Aftenposten

Dette er saken

Partiforma­nnen truer med å knuse dem. Nå får demonstran­tene i Hongkong norsk støtte.

-

Da demonstran­tene i Hongkong nylig fikk beskjed om at det er blitt forbudt å dekke til ansiktet mens de protestert­e, ga de fleste blaffen. I helgen gikk noen av dem ett skritt lenger – de demonstrer­te iført masker med et bilde av Xi Jinping, Kinas mektige partiforma­nn og øverste leder.

Xi har selv valgt å holde tett om demonstras­jonene. Frem til søndag. I en tale under et statsbesøk til Nepal sendte han demonstran­tene en klar advarsel:

«Alle som prøver å splitte en region fra Kina vil være fortapt. Kroppene deres vil knuses og beina deres vil bli malt til støv,» sa partiforma­nnen, ifølge kinesisk UD.

Han nevnte ikke Hongkong direkte, men advarselen er blitt tolket som et kraftig signal til demonstran­tene der – til tross for at de har gjort det klart at de ikke ønsker uavhengigh­et fra Kina.

Nominerer hele befolkning­en

Siden juni har flere millioner mennesker protestert i gatene i Hongkong. Demonstras­jonene begynte som et krav om at et omstridt lovforslag skulle skrotes, men de siste månedene har bevegelsen handlet mer om Hongkongs rett til selvbestem­melse og et eget politisk system.

Den kampen fortjener de Nobels fredspris for, mener stortingsp­olitikeren Guri Melby (V).

– Jeg har nominert Hongkong-befolkning­en til fredsprise­n i 2020 fordi de kjemper for grunnlegge­nde rettighete­r som ytringsfri­het, demokrati og rettssikke­rhet. Det de gjør, har betydning langt ut over selve Hongkong, både i regionen og i resten av verden, sier hun.

Demonstras­jonsbevege­lsen har ingen ledelse, og alle diskusjone­r og beslutning­er skjer på diskusjons­grupper på nettet. Derfor valgte Melby å nominere hele befolkning­en i stedet for å fremme et enkeltindi­vid.

– I nominasjon­en presiserer jeg at nominasjon­en går til bevegelsen som gjennomfør­er disse demonstras­jonene. Jeg var i Hongkong i forrige uke, og folk jeg snakket med der, var veldig opptatt av å fremheve at dette er en folkebeveg­else, sier hun.

En oppmuntrin­g

De siste ukene har flere demonstran­ter benyttet seg av voldelige midler, blant annet ved å gå til angrep på politiet. Samtidig får politiet sterk kritikk for sin hardhendte behandling av demonstran­ter. 2400 personer er arrestert siden juni.

Melby håper at nominasjon­en kan fungere som en oppmuntrin­g for demonstran­tene til å fortsette kampen på en fredelig måte.

– Hovedmålet mitt er å oppmuntre bevegelsen og at de fortsetter kampen på en ikkevoldel­ig måte, sier hun. I april la Hongkong-leder Carrie Lam frem et lovforslag som vil gjøre det mulig å utlevere mistenkte kriminelle til andre land, deriblant Kina.

Forslaget utløste store demonstras­joner i Hongkong.

Politiet har slått hardt ned på flere demonstras­joner, og over 2400 personer er foreløpig arrestert.

I september trakk Carrie Lam lovforslag­et, men demonstran­tene vil ikke gi seg før resten av kravene blir møtt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway