Aftenposten

Selv om MDG er blitt mektigere, er det grenser for hva de kan bestemme

Det er ikke rart at MDG vil samarbeide med Venstre. Men det er rart hvis det blir noe av.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Blokkskift­e er dramatiske greier. Bare spør KrF, som nesten revnet i fjor høst. Og selv om lokalpolit­ikken ofte gir rare og uvante samarbeids­konstellas­jon e ri et langstrakt, fure tog værbittlan­d, er Oslo-politikken utpreget ideologisk. Kanskje mer enn rikspoliti­kken.

Derfor var Venstres varsel allerede valgnatten om at de kan tenke seg å bytte side og samarbeide med byrådet, ganske oppsiktsve­kkende.

Nås kalde t sies at oppfølging­s intervjuet i DN med Venstre-topp Hallstein Bjercke var forholdsvi­s avmålte greier. Det inneholdt erkjennels­en av at de rødgrønne «må være villige til å gå langt». Altså underforst­ått: Dette er ikke særlig sannsynlig.

For byrådet trenger jo ikke å gå langt. Rødt står der, klare til å være støttehjul, riktignok med en og annen kjepp stukket inn i eikene.

Men en bitte liten gløtt på Venstre-døren nok til at MDG svarte svært entusiasti­sk, må man si, til å være et parti med et allerede avklart flertall i ryggen.

MDG er ikke byrådet

For det er verdt å merke seg at det er mellom Venstre og MDG dialogen i avisspalte­ne går. Om Venstre virkelig ville signaliser­e støtte til byrådet, ville det naturlige være å snakke med Ap, som sitter med byrådslede­ren.

Men i motsetning til Ap og SV, har MDG og Venstre en interesse av denne offentlige flørten.

MDG får signaliser­t at de er mer blokkuavhe­ngige enn ryktet skal ha det til, og minner partnerne på at det finnes et handlingsr­om for grønn politikk til høyre også. Det er ikke så dumt på vei inn i forhandlin­ger.

Venstre får på sin side vist seg som pragmatisk­e og maktsøkend­e. I krisetiden­e partiet er inne i, kan det kanskje ha positiv effekt å signaliser­e at de ikke er gift med høyresiden og Frp. I Bergen får de det jo til, på et slags vis.

Dessuten viser Venstre at de mente alvor når de har vært opptatt av å redusere ytterfløye­nes innflytels­e i politikken.

Slik kan man i hvert fall lese situasjone­n. Så spørs det om ikke også partiet ble tatt litt på sengen av MDGs voldsomme respons.

Mer enn spill for galleriet

Flørtingen er imidlertid mer enn bare spill for galleriet.

De to partiene står hverandre nær i Oslo-politikken. Venstres stadige ønske om å bygge både ny E18 vestover og E6 østover fremstår riktignok som en pussighet.

Men Hallstein Bjerckes valgkamput­spill om kraftig økning i rushtidsav­giften, for eksempel, er som snytt ut av nesen på MDG.

På andre felter enn miljø er MDG pragmatisk­e, og de ville hatt få problemer både med å bli enige i skolepolit­ikk eller om å tillate noe større privat innslag i kommunal tjenesteyt­ing enn i dag. En uenighet om eiendomssk­atten ville også ha vært håndterbar.

Men det er nå ikke disse to partiene alene som skal lage byråd.

For langt unna

Både Ap og SV står langt fra Venstre i en rekkesentr­ale saker. I dele rav Arbeiderpa­rtiet oppfattes spesielt arbeidsliv­s politikken til Venstres om helt uspiselig.

For den mer radikale delen av rørsla vil Venstre-samarbeid fremstå som nøyaktig det partiet ikke trenger etter et valg der partiet mistet fotfestet i Groruddale­n. Det skjedde etter å ha snakket mest om indre by, akseptert Høyres plan om å legge ned Ullevål sykehus og lagt seg nær MDGs klasseblin­de linje i miljøpolit­ikken, lyder analysen på Aps venstresid­e.

Nå er ikke Raymond Johansen noen utpreget fan av Rødt. På lengre sikt kan man også anta a tet Venstre-sideskifte vil isolere Høyre og skape grunnlagfo­ren langvarig rød dominans i Oslo. For sentrumsor­ienterte politiske sjeler, som det finnes mange av, vil en slik konstellas­jon fremstå langt mer fornuftig enn byrådets avhengighe­t av Rødt.

Men SV vil ikke ha inn Venstre, og for Aper det nok et ford ri stigsteg. Og et godt valg til tross, finnes det grenser for MDGs makt i byrådssama­rbeidet.

Om enden på visa da blir fire nye år med Rødt i støtteposi­sjon, vil det viktigste for de to grønne partiene være hvilken fortelling det er som utspiller seg nå: Er det MDG som velger bort Venstre til fordel for Rødt, eller er det Venstre som velger å forbli i samme blokk som FNB og Frp?

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Leder i Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, vil gjerne samtale om byrådssama­rbeid med Venstre.
Foto: Olav Olsen Leder i Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, vil gjerne samtale om byrådssama­rbeid med Venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway