Aftenposten

Trusler mot Raja opp for Høyesteret­t

Saken om trusler mot Abid Raja (V) avgjøres av Høyesteret­t. Tiltalte Mohyeldeen Mohammads forsvarer spør hvor klar lovhjemmel som trengs for å straffe en ytring.

-

Landets øverste domstol skal behandle saken torsdag og fredag og skal ta stilling til anke over straffeutm­ålingen og oppreisnin­gskravet.

Høsten 2016 sendte den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad tre tekstmeldi­nger til stor tings representa­nten hvor han skjelte ham ut. Han skrev blant annet at Raja var et svin, en hund og at han måtte brenne i helvete.

Film på Youtube

Tre dager senere ble det lagt ut en åtte minutter lang film på Youtube hvor Mohammad med IS-inspirert musikk i bakgrunnen gikk til angrep på Raja og kalte ham en frafallen muslim på grunn av hans ståsted i debatten om bruk av hijab og nikab offentlig i Norge.

I Borgarting lagmannsre­tt ble Mohammad dømt til fengsel i to år og tre måneder.

En samlet lagmannsre­tt kom til at Mohammad i videotalen gir uttrykk for at Raja fortjener dødsstraff etter sharialovg­ivning.

Saken tar opp klare prinsipiel­le spørsmål som har betydning for mange flere enn Mohyeldeen Mohammad, mener forsvarere­n hans, advokat Brynjar Meling.

– Hvor klar lovhjemmel trengs for å ramme en ytring, og kan man innfortolk­e «skjulte trusler» i et utsagn og dømme noen for noe man må tolke for å forstå som en trussel? sier Meling til NTB foran Høyesteret­ts behandling.

Erstatning­en ble i lagmannsre­tten satt til 130.000 kroner, 20.000 kroner mindre enn i tingretten. Fengselsst­raffen var tre måneder kortere enn i tingretten. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway