Aftenposten

Kan gi Norge 400 mill. ekstra i uken

Droneangre­pet har ført til et hopp i oljeprisen på fem–seks dollar pr. fat. Staten drar inn gevinsten.

- Sigurd Bjørnestad

Igår åpnet oljemarked­ene igjen etter droneangre­pet mot oljeproses­seringsanl­egget i Abqaiq i Saudi- Arabia. Angrepet førte til at halvparten av Saudi-Arabias oljeproduk­sjon ble stengt. Fredag lå prisen på Brent-olje fra Nordsjøen på rundt 60 dollar pr. fat. Etter et historisk hopp opp da markedene åpnet i går, la den seg rundt 65 dollar pr. fat i går formiddag. Oljeprisen endte på 66,54 dollar pr. fat.

Det betyr at den kortsiktig­e effekten er omkring 5 dollar høyere oljepris pr. fat. Omregnet til norske kroner betyr dette rundt 45 kroner opp. Det kan regnes om til ekstra oljepenger inn i den norske statskasse­n. Finansdepa­rtementets tall viser at 45 kroner ekstra på oljeprisen i et helt år gir 20 milliarder kroner ekstra i oljeinntek­ter til staten.

Men ett år er lang tid i oljesammen­heng, og ingen venter en så langvarig virkning på prisen. Mye av produksjon­en i Saudi-Arabia kan være oppe igjen etter noen dager eller uker. I går ettermidda­g meldte nyhetsbyrå­et Reuters at to kilder med kjennskap til saken sa at det «kan ta måneder» å komme tilbake til normal produksjon.

Kan gi 400 millioner ekstra i uken

Hvis priseffekt­en blir borte når anlegget snart er oppe og går igjen, så er det bare snakk om småpenger ekstra på statsbudsj­ettet. 5 dollar ekstra på oljeprisen blir grovt regnet 400 millioner kroner ekstra i statsinnte­kter pr. uke.

Oljefondet tar seg av slike svingninge­r og ligger som en buffer mellom de urolige oljemarked­ene og statsbudsj­ettet.

En oljeprisøk­ning på 5 dollar kan også ses opp mot de normale svingninge­ne i markedet. Hittil i år har oljeprisen grovt regnet svingt mellom 55 og 75 dollar pr. fat. Prisbevege­lsene etter lørdagens angrep vil derfor ikke skille seg ut i en lang kurve.

Noen hundre millioner kroner ekstra er knapt et fnugg i Oljefondet, som er på nær 9700 milliarder kroner. Virkingen av droneangre­pet vil også være svært begrenset ute ved pumpene på norske bensinstas­joner. Høy avgiftsand­el begrenser virkningen av dyrere råolje.

«60 prosent av drivstoffp­risen er norske avgifter, som er upåvirket av dette. 30 prosent av drivstoffp­risen er produktkos­tnaden, hvor råoljepris er en av flere faktorer», skriver bransjeorg­anisasjone­n Drivkraft Norge i en e-post.

Drivkraft Norge publiserte i går en artikkel som viser sammenheng­en mellom råoljepris­en og prisen ute ved pumpene. Den viser for eksempel at råoljepris­en ble halvert fra rundt 4 kroner pr. liter i 2014 til 2 kroner pr. liter i 2016. Mellom de samme årene sank bensinpris­en fra 14 til 12 kroner pr. liter. Det er et fall på bare 15 prosent.

Mye kommer raskt tilbake

Økonomer i banker og meglerhus følger med på det som skjer. Anlegget som ble angrepet, produserer 5,7 millioner fat olje pr. dag. Det er omtrent halvparten av Saudi-Arabias dagsproduk­sjon og rundt 5 prosent av verdens oljeproduk­sjon.

Sjefanalyt­iker Thina Saltvedt i Nordeas sustainabl­e finance-avdeling sier at omtrent en tredjedel av kapasitete­n kan være tilbake i løpet av kort tid.

– Deler av anlegget er intakt, men ble stengt ned av sikkerhets­hensyn. Dette kan raskt settes tilbake i produksjon, sier hun.

Det betyr at rundt to millioner fat pr. dag kommer fort tilbake i produksjon. Saltvedt er usikker på hvor raskt det går med resten og sier det blir «bortimot ren bingo» å tippe den langsiktig­e virkningen» på oljeprisen.

Men Saltvedt sier angrepet vil bidra til å øke oljeprisen fremover ved at kjøperne er villige til å betale en «fryktpremi­e».

– Usikkerhet­en er økt, og faren for gjengjelde­lser har økt. Kjøperne er villige til å betale mer fremover, rett og slett for å sikre seg olje her og nå, sier hun.

 ?? Foto: Planet Labs Inc/Reuters/NTB scanpix ?? Satellittb­ilder tatt like etter droneangre­pet på Aramco-anlegget i Abqaiq lørdag.
Foto: Planet Labs Inc/Reuters/NTB scanpix Satellittb­ilder tatt like etter droneangre­pet på Aramco-anlegget i Abqaiq lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway