Aftenposten

Erdogans plan var enkel. Men mye har gått på tverke.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skulle slå to fluer i ett smekk. Det kan bli helbom.

- Tor Arne Andreassen, Midtøsten-korrespond­ent

Planen var enkel. Ved å angripe terrortilk­nyttede kurdere i nabolandet og etablere en cirka 30 kilometer dyp sikkerhets­sone i Syria, skulle Tyrkia løse to problemer samtidig. President Recep Tayyip Erdogan skulle både rette et drepende slag mot militsene til kurdere de anser som terroriste­r, og 3,6 millioner syriske flyktninge­r i Tyrkia skulle returneres til denne sikkerhets­sonen.

Men selv om tyrkerne har hatt noe militær fremgang, har det politisk sett blitt mer komplisert.

For etter å ha blitt overlatt til seg selv av den tidligere forbundsfe­llen Donald Trump, valgte kurderne og militsen SDF å invitere inn Bashar al-Assad og hans regjerings­hær.

En stadig mer isolert Erdogan

USA innfører sanksjoner, Kina oppfordrer landet til å avbryte operasjone­n og Russland, som synes å holde i taktstokke­n, har uttalt seg kritisk til Tyrkia.

Erdogan fremstår nå som stadig mer isolert, mener forsker Aras Lindh ved Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

– Det er formodentl­ig en mye mer presset Erdogan som leder Tyrkia i dag enn for bare en uke siden, mener Lindh.

Sanksjoner kan ramme Tyrkias økonomi Da USA innførte sanksjoner for å få løslatt pastoren Andrew Brunson, viste den tyrkiske økonomien seg å være sårbar. Liraen stupte og inflasjone­n tok av. Dersom USA gjør alvor av trusselen om å skjerpe sanksjonen­e, kan økt press på økonomien være det motsatte av det Erdogan trenger på hjemmebane.

Men Erdogan er trolig ikke er så bekymret for sanksjoner og lavere internasjo­nalt standing, sier forsker Joakim Parslow ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk ved Universite­tet i Oslo.

– Dette er ting som kan repareres i etterkant når fakta på bakken først er blitt endret, sier Parslow.

Hvor stor er støtten til krigen? Oppslutnin­gen om operasjone­n i Syria synes fremdeles å være sterk i Tyrkia, ikke minst fra tilhengern­e til Erdogans parti AKP og fra det enda mer nasjonalis­tiske MPH. Talsperson­er for det største opposisjon­spartiet CHP har også støttet den militære aksjonen.

CHP-politikere­n Sezgin Tanrıkulu uttalte seg kritisk og er kommet under etterforsk­ning. – Det er en meget høy pris for å uttale seg kritisk, derfor er det sjelden at noen gjør det. Dermed vet vi ikke om støtten til operasjone­n faktisk er sterk eller ikke, sier Lindh.

Kurderne blir kanskje ikke så svekket Avtalen med Assad-regime og Russland kan føre til at Tyrkia ikke klarer å ramme PKK og deres syriske allierte i YPG så hardt som de ønsket.

– Så vidt vi vet går avtalen mellom kurderne og Assad ut på at regjerings­hæren skal gå inn i de nordøstlig­e områdene og heise det syriske flagget, men de skal ikke gå inn i byene som YPG kontroller­er. YPG har også fått løfter om at en ny syrisk grunnlov skal gi kurderne en form for selvstyre. Det nettopp det Erdogan ønsket å unngå ved hjelp av denne invasjonen, sier Parslow.

Dumpe 3,6 millioner flyktninge­r? Foreløpig ser det ut til at Tyrkia kan klare å kjempe seg til en 110 kilometer bred sone som ligger mellom byene Tell Abyad og Ras al-Ayn.

Men å plassere 3,6 millioner syriske flyktninge­r ville ikke vært realistisk selv om sikkerhets­sonen var blitt sikret i sin fulle bredde på 480 kilometer, mener Lindh.

– Å plassere 3,6 millioner syriske flyktninge­r i en «sikkerhets­sone» har etter min mening aldri vært realistisk eller gjennomfør­bart.

– Nå må Tyrkia drive skadekontr­oll Tyrkerne kan ha fått et mye større problemer enn de hadde forventet, mener Parslow.

– Mye må løses på diplomatis­k vis gjennom forhandlin­ger mellom Tyrkia, Russland og Assad, heller enn ved å bare endre fakta på bakken, slik Erdogan har gjort hittil, sier han.

Spørsmålet er om Tyrkia kan finne en vei ut av uføret.

– Offensiven har ikke gått slik man ville og nå må Tyrkia drive skadekontr­oll. De må forsøke å beholde anseelsen og for Erdogans del sørge for fortsatt støtte hjemme. Han må finne ut hva han kan presentere som en seier, sier Lindh. – Akkurat nå har ikke Erdogan oddsene på sin side, men hendelsesf­orløpet er så dramatisk og det skifter så raskt at nærmest hva som helst kan skje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway