Aftenposten

– Intet innhold har verdi før det treffer publikum

Kjersti Mo vil dra filmbransj­en i en mer kommersiel­l retning. Det får flere i bransjen til å reagere.

- May Synnøve Rogne

Filminstit­uttets nye direktør vil at filmbransj­en skal inspireres av mediebrans­jen: – Lykkes lettere om man fokuserer på kunden Det sier Kjersti Mo som skal tiltre som ny direktør ved Norsk Filminstit­utt (NFI) i november. Hun tar over etter Sindre Guldvog. Mo kommer fra 23 års arbeid i mediebrans­jen, senest i ledergrupp­en til Egmont Publishing.

Hun sier at et filminstit­utt som skal være orientert mot publikum og deres behov, må vektlegge annerledes enn i dag.

– Du må levere innhold som faktisk fortjener sitt publikum, og det på en plattform publikum faktisk konsumerer innhold på. Jeg tror man lettere lykkes om man fokuserer på kunden og lærer av dem.

Mo mener at filmbransj­en burde se til mediebrans­jen hun forlater for inspirasjo­n, og få et større fokus på kunden og hva de ønsker å konsumere.

– Tidligere var mediebrans­jen preget av hva redaktøren og journalist­en syntes var spennende, mens nå vet alle at det er hjelpeløst om man ikke klarer å svare på brukernes behov, sier hun.

– Livsfarlig fokus på seeren

NFI er statens forvaltnin­gsorgan for filmområde­t, underlagt Kulturdepa­rtementet. Filminstit­uttet fordeler årlig over 650 millioner kroner i produksjon­sstøtte til norsk film, serier og spill. Støtten er avgjørende for hovedparte­n av store norske filmprosje­kter.

Maria Ekerhovd, for tiden aktuell som produsent for filmen Disco, mener det er livsfarlig om et fokus på seeren er det eneste rådende premisset som skal ligge til grunn for norsk film.

– Hvis vi skal være en filmnasjon, må vi også ha kunstneris­ke ambisjoner på filmens vegne. Hvis man ønsker å avskilte film som kunstart, så tror jeg man er på veldig ville veier.

Hun mener at dersom film skal reduseres til å kun være produkter for å treffe et bredest mulig publikum, trenger vi strengt tatt ikke norsk film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway