Aftenposten

Mangfold og ytringsfri­het er to sider av samme sak

- Frode Helland , dekan, Det humanistis­ke fakultet, UiOMathild­e Skoie , prodekan, Det humanistis­ke fakultet, UiOGunn Enli , prodekan, Det humanistis­ke fakultet, UiO

Kristian Gundersen har lest forslaget til «Handlingsp­lan for likestilli­ng og mangfold» som er til behandling ved Det humanistis­ke fakultet (HF), Universite­tet i Oslo. I sitt innlegg i Aftenposte­n fredag leser han det, nokså overrasken­de, som et mulig angrep på ytringsfri­heten. Handlingsp­lanen dreier seg altså om mangfold og likestilli­ng, og ytringsfri­het er nevnt i planen av to grunner.

For det første understrek­es ytringsfri­het, takhøyde og faglig diskusjon fordi dette er sentrale verdier for HF. Disse verdiene skal forsvares og styrkes. Ytringsfri­heten er altså nevnt i handlingsp­lanen nettopp for å sikre den. Videre er det nevnt for å understrek­e at noe av poenget med en handlingsp­lan for mangfold er nettopp å jobbe for økt mangfold, også i form av ytringsman­gfold.

Mangfold og likestilli­ng er vi lovpålagt å jobbe for, og det gjør vi altså med en plan som er ambisiøs og moderne. Mangfold er viktig også fordi det gjør oss bedre: Vi får inn flere perspektiv­er, nye, kritiske røster, og vi kan nyttiggjør­e oss en bredere kompetanse.

Utkastet til handlingsp­lan er altså nå lagt frem, det har vært på høring, og vi har gjennomfør­t allmøter på alle institutte­ne – nettopp for at dette skal diskuteres åpent og med full ytringsfri­het. Dette er en demokratis­k prosess, og målet er å vedta en plan vi håper skal styrke demokratie­t ved fakultetet, ikke svekke det.

Men dette er altså et forslag, og det kan hende at Gundersen peker på perspektiv­er som bør skrives tydeligere inn. For øvrig er trakasseri­ng forbudt ifølge norsk lov. Allikevel er det flere som rapportere­r at de blir mobbet og trakassert i jobbsammen­heng i universite­ts- og høyskolese­ktoren enn hva som er vanlig ellers i arbeidsliv­et. Det må vi ta på alvor. Aktivt arbeid mot trakasseri­ng er også aktivt arbeid for meningsman­gfold og ytringsfri­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway