Aftenposten

Jakter beviser som kan avsløre angriperne

USA antyder at angrepet ikke kom fra Jemen. Men amerikaner­ne har ikke lagt frem fellende bevis mot Iran.

- Tor Arne Andreassen Midtøsten-korrespond­ent

Amerikansk­e tjenesteme­nn sier de saudiarabi­ske oljeanlegg­ene kan ha blitt angrepet med både droner og kryssermis­siler, melder The New York Times. Opprørsgru­ppen Houthiene i Jemen, som har vært i krig med Saudi-Arabia siden 2015, har påtatt seg ansvaret for angrepet. De advarer også om at de kan komme til å angripe igjen.

Det både Saudi-Arabia og USA nå forsøker å finne ut, er om det stemmer at Houthiene sto bak angrepet, eller om Iran var mer direkte involvert.

Dette er et meget viktig poeng. Hvis det kan bevises at Iran var direkte involvert, øker risikoen for at et eventuelt militært svar fra USA og SaudiArabi­a vil rette seg direkte mot Iran.

Indikasjon­er på iransk medvirknin­g

Både USAs president Donald Trump og utenriksmi­nister Mike Pompeo har antydet at de tviler på at Houthiene gjennomfør­te angrepet på egen hånd. Hva er det som tyder på at Iran kan knyttes direkte til angrepet?

Angrepet kom angivelig fra nord: USA har offentligg­jort bilder som ifølge amerikaner­ne viser at oljeanlegg­ene ble truffet 17 steder, og at installasj­onene som ble truffet, ligger mot nord og nordvest. Det kan i så fall stemme overens med at angrepet kom fra Persiabukt­a, Iran eller Irak, heller enn fra Jemen, der Houthiene holder til.

Bildebevis­ene er imidlertid ikke veldig overbevise­nde. Også deler av anleggene som ligger mot vest, altså mer i retning av Jemen, ble truffet, skriver The New York Times.

Iran kaller USAs beskyldnin­ger bedrageri. Irak nekter for at angrepet kan ha kommet fra deres territoriu­m.

Oljeanlegg­et ligger langt fra Jemen: Anleggene som ble truffet, ligger cirka 1000 kilometer fra Jemen. En FNrapport fra i fjor beskriver imidlertid at Houthiene har droner som kan treffe mål på 1200–1500 kilometers avstand.

Angrepene var svært presise: Bilder amerikaner­ne har offentligg­jort, viser at oljeanlegg ble angrepet fra samme vinkel og truffet på nærmest nøyaktig samme sted.

– De må ha brukt presisjons­våpen med en form for søkerfunks­jon i terminalfa­sen, sier orlogskapt­ein Thomas Slensvik i mediegrupp­en til Forsvarets høgskole.

Angriperne må dessuten har sittet på detaljert etterretni­ngsinforma­sjon om målene.

Angrepet hevdes å ha vært for sofistiker­t til at Houthiene kan ha stått bak: Trump-administra­sjonen har i bakgrunnss­amtaler fortalt reportere at angrepet var en kombinasjo­n av droner og langtrekke­nde raketter – begge deler og mange av dem.

Det kan i så fall indikere at angrepet var så stort, presist og sofistiker­t at det er hinsides Houthienes kapasitet. Men er dette så sikkert? Houthiene har også tidligere sendt raketter mot mål langt inne i Saudi-Arabia, og de har angrepet oljeinstal­lasjoner med bruk av droner.

– Før hadde bare stater flystyrker, men droner har demokratis­ert vold fra luften, sier Bernard Hudson, tidligere direktør for terrorbekj­empelse i CIA, til The Washington Post.

– Houthiene har, med hjelp og råd fra Iran, perfeksjon­ert dette til et nivå ingen andre har klart.

Angrepet stemmer overens med Irans antatte strategi: Det har siden mai i år sett ut til at iranerne med økende intensitet har gjennomfør­t angrep som truer nabolanden­es oljeekspor­t. Men angrepene er blitt gjennomfør­t på en måte som gjør det vanskelig å bevise at Iran står bak.

Angrepet gjør at Iran igjen havner i søkelyset, men foreløpig ser det ut til at det mangler «fellende bevis».

– Dersom houthiene har gjennomfør­t dette, må de i det minste ha fått opplæring og måldata, mener orlogskapt­ein Thomas Slensvik.

– Men dersom vi ikke får mer informasjo­n, er det ikke mulig å fastslå at angrepet kom fra Iran eller Irak.

Nå venter USA på mer informasjo­n fra Saudi-Arabia, blant annet om eventuelle rester av våpen som kanskje kan bli funnet på bakken. De venter trolig også på innspill fra Saudi-Arabia om hva slags militært svar landet ønsker seg.

Houthiene truer med flere angrep

Houthi-opprørerne truet i går med flere angrep mot saudiarabi­ske oljeanlegg.

– Vi advarer selskaper og utlendinge­r som er til stede på anlegg som ble truffet av våre angrep om at de fortsatt er et mål for oss, og at de kan bli truffet igjen når som helst, sier gruppens talsmann Yahia Sarie ifølge NTB.

Han føyer til at helgens angrep mot anleggene i Abqaiq og Khurais øst i Saudi-Arabia ble gjennomfør­t med droner som ble drevet frem av både ordinære motorer og jetmotorer.

Side 18 ⇨ Droneangre­pet får store følger for den norske økonomien.

 ??  ?? Houthiene viste i juli i år frem hvor avanserte våpen de har til rådighet, deriblant denne dronen.
Houthiene viste i juli i år frem hvor avanserte våpen de har til rådighet, deriblant denne dronen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway