Aftenposten

Arbeidslun­sj: Heftig retorikk, magre resultater

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker tok regningen da han møtte Boris Johnson for første gang på tomannshån­d i går.

- Eirin Hurum, Europa-korrespond­ent

Jeg har vel ikke noe valg, fleipet Juncker på vei inn til deres aller første arbeidslun­sj, lagt til den idylliske restaurant­en Le Bouquet Garni i Junckers hjemby Luxembourg. På menyen sto snegler, laks og ost.

Senere i uken venter en tyngre politisk meny for Storbritan­nias statsminis­ter.

Forhandlin­gene med EU går midt sagt ikke på skinner.

I Underhuset er Johnson presset fra skanse til skanse og i morgen faller en dom i Høyesteret­t som kan bli avg jørende for Johnsons sjanser til å lykkes med sin brexitstra­tegi.

Heftig retorikk

Hverken Juncker eller Johnson er kjent å uttale seg i milde, diplomatis­ke vendinger. I et intervju i helgen mente Juncker at Storbritan­nia aldri hadde vært fullverdig­e medlemmer av EU, snarere «deltids-medlemmer».

Boris Johnson, på sin side, har de siste ukene brukt saftig retorikk.

Først sa han at heller «ville bli funnet død i en grøft» enn å utsette brexitdead­linen.

Så lot han seg intervjue i Daily Mail, hvor han sammenlign­et Storbritan­nia med den grønne tegneserie­figuren Hulken. – Jo sintere Hulken blir, jo sterkere blir han, påsto han, med klar referanse til de vanskelige EU-forhandlin­gene.

Nå truer hans rådgivere med at statsminis­teren kan være villig til å gå i fengsel om de taper den juridiske kampen om brexit-utsettelse.De siste ukers politiske drama, toppet med Boris Johnsons beslutning om å suspendere parlamente­t, har forlengst havnet i rettsappar­atet.

Flere parlamenta­rikere, aktivister og endog Storbritan­nias tidligere statsminis­ter John Major står bak flere likelydend­e søksmål, som nå alle er blitt testet for domstoler i England, Skottland og Nord Irland.

De mener Boris Johnsons suspenderi­ng er grunnlovss­tridig og bry ter med prinsippet om parlamente­ts suverenite­t.

I forrige uke ble ett av søksmålene avvist av The High Court of Justice i London.

Endelig dom faller onsdag

Men bare noen dager etterpå kom en skotsk domstol til motsatt konklusjon i en tilsvarend­e sak.

Regjeringe­ns advokat, Geoffrey Cox, hevdet på sin side at suspenderi­ngen er en politisk sak, som ikke hører hjemme i domstolene. Han sa også at saken handler om konstitusj­onell sedvane, ikke jus.

Samtlige avgjørelse­r er anket. Storbritan­nias høyesteret­t er ankeinstan­s for både England og Skottland, og skal behandle alle sakene samlet førstkomme­nde onsdag.

Vil Boris Johnson gå i fengsel?

Statsminis­ter Boris Johnson ser ut til å ville gå i krigen på alle fronter. For mens han venter på det endelige utfallet av Høyesteret­ts dom, vurderer han også å utfordre den nye loven om brexit-utsettelse.I forrige uke klarte et flertall i Underhuset å tvinge igjennom en lov som sier at dersom Storbritan­nia og EU ikke er blitt enige om en ny avtale innen 19. oktober, er Boris Johnson rettslig bundet til å be EU om et utsettelse til 31. januar 2020.

Det er det siste Boris Johnson vil. Da han tiltrådte som statsminis­ter, hadde han kun ett løfte. Det er at Storbritan­nia skal være ute av EU innen 31. oktober. «Do or die», som han sa. Gjennomfør det eller dø.

– Vi vil se veldig nøye på hva den nye loven krever og ikke krever, sier utenriksmi­nister Dominic Raab, ifølge The Independen­t. Han insisterer på at regjeringe­n ikke planlegger å bryte loven, men at den heller ikke har tenkt å føye seg.

Dermed kan også denne saken havne i retten.

Lord Ken MacDonald, tidligere leder for påtalemynd­igheten i England og Wales, mener statsminis­teren risikerer å bli fengslet for ringeakt for retten dersom han ikke retter seg etter en rettslig kjennelse om å følge loven parlamente­t har vedtatt.

Resultatlø­st -igjen

Etter lunsjen i Luxembourg, kom det som ventet få nyheter. I møtet gjentok Johnson at han ikke vil be EU om en utsettelse, men fortsatt akter å gå ut av unionen ved utgangen av oktober, opplyser den britiske regjeringe­n. Ifølge Boris Johnson jobber hans team «livet av seg» for å ferdigstil­le en avtale innen fristen.

EUs sjefforhan­dler, Michel Barnier, som også deltok på lunsjen, mente det ikke var noen grunn til optimisme og at Storbritan­nia fortsatt ikke har lagt noen konkrete forslag på bordet.

 ?? Foto: Yves Herman/Reuters/ NTB scanpix ?? Første møte mellom Jean-Claude Juncker ( t. h) og Boris Johnson endte resultatlø­st.
Foto: Yves Herman/Reuters/ NTB scanpix Første møte mellom Jean-Claude Juncker ( t. h) og Boris Johnson endte resultatlø­st.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway