Aftenposten

Hva betyr de nye Quislingfu­nnene?

- Hans Fredrik Dahl, historiker

Spørsmålet har dukket opp igjen: Hva visste Vidkun Quisling om de norske jødenes skjebne da de ble arrestert og deportert ut av landet i 1942–43? Var han informert om massehenre­ttelsene? Om tilintetgj­ørelsen? Visste han at de stakkars norske jødene gikk døden i møte da de svingte ut av Oslo havn novemberda­gen for 77 år siden?

Historiker­en Carl Emil Vogts funn av nye kilder om dette har etter min mening betydning både rettslig og moralsk.

Overlagt drap

Rettslig først:

Quisling lot seg altså informere om tyskernes tilintetgj­ørelse gjennom systematis­k innhenting av informasjo­n fra svenske aviser. Hvis retten i 1945 hadde fått dette materialet slik Vogt presentert­e det i Aftenposte­n forleden, ville den ganske sikkert ha dømt ham for overlagt drap på jødene, slik mindretall­et ønsket, og ikke bare forsettlig drap, som flertallet gikk inn for. En enstemmig dom om overlegg ville i sin tur ha betydd noe for vurderinge­n av andre saker om overgrep mot jøder under rettsoppgj­øret. Dommen over Quisling var jo retningsgi­vende for mange senere prosesser.

Truet den germanske fremgang

Men ut over dette, hva betyr Vogts materiale?

Legger vi til grunn at Quisling umiddelbar­t så på artiklene som propaganda og reagerte mot dem i denne egenskap, kan vi trekke noen slutninger ut fra hvordan han sannsynlig­vis ønsket å stoppe dem. Han gikk drastisk til verks og talte for å utvide krigen.

Quisling så nemlig større og mer ideologisk på dette enn mange. Han var ikke motstander av jødene på tradisjone­lt vis, han mente ikke at jødene utgjorde en fremmedart­et innvandrer­gruppe som snakket gebrokkent og derfor ikke var velkommen til Norge. Mange nordmenn hadde en slik holdning, for eksempel fedrene på Eidsvoll i 1814, som fryktet at jøder ville utgjøre en uønsket minoritet, «en stat i staten». Quisling så dem snarere som en verdenskon­spirasjon. Det skyldtes at jødene utgjorde en nasjon med en særlig sterk gruppesoli­daritet, og at de i denne egenskap faktisk truet den germanske fremgang i krigen. Jødenes nasjon kunne etter hans syn ses på linje med den britiske, den amerikansk­e og etter hvert den sovjetiske nasjon, som noe som måtte stanses ved våpenmakt om krigen skulle vinnes. Ikke minst for propaganda­ens skyld.

Ville okkupere Sverige

Denne kampen fortonte seg vesentlig nettopp fra høsten 1942 til våren 1943, perioden da hovedtyngd­en av presseklip­p foreligger. Quisling befant seg på dette tidspunkt i en bølgedal, slått definitivt over ende av den opinionen som hadde reist seg på vegne av kirke, skole og foreldre i Norge. Motstanden han møtte, stilte ham med ryggen mot veggen og gjorde ham mer avhengig av Tyskland enn noen gang før. Hitler måtte vinne krigen om Quislings eget regime skulle overleve og han selv unngå straffefor­følgelse. Følgelig måtte de fiendtlige nasjonene knuses én etter én, også jødenes, ved militær inngripen. Men hvordan?

Det er nå Quislings argumenter for en tysk okkupasjon av Sverige skjøt fart, og det er her disse avisartikl­ene, innhentet systematis­k gjennom klipptjene­sten til NS' partiorgan­isasjon, faller inn som en brikke. Quisling henvendte seg nemlig flere ganger til høytståend­e tyske militære i Norge om hvor nødvendig det var å okkupere Sverige. Svensk opinion var i ferd med å slå over i alliert favør, forklarte han. Det var til og med folk der borte som talte for at landet skulle slutte seg til de allierte og gå til krig mot Tyskland. Synspunkte­t ble kommuniser­t til Hitler selv, som ikke var fremmed for tanken. Overkomman­doen hadde planene klare for et tysk angrep mot Sverige. At også den norske Føreren talte for, kunne være et ytterliger­e argument – kanskje.

Det foregikk nok mer inne i dette hodet enn det som syntes utenpå ”

Ble lite hørt

Quisling leste sannsynlig­vis artiklene fra de projødiske avisene ikke som informasjo­n som kunne behandles erkjennels­esmessig, men som en krigsfakto­r som måtte stanses. Selv Hugo Valentins særdeles velinforme­rte oversikt over den tyske jødeutrydd­elsen, nevnt av Vogt, kunne avfeies som propaganda. Men at den uroet svensk opinion og spilte en rolle i det store krigsbilde­t, var sikkert.

Nå ble det ikke noe av det tyske angrepet på Sverige. Overkomman­doen vurderte vel risikoen for høy, og Hitler anså ikke angrepet viktig nok. Den norske Førerens synspunkt spilte liten rolle. Som vanlig, for så vidt: At Quisling for eksempel gikk i rette med Hitlers krigføring østpå, som han fant meningsløs­t destruktiv, ja, som en tilintetgj­ørelseskri­g, fikk ingen følger. Quisling ble generelt lite hørt. Skjønt her som i Sverige-spørsmålet, anså de tyske militære nordmannen­s sakkunnska­p som relevant nok.

Men avfeide han avisartikl­ene helt? Var det virkelig slik at han så på den tyske jødepoliti­kken som udelt positiv – og all informasjo­n i motsatt retning som infam propaganda? Det kan se slik ut hvis man dømmer etter de grusomme talene han holdt hele krigen igjennom.

Grusomme taler

Men på slutten av sitt liv satt Quisling i fengselsce­llen og kladdet en kortversjo­n av sin filosofi. Heftet «Universist­iske strøtanker» skulle overlates konen Maria før han ble henrettet, som en siste hilsen. Og her skrev han at mangt og meget i den tyske nasjonalso­sialismen var feil. «Rasetanken» var gal, skrev han for eksempel. Å utrydde jødene, sa han også, «er for meg uforståeli­g».

Hva betyr dette? Snakk, kan man si. Om han på dødens terskel innså at det hadde vært forkjært å støtte den tyske politikken i tykt og tynt, så var det i alle fall for sent. Rettssaken var over, dommen falt. Overlagt eller uaktsomt – drap på jødene var det i alle fall. Han bar sitt ansvar.

Men de presseklip­p som er funnet nå, kan likevel ha spilt en rolle som erkjennels­esstoff. At han på slutten av sitt liv forkastet selve rasetanken, kan jo tyde på at han egentlig visste, eller i hvert fall hadde sine mistanker om, at deportasjo­nen kunne være fatal.

Det foregikk nok mer inne i dette hodet enn det som syntes utenpå. Det nye kildemater­ialet viser dette bare enda tydeligere enn før.

Hans Fredrik Dahl har skrevet en tobinds biografi om Vidkun Quisling: Quis

ling. En fører blir til (1991) og Quisling. En

fører for fall (1992).

 ?? Foto: NTB scanpix ?? Nye kilder tyder på at Vidkun Quisling visste om massehenre­ttelsene av jødene under annen verdenskri­g. Her er han på sitt kontor i Oslo Rådhus i november 1940.
Foto: NTB scanpix Nye kilder tyder på at Vidkun Quisling visste om massehenre­ttelsene av jødene under annen verdenskri­g. Her er han på sitt kontor i Oslo Rådhus i november 1940.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway