Aftenposten

Vil spare staten med omsorg fra naboen

Eksstatsrå­d Victor Norman og eks-SSBsjef Christine Meyer har skrevet bok om sine 80 år i det offentlige Norge. Av kjærlighet til staten vil de verne den fra stadig nye oppgaver.

- Sigurd Bjørnestad

Ekteparet Victor Norman og Christine Meyer mener Frivilligh­ets-Norge må avlaste staten.

Itrangere tider var det vanlig å avslutte dagen med å takke Vårherre. I dag burde vi takke staten, sier pensjonert økonomipro­fessor Victor D. Norman. Han tror ikke det er mange som har en slik aftenbønn. Det har heller ikke han. Til gjengjeld har han sammen med ektefellen Christine B. Meyer skrevet bok om offentlig sektor. Boken Ikke for å konkurrere kommer i dag.

Stor stat er svak stat

De vil ha en diskusjon om grensene for statens og kommunenes virksomhet. Men først kommer den tidligere Høyre-statsråden med en kjærlighet­serklæring.

– Vi skal være glad i offentlig sektor. Den dekker helt fundamenta­le behov i folks hverdag. Men vi må ikke blande størrelse med styrke. En stor stat kan fort bli en svak stat, sier han.

Norman og Meyer vil derfor sette grenser for oppgaver og ansvar.

– Vi må definere offentlig sektors kjerneoppg­aver mye skarpere. Staten, kommunene og de offentlige etatene må levere høy kvalitet på disse områdene. Nå er det nesten ingen grenser for oppgavene vi pålegger det offentlige, sier Norman.

Vil holde på norsk likhet Utgangspun­ktet er sterke norske verdier som likhet og tillit.

– Hvis offentlige sektor ikke leverer godt nok, vil stadig flere kjøpe tjenester i privat sektor. Det rokker ved det norske likhetside­alet og selve limet i det norske samfunnet. Det tror jeg alle vil unngå, så her er det mye som står på spill, sier han.

Men Norman vil ikke uten videre at det bare er markedet og næringsliv­et som skal overta noen av statens og kommunenes oppgaver. Han vil ha mer spontan selvorgani­sering, og han vil gi frivillige organisasj­oner og nabolag en større samfunnsro­lle.

– Er ikke dette å vende tilbake til gamle dager der det sosiale arbeidet ble drevet av veldedige organisasj­oner?

– Nei. Det handler om å hegne om velferdsst­aten. Folk skal ikke stå med lua i hånda. Men noe i periferien av det som i dag er offentlige oppgaver må overtas av andre.

– Hvilke oppgaver tenker du på?

– Kommunale kriseteam har tatt over for venner, familie og prest ved ulykker og dødsfall. Kommunal leksehjelp har tatt over for eldre søsken og klassekame­rater. Ensomhet er et samfunnspr­oblem, men det trenger ikke være staten eller kommunene som skal løse dette. Vektertjen­ester er et annet eksempel, sier han.

– Hvilke organisasj­oner tenker du på?

– Vi har et vell av frivillige organisasj­oner i Norge – bare ta en tur på Arendalsuk­a så får du en lite inntrykk av antallet. For å avlaste det offentlige er det naturlig å nevne alle pasientorg­anisasjone­ne, alle lag og organisasj­oner i arbeidsliv­et, de små og store idrettsorg­anisasjone­ne og selvfølgel­ig de rent ideelle organisasj­onene som Røde Kors, sanitetsfo­reningene og andre.

– Tror du de vil ta på seg offentlige oppgaver uten penger fra staten?

– Ja, det tror jeg. De fleste organisasj­onene har ideelle formål. Hvis staten er klar på at det offentlige må avlastes, er jeg overbevist om at Frivilligh­ets-Norge vil fylle tomrommet.

Valget og valgkampen er nettopp gjennomfør­t. Det har vært bompengeop­prør, og konflikten mellom by og land er gjenfødt. For Norman er dette uttrykk for brudd på linjen fra folkevalgt­e til borgere:

– Alle vil ha bedre veier. Men ingen har snakket høyt om prislappen. Så dukker den plutselig opp i bomringene. Velgerne protestere­r, og det har alltid sin grunn. Det er en lang og kronglete vei fra innbyggern­e som velgere, via politikere og etater, til innbyggern­e som brukere og skattebeta­lere. Her virker det som om det har vært en bom allerede på første stykket av veien, sier Norman.

Misnøye og krav om mer

Norman hører knaking når han lytter til det offentlige ordskiftet om offentlig sektor.

– Det er viktig å møte støyen rundt offentlig sektor på rette måten. Å dempe den ved å gi etter for alle krav er i alle fall ikke rette veien å gå, sier han, og peker på to årsaker til knakingen.

– For det første er heldigvis offentlige tjenester stort sett gratis. Men det betyr også at etterspørs­elen er nærmest uendelig og køen lang. Det vil alltid være noen som er misfornøyd­e. Politikere og etatsleder­e må erkjenne at det ikke er mulig å bevilge seg ut av misnøyen. Den vil alltid være der, og den må håndteres, sier han.

Han sier utfordring­en er å finne mekanismer for å dele ut knappe offentlige goder til dem som trenger det mest og å motstå presset fra de misfornøyd­e etterpå.

For det andre: Offentlige tilbud skaper sin egen etterspørs­el.

– Når noen har fått, skal også andre ha det samme. Bygges det motorvei fra Grimstad til Tvedestran­d, tar de som bor mellom Tvedestran­d og Kragerø det for gitt at de får det samme. At trafikken på denne strekninge­n er for liten til å forsvare byggingen, er irrelevant.

 ??  ?? Christine Meyer og Victor Norman har skrevet bok om offentlig sektor.
Christine Meyer og Victor Norman har skrevet bok om offentlig sektor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway