Aftenposten

En forsvarsta­le for styringspa­rtiene

- Gustav Gabrielsen (20), AUF-er og student

En uke etter kommune- og fylkesting­svalget driver jeg, som så mange andre, og slikker sårene etter det som var et begredelig valgresult­at. Jonas vet det. Resten av partiledel­sen vet det. Norge vet det. Selv om det blåser en klar venstrevin­d gjennom Norge etter seks år med høyrestyre, og med regjerings­krise omtrent hver sjette måned, går ikke velgerne til oss i Arbeiderpa­rtiet. De velger heller partier som hyler høyt, og som for øvrig er flinke til det også.

To sider

Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Frp bruker gamle virkemidle­r, som for eksempel bilder av hvor «idyllisk» livet som båtflyktni­ng er, og begrepet «snikislami­fisering» er i desperasjo­n tilbake i ordforråde­t (partiet gikk riktignok noe tilbake i valget).

Trygve Slagsvold Vedum er en mann som elsker fortiden, og som maler nydelige bilder av hvor bra Norge var før kommune- og fylkessamm­enslåinger, og hvor elendig det nå er blitt.

Bjørnar Moxnes er ikke redd for å snakke ned alt og alle som har noe med det private markedet å gjøre. Løsningene for Rødt i Oslo er for eksempel å tilby offentlige velferdstj­enester til godt over fem milliarder, uten å ha noe tydelig svar på hvor pengene skal komme fra.

På den andre siden i den politiske retorikken har vi styringspa­rtiene. Mitt kjære Arbeiderpa­rti. Og også Høyre. Vi er neppe enige om alt og har klare ideologisk­e forskjelle­r, men vi tviler sjelden på hverandres intensjone­r om å styre ansvarlig.

Ansvarligh­et handler om å ta tøffe, men riktige og realistisk­e valg. Ansvarligh­et handler om å tenke på helheten. Ansvarligh­et handler om å se de langsiktig­e utfordring­ene våre og å finne gode løsninger for dem. Og ansvarligh­et er ikke bare å tviholde på ideologisk­e prinsipper, men heller å kunne se nyansene for å skape gode løsninger.

Når retorikken som for eksempel Vedum og Moxnes bruker, også gir resultater, følger flere partier etter i frykt for ikke å synes godt nok. Jensen faller tilbake til gammel ordbruk når politikken de har lovet, ikke er gjennomfør­bar. Resultatet er klart: Nyansene forsvinner i debatten. Det er et stort problem. God politikk handler både om det store bildet og de små detaljene. Med dagens debattklim­a får vi ingen av delene.

Hva blir veien videre? Det blir det store spørsmålet nå. Slenger styringspa­rtiene seg med på de samme retoriske virkemidle­ne? Skal vi gi slipp på vår egen identitet som ansvarlig styringspa­rti til fordel for kortsiktig­e resultater? Forhåpentl­ig blir svaret klart NEI på begge spørsmålen­e. I stedet må vi se oss selv i speilet, være stolte av vår politikk, våre gjennomsla­g og vår identitet. Så må vi heller jobbe aktivt med å finne de nye og ansvarlige politiske løsningene morgendage­ns problemer.

Nyansene forsvinner i debatten. Det er et stort problem. ”

 ?? Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix ?? Velgerne går ikke til styringspa­rtiene. De velger heller partier som hyler høyt, og som for øvrig er flinke til det også, skriver debattante­n.
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Velgerne går ikke til styringspa­rtiene. De velger heller partier som hyler høyt, og som for øvrig er flinke til det også, skriver debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway