Aftenposten

Ingen grunn til å grønnvaske biffen

- Marie Henriksen Bogstad, agroøkolog Siri Martinsen, veterinær, begge i NOAH

Joacim Lund mener i Aftenposte­n 13. september at «ny kunnskap» om metan gir grønt lys for biff. Det er en mildt sagt selektiv tolkning av forskninge­n. Det er ikke ny kunnskap at metan har kortere levetid enn CO2. Men det er heller ikke ny kunnskap at det er en langt sterkere klimagass. Derfor kan man også få en stor positiv effekt på klimaet ved å redusere nettopp denne gassen, som kjøttprodu­ksjonen slipper ut store mengder av.

Det beste man kan gjøre

Lund trekker frem Myles Allen ved Oxford Universite­t som sitt «alibi» for å promotere biffen. NOAH mener dette er tvilsom bruk av Allen, som under landbruket­s klimakonfe­ranse uttalte: «You can cool a planet using methane, just by reducing methane emissions.»

Norske CICERO stemmer i. Reduksjon i metanutsli­pp ved redusert husdyrtall er et svært effektivt klimatilta­k. FNs klimapanel konstatert­e det samme i sin nyeste rapport: Det nytter ikke kun å kutte i fossile utslipp, vi er også nødt til å endre matkonsum og -produksjon til et mer plantebase­rt kosthold.

En av de mest omfattende studiene noensinne av matens naturpåvir­kning ble også utført ved Oxford Universite­t i 2017. Forskerne Joseph Poore og Thomas Nemecek fikk internasjo­nal anerkjenne­lse fra forskerkol­legaer, men svært lite pressedekn­ing i norske medier. Konklusjon­en deres er klar: Å kutte ut animalske produkter er det beste man kan gjøre for miljøet. Dette gjelder også Norge.

Mer «effektive» dyr

Lund vil imidlertid sette sin lit til tilsetning­sstoffer i fôr for å redusere metanutsli­ppene fra husdyr. Dette på tross av at Norgesfôr for litt siden rapportert­e at de ikke har sett noen som helst effekt av å tilsette metan-inhibitore­r i fôret.

Myten om at manipuleri­ng av husdyrenes fysiologis­ke prosesser skal «løse» kjøttindus­triens problemer, er ikke ny. Mer «effektive» dyr har vært selve mantraet i husdyravle­n, med det resultat at dyrene lider av ufunksjone­lle kropper. Et av de mest intensivt avlede dyrene, kyllingen, har mindre klimaavtry­kk enn drøvtygger­e, men er et dårlig valg for dyrevelfer­d og er også et mye dårligere valg for klima og miljø enn plantebase­rt mat. På samme vis betyr mer «effektive» kyr også mer belastning på dyrene.

Trenger mer skoglandsk­ap

Lund prøver seg også på argumentas­jon om at beitelands­kap er bra for klimaet. Forskning fra Food and Climate Research Network viser at den eventuelle positive effekten ved albedo, nulles ut (og vel så det) av utslippene fra drøvtygger­ne.

Det å la utmark gro igjen vil heller ikke nødvendigv­is føre til mer varme, fordi fordamping fra vegetasjon virker avkjølende. Tvert imot påpeker over 15.000 forskere i et opprop fra 2017 at vi trenger mer skoglandsk­ap. Skog fanger karbon og er et viktig klimatilta­k. Det er også viktig å ha mer skogareal og naturlands­kap for å stagge den pågående naturkrise­n hvor ville dyr får stadig mindre plass og blir stadig færre. Her er igjen kjøttprodu­ksjonen det mest arealkreve­nde og problemati­ske.

God idé å kutte ut kjøttet

Vi bør heller ikke glemme sommerens debatt om dyrene i kjøttindus­trien: Da uttalte Lund selv på NRK at man kan bytte ut kjøtt med planter for å slippe å bidra til grisenes lidelser, noe NOAH er enig i.

Det er fortsatt en god idé å kutte ut kjøttet, for dyrene, helsen, naturens og miljøets skyld. Så svart/hvitt er det faktisk.

Det er fortsatt en god idé å kutte ut kjøttet, for dyrene, helsen, naturens og miljøets skyld ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway