Aftenposten

Berg skylder ikke på oljearbeid­erne

- Rauand Ismail (20), Sentralsty­remedlem i Grønn Ungdom

«Den talen du holdt, håner de mange hundre tusen som har sikret landet den velferden vi har i dag», skriver Jørgen Thorud i Si ;D. Han viste til Lan Marie Bergs tale på valgvaken vår i Miljøparti­et De Grønne. Men Berg har aldri kritisert de som jobber i oljen. Hun kritiserer de som lover oljearbeid­erne en evig oljejobb når verden er blitt enig om å slutte med olje. Med god grunn.

Ikke oljelobbyi­ster

Oljearbeid­ere er ikke oljelobbyi­ster. Oljelobbyi­ster er en yrkesgrupp­e med ett eneste oppdrag: å jobbe for full gass i oljeindust­rien.

Det er for eksempel lobbyorgan­isasjonen Norsk olje og gass, som håper vi ikke når klimamålen­e våre. De mener skal løse klimakrise­n.

Lan Marie Berg kritiserer alle dem som istedenfor å skape klimavennl­ige jobber investerer de store pengene i gårsdagens oljejobber. De som istedenfor å omstille de høykompete­nte oljearbeid­erne, forteller dem at oljen er en farbar yrkesvei. Selv om vi vet at klimakrise­n vil ramme både økonomien og økosysteme­ne våre.

Ikke arbeiderne­s skyld

Vi i De Grønne vil alltid kjempe for at de som jobber i oljen, skal få trygge klimavennl­ige jobber. Derfor ønsker vi en planmessig utfasing av olje- og gassvirkso­mheten vår.

Det er ikke oljearbeid­erne som har skyld i oljeavheng­igheten vår. Det er politikern­e og oljetoppen som ikke har løftet en lillefinge­r for å ta oss ut av oljen og inn i fornybarsa­mfunnet.

Politikere skal alltid være varsomme med å kritisere enkeltgrup­per i samfunnet. Men toppene med makt og penger som jobber for å forlenge oljenæring­ens levetid, må kritiseres. Både på vegne av de 40.000 ungdommene som har streiket for klima i år, og dem som må leve med klimaendri­ngene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway