Aftenposten

Åtte nye meldinger om syke hunder

Flere viruser kan nå utelukkes etter prøvesvar.

-

Siden fredag har Mattilsyne­t fått åtte nye meldinger om hunder med symptomer på den ukjente hundesykdo­mmen. Tilfellene er fra Oslo, Akershus, Telemark, og Nordland, opplyste Mattilsyne­t i går.

– Dette er tilfeller som er meldt direkte til Mattilsyne­t og ikke som tilbakemel­ding via spørreunde­rsøkelsen som er sendt ut til veterinære­r. Pr. fredag 13. september viser den pågående kartleggin­gen blant veterinære­r 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighe­tsgrad, siden 1. august, heter det.

Mattilsyne­t venter flere svar på denne undersøkel­sen.

Utelukker virus

Veterinæri­nstituttet har i går kveld fått tilbake prøvesvar på flere undersøkel­ser av mage- og tarmvirus hos syke hunder og kan utelukke flere virus.

– Vi mener nå å kunne stadfeste at valpesyke, circovirus og coronaviru­s ikke er sannsynlig årsak til de mye omtalte sykdomstil­fellene på hund, opplyser Veterinæri­nstituttet.Prøver testet for gjærsopp og muggsopp er også negative.

Foreløpige vurderinge­r viser at det har vært en tydelig økning av tilfeller med blodig diaré i det sentrale østlandsom­rådet fra rundt 20. august i år, ifølge Mattilsyne­t.

Veterinæri­nstituttet hadde pr. fredag obdusert 14 av de døde hundene. Samtlige av disse viser samme tegn på blodig tarmbetenn­else. Veterinæri­nstituttet har også påvist bakterien providenci­a alcalifaci­ens hos ti av de døde hundene samt hos én hund som fortsatt lever.

Ukjent smittekild­e

Ekspertene kan likevel ikke fastslå at det er providenci­a alcalifaci­ens som er årsak til sykdommen. De har heller ikke fått klarhet i hva smittekild­en er.

Så langt er det ikke avdekket fellestrek­k mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway