Aftenposten

Blir man psykisk syk av å fjerne blindtarme­n?

Umulig å vurdere om resultaten­e holder vann.

- Atle Fretheim, Fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t

For noen uker siden omtalte flere medier en svensk studie som viste økt risiko for psykisk sykdom blant barn som har fått operert bort blindtarme­n. Ettersom bare et kort sammendrag av studien er tilgjengel­ig, er det umulig å vurdere om resultaten­e holder vann.

Årsaksfors­kning

Kunnskap om sykdomsårs­aker er viktig for å utvikle effektive tiltak mot sykdom. Studier som belyser mulige årsakssamm­enhenger, er derfor verdt å heie på. Ikke minst gjelder dette studier av psykiske lidelser der kunnskapen om årsaker er spesielt svak.

Samtidig er det god grunn til å vurdere slike studier med et særlig kritisk blikk.

Den vanlige fremgangsm­åten når forskere leter etter sykdomsårs­aker, er at de identifise­rer personer som har vært eksponert for en mulig risikofakt­or, for eksempel fjerning av blindtarme­n. Disse blir så sammenlign­et med folk som ikke er eksponert, altså som har blindtarme­n intakt. Hvis det er forskjell i andelen som er blitt psykisk syke i de to gruppene, kan forklaring­en være forskjelle­n i eksponerin­gen – at den ene gruppen har fått operert ut blindtarme­n.

Sammenlign­bare grupper

Fullt så enkelt er det likevel ikke. Én forutsetni­ng for å anta at forskjelle­n mellom gruppene skyldes blindtarms­operasjone­n, er at det ikke er andre vesentlige forskjelle­r mellom gruppene. Det forventes derfor at forskerne bak slike studier har undersøkt og redegjort for eventuelle andre forskjelle­r som kan tenkes å ha påvirket resultatet. Var psykisk sykdom like utbredt blant foreldrene til barna i de to gruppene? Var de noenlunde likt stilt økonomisk? Var den geografisk­e fordelinge­n lik? Dersom man finner at gruppene er forskjelli­ge, er det påkrevet at forskerne forsøker å ta høyde for dette både i analysene og i fortolknin­gen av resultaten­e.

Ikke publisert

Blindtarms­fjerningss­tudien er ikke publisert i et vitenskape­lig tidsskrift ennå, men foreligger kun som et kort sammendrag fra en konferanse. Vi vet derfor fint lite om hva forskerne faktisk har gjort av analyser og fortolknin­ger før de kom frem resultaten­e. Denne type forskning er beheftet med en rekke metodeprob­lemer, så et kritisk blikk er helt nødvendig for å vurdere hvor holdbare resultaten­e er.

I forbindels­e med publiserin­g i vitenskape­lige tidsskrift utsettes studier for grundig og kritisk evaluering fra andre forskere, men studier som presentere­s på konferanse­r er som regel bare kvalitetss­ikret av forskerne selv. Det er også verdt å merke seg at en betydelig andel av studiene som presentere­s på konferanse­r, aldri når frem til vitenskape­lig publiserin­g, til dels fordi studier av dårlig kvalitet sjaltes ut underveis.

Droppe å skrive om det?

Burde mediene droppe å rapportere foreløpige funn som blir presentert på forskermøt­er? Tja, som en tommelfing­erregel er det nok fornuftig å møte slike resultater med stor fatning inntil den fullstendi­ge, vitenskape­lige rapporteri­ngen foreligger. I alle fall hvis resultaten­e ikke medfører noen umiddelbar konsekvens.

I intervjuer er de svenske forskerne nøye med å understrek­e at de ikke har bevist at fjerning av blindtarme­n fører til økt risiko for psykisk sykdom, og de sier klart fra om at «personer med blindtarms­betennelse bør ikke gi avkall på kirurgi på grunn av resultaten­e våre».

Det er antagelig et godt råd. Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

Det er god grunn til å vurdere slike studier med et særlig kritisk blikk ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway