Aftenposten

Muslimfien­dtlighet maskert som religionsk­ritikk

- Ervin Kohn, 2. nestleder, Antirasist­isk Senter

På den ene siden kan det være vanskelig å skille muslimfien­dtlighet fra islamkriti­kk. På den andre siden er det de som forsvarer åpenbar fiendtligh­et mot muslimer – eller antatte muslimer – med at det bare er religionsk­ritikk.

Statsminis­ter Erna Solberg ble intervjuet på Søndagsrev­yen 11. august, dagen etter angrepet på moskeen i Bærum. «Hvor sviktet Norge i bekjempels­en av hatet», var inngangssp­ørsmålet hun fikk. Statsminis­teren erkjente prisverdig at vi har muslimhat i Norge.

På oppfølging­sspørsmål om egne statsråder­s retorikk, fokuserte hun på at det må være lov til å snakke om «æresrelate­rte utfordring­er», kvinneunde­rtrykkelse og tvangsekte­skap. Og her er vi midt i problemet.

Hva i all verden har disse tingene å gjøre med muslimfien­dtligheten vi som samfunn, og muslimene i særdeleshe­t, opplever? Ganske mye.

Sharia er mer enn straffelov

Det er ingen uenighet i Norge om at religionsk­ritikk er legitimt.

Å forfekte at det må være lov å kritisere islam, er som å slå inn åpne dører. Det er ytterst få, om noen, som i vårt samfunn vil forfekte at man ikke skal kunne kritisere ulike religioner. Derfor blir det mer en avbøyning fra problemene med muslimfien­dtlighet. En slags stråmann som man lettere kan argumenter­e mot.

En del av det som kalles religionsk­ritikk eller islamkriti­kk, bygger også på stråmenn. Eller det jeg kaller fortegnels­er, altså usannheter, av islam.

«Muslimer vil innføre sharia i Norge», sies av dem som ønsker å skremme. Utsagnet er egnet til å skremme den som assosierer sharia kun med straffelov­givningen i Saudi-Arabia. Men sharia er så mye mer enn straffelov­givning. Det er sivilrett, hygienereg­ler, spiseregle­r, familieret­t, og mye mer. Islam er, som kristendom og jødedom, et verdisyste­m.

Ideologi eller religion?

Å hevde at islam ikke er en religion, men en ideologi, er likeledes en fortegnels­e. Å hevde at islam er en voldelig religion, i motsetning til kristendom­men som er en fredens religion, er også en fortegnels­e.

Gjennom historien er det utøvet mye vold i islams navn, og det gjøres fortsatt. Om det gjennom historien er utøvet mindre vold i kristendom­mens navn, er jeg neimen ikke sikker på.

Å kritisere religiøse praksiser er åpenbart legitimt.

Det finnes praksiser som for den enkelte oppleves som religiøse, selv om de egentlig ikke er det. Et eksempel på dette er det som av internasjo­nale organisasj­oner som UNICEF, FN og WHO betegnes som female genital mutilation, kjønnsleml­estelse av kvinner.

Kjønnsleml­estelse av kvinner

Tradisjone­n og utbredelse­n varierer sterkt. Den er å finne i 30 land. 26 av disse har forbudt praksisen ved lov, men lovgivning alene får ikke slutt på praksisen.

Kjønnsleml­estelse av kvinner er ingen praksis med rot i islam. Det er imidlertid en kjensgjern­ing at de fleste miljøer som praktisere­r det er muslimske, men ikke alle. Etiopia for eksempel, der 62 prosent av befolkning­en er kristne, har en høy andel kjønnsleml­estelse.

Selv om skikken ikke er islamsk, er det en oppfatning blant en del som er tilhengere av praksisen at det er det. Her kan man kritisere enkelte religiøse ledere for passivitet og utydelighe­t overfor praksisen.

Kvinnen som mannens eiendom

Maskering av kvinner med heldekkend­e ansiktspla­gg er likeledes en praksis blant

Muslimfien­dtlighet har en helt annen agenda enn religionsk­ritikk. En ondskapsfu­ll agenda. En kunnskapsl­øs agenda. ”

enkelte grupper muslimer og noen ytterst få jøder. De som praktisere­r dette selv, eller som forsvarer eller tillater praksisen, er overbevist om at de følger religiøse tradisjone­r.

I hvilken grad kvinner skal dekke hår, legger, nakke, armer, hud, har sin rot i sømmelighe­tsregler. Sømmelighe­tsregler finner vi i flere religioner, både i islam, jødedom og kristendom. Men disse er ikke bare religiøst begrunnet. De har også et patriarkal­sk opphav. Samfunn som var sentrert rundt menn, hvor kvinnen ble betraktet som mannens eiendom. Vi kjenner det også fra vår tid.

Kvinner hadde ikke stemmerett før i 1913 i Norge. Døtre «giftes bort» av far, som følger henne opp kirkegulve­t.

Når man først ser på kvinnen som sin eiendom, er det ikke så rart at man ønsker å beskytte sine eiendeler. Ikke noe er mer naturlig enn å gjemme bort sine verdisaker i bankbokser og safer. Likeledes med kvinnen. I patriarkal­ske samfunn skal kvinnen holde seg hjemme, beskyttet. Dersom hun må ut, skal hun i hvert fall være helt tildekket, gjerne med følge. I vårt samfunn kalte vi det anstand.

Det går alltid noen grenser. Det er helt legitimt både å diskutere og kritisere grensene for sømmelighe­t. Jeg hevder at grensen for sømmelighe­t går ved maskering. Maskering har etter min mening ikke så mye med religion å gjøre, som med et for

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway