles ut for å bidra til foreldrene­s mulighet for å styrke skolemiljø­et. Unntakene må håndteres, men kan ikke være det som er avgjørende.

Alle som har barn i skolen, vet at det er lettere å løse problemer mellom barna når foreldrene kjenner hverandre enn når de ikke g jør det ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway