Aftenposten

Stor laks og ørret er tilbake i Akerselva

Etter klorutslip­pet i 2011 kan du nå få storfisk i Akerselva igjen. Både laks og sjøørret opp til 5 kg er tatt.

- Dan P. Neegaard (tekst og foto)

Det er fremdeles muligheter for å hente kortreist villaks midt i Oslo by. Klorutslip­pet i mars 2011 – tilsvarend­e 240.000 flasker – gjorde slutt på nær sagt alt liv i hovedstads­elven. Men OFAs arbeid med å kultivere elven gir nå solide utslag på statistikk­en.

Fikk laks på 5 kilo

Kun noen titalls fisk ble observert i årene etter utslippet. Så langt i årets sesong viser fangstrapp­ortene for Akerselva 23 laks på over 1 kilo. Den største så langt er på 5 kilo. Tallene er omtrent de samme for sjøørret.

Aftenposte­n tok signalene på alvor og la ut på bytur før soloppgang i går morges. Etter halvannen time ved Grünerbrua var en nygått laks på 3,2 kilo halt på land.

Snittvekte­n øker

– Jeg har sett flere fisk på 3–5 kilo. Det virker som om snittvekte­n er høyere i år en tidligere, forteller fluefisker­en Magnus Andersson.

JHan har posisjoner­t seg ved Vulkan på Grünerløkk­a. Vanligvis fisker Andersson i Sandviksel­va og Lysakerelv­a, og har ennå til gode å vippe opp noe i Oslo sentrum.

– Fisk er bonus. Jeg er tålmodig og satser ikke på å komme hjem med middag, forteller han.

– Jeg fisker kun med flue, men har inntrykk av at det meste her er tatt med mark eller spinner, forteller han.

Elven stengt i fem år

Siden 2011 har Oslo Fiskeadmin­istrasjon (OFA) jobbet for fullt med å rehabilite­re Akerselva. Elven var stengt for alt fiske frem til 2016. De første signalene om at noe positivt var på gang, kom i 2015. Da viste telleverke­ne at mer enn 350 fisk hadde gått opp elven – mer enn en tredobling siden bunnåret 2011.

– Da vi rehabilite­rte elven, måtte vi hente ut yngel fra Sandviksel­va og Hamang klekkeri, forteller Finn Hungerhold­t, daglig leder i OFA.

– Antallet har variert fra år til år, men snittet har ligget på omtrent 120.000 yngel. Det samme tallet gjelder for i år, men forskjelle­n er at yngelen nå kommer fra Akerselva. Vi driver utstrakt stamfiske, og vi frakter nå rogn til anlegg i Sørkedalen før vi returnerer dem til hovedstade­n.

Fiskeseson­gen i Akerselva varer ut september, og fiskekort løses via inatur.no. Lite tyder på at oppgangen har stoppet opp. Vannstande­n er optimal, og bare i løpet av formiddage­n ble det registrert ytterliger­e 40 fisk på vei inn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Magnus Andersson prøver fluene ved Vulkan, midt i Oslo by.
Laks på 3,2 kilo tatt på mark ved Grunerbrua i går.
Foto: Dan P. Neegaard Magnus Andersson prøver fluene ved Vulkan, midt i Oslo by. Laks på 3,2 kilo tatt på mark ved Grunerbrua i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway