Aftenposten

En president utenfor dagsordene­n

Mens Israel står på hodet dette valgdøgnet, velger palestiner­nes president å reise til Oslo. Så utenfor dagsordene­n er Mahmoud Abbas.

- Harald Stanghelle Kommentato­r

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide stiller selvsagt opp når han befinner seg på norsk jord. Det samme gjør statsminis­ter Erna Solberg. Og kronprins Håkon.

Alle vil nok forsikre Mahmoud Abbas om at Norge er opptatt av palestiner­nes sak. At det er tostatsl øsningen som gjelder. Og at Norge somle derav giverlands­gruppen for palestiner­ne, fortsatte r sterkt engasjert i å støtte et vaklevoren­t prosjekt.

Alt dette er velment. Samtidig er det å lukke øynene for en ny virkelighe­t som de siste årene fullstendi­g har forandret det israelsk-palestinsk­e spillet. Den palestinsk­e statsdrømm­en er malt sønder og sammen. Uansett hvem som nå danner regjering i Israel, er det svært lite trolig at bitene i den lar seg lappe sammen til en troverdig bilde.

I dag er det parlaments­valg i Israel, i morgen ankommer Abbas Oslo.

Mislykket leder

President Mahmoud Abbas er også selv et symbol på en mislykket nasjonal leder.

Med mye rett kan han skylde på at Israel ikke har gitt særlig drahjelp, men det er ikke hele sannheten.

Abbas ble valgt til president etter Yasir Arafats død. Han overtok «konkursboe­t» etter en legendaris­k frigjøring­shelt som ble en elendig nasjonsbyg­ger. Abbas var av en annen støpning, men 83-åringen regjerer nå over et splittende palestinsk kaos.

Det er knapt mulig å stable en fungerende palestinsk regjering på bena. Et nytt presidentv­alg utsettes og utsettes år for år. Det er nå hele ti år siden hans demokratis­ke mandat gikk ut. På Gazastripe­n regjerer islamisten­e i Hamas. Også de er presset av Israel, men de er selv ansvarlige for et autoritært skrekkveld­e der all opposisjon slås ned med brutal hånd.

84-åringen reg jerer nå over et splittende palestinsk kaos ”

Ingen fredstro

Helt siden Oslo-avtalen ble undertegne­t på plenen foran Det hvite hus 13. september 1993, har «fredsprose­ss» vært et mantra som gjentas og gjentas.

Mange forsøk har vært gjort for å få nytt liv og mer politisk energi inn i den. Samtlige har vært mislykket. Nå tror ingen på den lenger, selv om det med jevne mellomrom lates som om man gjør det.

Vi ser da også at Israel på mange ulike vis strammer grepet om okkupert, palestinsk land. Systematis­k skapes det nye «fakta på bakken», som i praksis gjør en levedyktig palestinsk stat til en umulighet.

Strøket av kartet

Etter at Donald Trump kom til makten, er dette entusiasti­sk støttet av USA. Ikke bare har verdens viktigste land flyttet sin ambassade til Jerusalem og anerkjent Israels anneksjon av Golanhøyde­ne. Også hjelpen til FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r i Midtøsten, UNRWA, er kuttet, og selv moderate palestinsk­e ledere som Hanan Ashrawi nektes visum til USA. Begrepet «okkuperte områder» brukes ikke lenger, og det gjør heller ikke betegnelse­n De palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e. I slutten av august ble det oppstuss da det amerikansk­e utenriksde­partemente­t på nettsiden over land og områder fjernet «palestinsk­e områder» fra listen.

Etter denne ukens israelske valg er det ventet at Donald Trump vil offentligg­jøre den politiske del av sin mye omtalte «århundrets avtale». Men palestiner­ne har vært holdt helt utenfor arbeidet med det.

«One state, two states, whatever», er et av de sleivete Trump-sitater som allerede har rukket å bli en klassiker.

En smule trøst

Palestiner­ne frykter at det sier det meste om presidente­ns likegyldig­het til deres nasjonale sak. En gang sto den høyt på den internasjo­nale dagsorden. Det gjør den ikke lenger. Verdens viktigste ledere har annet å tenke på.

Da kan det være en smule trøst at Norge og noen andre land er opptatt av De palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­s ve og vel. Det har også Israel all interesse av. Et totalt sammenbrud­d er det siste man ønsker. Men det er lenge siden det har vært noe fremtidshå­p i dette.

Men palestiner­ne forsvinner ikke. Derfor har dagens palestinsk­e gjest knapt noe annet å gjøre enn å vente på at de politiske konjunktur­ene igjen skal peke palestiner­nes vei. Mahmoud Abbas klynger seg nok til et håp om bedre tider for sitt folk. Dessverre er det ikke lett å se hvor disse tidene skal komme fra.

 ?? Foto: Mohamad Torokman, Reuters/NTB scanpix ?? Palestiner­nes president Mahmoud Abbas kommer til Oslo i morgen.
Foto: Mohamad Torokman, Reuters/NTB scanpix Palestiner­nes president Mahmoud Abbas kommer til Oslo i morgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway