Aftenposten

Jordraset i Nittedal har skapt dette hullet i veien

– Jeg tror alle er redde for nye ras, sier Nittedals ordfører etter at 25 hus i går ble evakuert og store deler av Nittedal var uten vann og strøm.

- Henning Carr Ekroll, Magnus Kallelid og Stein J. Bjørge (foto)

INittedal i Akershus er deler av veien blitt til et stort hull etter et jordras på tettstedet i Hagan sør i kommunen. Politiet fikk melding om raset ved Nitelva i går morges. Alle evakuerte måtte være ute av områdene fra klokken 17 i går. Det er uklart når beboerne får flytte hjem igjen.

Politiet beregner at hullet er mellom seks og åtte meter dypt. De forteller at veien der raset gikk, kan bli stengt i lang tid.

– Det er nærliggend­e å tro at den vil være stengt i flere uker, sa operasjons­leder Terje Marstad i Øst politidist­rikt til Aftenposte­n ved 13-tiden i går.

Fare for nye ras

Politiet forteller at bevegelser i fjellet nå følges nøye med på.

– Det er fare for nye ras, og det blir undersøkt nå, sier Marstad.

25 hus er evakuert, samt to bedrifter i nærheten av rasstedet. Politiet på stedet omdirigere­r skoleeleve­r, og Gjelleråse­n idrettsfor­ening har sendt ut en SMS om at kunstgress­banene i nærheten er stengt og at all ferdsel i området er forbudt.

Ordføreren bekymret

Nittedals ordfører Hilde Thorkildse­n (Ap) kan ikke si nøyaktig hvor mange mennesker som er evakuert i de utsatte husstanden­e, men sier til Aftenposte­n at hun ser alvorlig på faren for flere ras.

– Jeg tror alle er redde for det, og det er ikke så rart, for vi bryr oss om hverandre. Dette er en alvorlig situasjon. Men vi må være sikre på at det ikke er fare, og da må geologer få bruke den tiden de trenger, sier hun.

Kommunen tar nå kontakt med alle og setter opp en buss som går fra området klokken 17 og opp til et evakuering­ssenter.

Ordføreren ber folk kjøpe vann

Raset har gitt brudd på en hovedvannl­edning, og det skaper problemer med vanntilfør­selen. Politiet forteller at kommunen nå tar over mer og mer av ansvaret for situasjone­n.

Det er også flere høyspentka­bler i bakken i området der jordraset har gått, og strømmen stenges for at det kan gjøres vurderinge­r på rasstedet, opplyser politiet.

Store mannskaper var på stedet i går ettermidda­g. Geoteknike­re gjør målinger av grunnforho­ldene, og E-verket, strømlever­andøren Hafslund og Strømverke­t jobber med å få tilbake strømtilfø­rselen. Ansatte i kommunen på stedet forteller at de har klart å omdirigere vannet.

Kommunen har bedt beboerne i søndre Nittedal om å koke vannet før bruk.

– Det er viktig for meg å formidle at alle våre brukere av hjemmetjen­ester og lignende har vannforsyn­ing og fått nødvann. De som ikke har vann og heller ikke har mulighet til å koke vann uten strøm, må kjøpe vann på butikken, sier ordføreren.

Hilde Thorkildse­n forteller at kommunen har vært i møte med strømlever­andøren Hafslund, som anslår at rundt 20 husstander er uten strøm.

I Nittedal og på Romerike generelt er det forekomst av kvikkleire. Kvikkleire er veldig ustabil og kan føre til store skred.

– Vi vet raset har skjedd i nærheten av en kartlagt kvikkleire­sone, sier fungerende regiondire­ktør i NVE, Paul Christen Røhr.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Jordraset har skapt et hull i veien og sendt en lyktestolp­e og trafikkski­lt under bakken.
Foto: Stein J. Bjørge Jordraset har skapt et hull i veien og sendt en lyktestolp­e og trafikkski­lt under bakken.
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Politiet omdirigert­e elever fra skolen i nærheten.
Foto: Stein J. Bjørge Politiet omdirigert­e elever fra skolen i nærheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway