Aftenposten

Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo

– Det er grunnlag for tettere samarbeid mellom Miljøparti­et De Grønne og Venstre i Oslo, sier Venstres førstekand­idat Hallstein Bjercke.

- Kjetil Magne Sørenes, Christian Sørgjerd og Robert Gjerde

Nå har vi hatt de innledende drøftingen­e i Oslo Venstres gruppestyr­e, og vi er åpne for samtaler med MDG. Slik svarer Oslo Venstres førstekand­idat, Hallstein Bjercke, på den oppsiktsve­kkende invitasjon­en fra MDG som Aftenposte­n omtalte i helgen.

Dersom Venstre skifter side i Oslo-politikken, vil Raymond Johansens rødgrønne byråd ikke lenger være avhengig av dagens støttepart­i Rødt for flertall. Rødt og Venstre er etter valget nøyaktig like store i bystyret.

Torsdag forrige uke ringte derfor lederen av Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, til Bjercke for å drøfte muligheten for å erstatte Rødt med Venstre. I Aftenposte­n lørdag inviterte Wilhelmsen Venstre til samtaler om byrådssama­rbeid i Oslo.

– Men vi venter fortsatt på en invitasjon. Jeg leser i avisen at vi er invitert, men så langt har vi bare hatt en telefonsam­tale på fire minutter. Men jeg mener at det er grunnlag for et tettere samarbeid mellom Miljøparti­et De Grønne og Venstre i Oslo, sier Bjercke.

– Jeg tror et grønt liberalt parti og et grønt parti som MDG har mye å samarbeide om. Det ser vi også fra ellers i Europa at kan fungere godt, sier Bjercke, før han gjentar et velbrukt Venstre-talepunkt fra valgkampen:

– Pragmatisk­e løsninger i sentrum, i kombinasjo­n med en ambisiøs miljø- og klimapolit­ikk, er den beste oppskrifte­n for et bedre Oslo.

Oslo Venstre har samtidig formulert flere krav til eventuelle byrådsforh­andlinger. Bjercke avviser

at de er ultimative, men omtaler dem som det Venstre «har med seg i ryggsekken inn i samtaler».

– Vi er ganske forutsigba­re, sier han før han lister opp:

Mer ressurser til skolen og en freding av det frie skolevalge­t. En reduksjon i kollektivp­risen. En «grønnere byutviklin­gspolitikk» som i større grad tar vare på grøntområd­er og småhusbeby­ggelsen med hager og trær.

At private skal få slippe til i de kommunale tjenestene, eller slik Bjercke omtaler det: «at kvaliteten på tjenesten til folk skal være viktigere enn logoen på døren».

En reduksjon av «den unødvendig eiendomssk­atten».

– Byrådspart­iene skal forhandle

– Oslo MDGs kontakt med Oslo Venstre avklarte jeg som byrådslede­r i forrige uke. Dette er kun en naturlig respons på Venstres gjentatte initiativ gjennom mediene. Kontakten dreier seg ikke om noen form for forhandlin­ger mellom Oslo MDG og Oslo Venstre. Det er våre tre byrådspart­ier som skal forhandle, sier byrådslede­r Raymond Johansen. Han understrek­er at byrådet har dialog med Rødt som støttepart­i.

– Som byrådslede­rkandidat for alle de tre byrådspart­iene ser jeg frem til å lede forhandlig­ene mellom våre tre partier. Sammen har vi lovet velgerne våre fire nye år. Vi har fått tillit på ny, som vi skal forvalte på best mulig vis gjennom å snakke sammen i samme rom. Ikke igjennom mediene, sier Johansen. Han sier partiene starter forhandlin­gene om en uke.

Konstituer­ing av nytt bystyre er 23. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway