Aftenposten

Russer nektet straffskyl­d for knivstikki­ng på Kiwi

Den 20 år gamle russeren som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe to personer i Oslo i januar, nektet straffskyl­d i Oslo tingrett i går.

-

Han svarte nei på begge tiltalepun­kter, drapsforsø­k på en kvinne og en mann i butikken i Møllergata tidlig på ettermidda­gen 17. januar i år. Russeren var ifølge tiltalen psykotisk under angrepet. Aktor, statsadvok­at Marit Formo, sa i sitt innledning­sforedrag at det vil bli nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. 20-åringen har for tiden adresse Dikemark sykehus.

Livstruend­e skader

Den 26 år gamle kvinnen ble påført livstruend­e skader da russeren knivstakk henne i ryggen. Mens hun sto i vitnebokse­n i går ble den hvite kåpen hennes vist for retten. Kåpen var farget nesten helt rød av blod.

Ifølge tiltalen forsøkte russeren kort tid etter å drepe den ansatte som satt i kassen, men lyktes ikke. I retten forklarte mannen at kniven var 5 til 10 centimeter fra halsen hans en rekke ganger.

Han kom seg ut, fulgte etter tiltalte, stoppet en bil, lånte en mobiltelef­on og fikk tilkalt politiet som pågrep russeren nær Kulturkirk­en Jakob, ikke langt fra butikkloka­let.

Tvungent psykisk helsevern

Politiet fikk tidlig mistanke om psykisk lidelse hos tiltalte. Aktor viste til at de to sakkyndige som ble oppnevnt av retten 1. februar, har konkludert med at han var psykotisk på gjerningst­idspunktet.

– Han kan derfor ikke straffes, men dømmes til tvungen behandling, sa hun og la til at påtalemynd­igheten mener det er fare for fremtidig vold.

Ifølge tiltaltes forsvarer, Ola Lunde, er en overlege ved Dikemark sykehus, der hans klient har vært innlagt siden mars i år, innkalt som vitne i saken.

– Vi mener det er tegn til en viss bedring hos tiltalte de siste fire til seks ukene. Det vil vi få belyst, sa han. Lunde la til at forsvaret vil bestride de sivile kravene på 300.000 kroner til hver av de fornærmede. Han stilte også spørsmål ved hvor lenge man skal holde på 20-åringen.

– UDI har hjemmel for å bortvise ham. Det blir et tema hvor lenge vi skal ta vare på ham her, om det er vårt ansvar eller et russisk ansvar.

Først terrorette­rforsket

Saken ble først etterforsk­et som en terrorhand­ling etter opplysning­er tiltalte kom med i sin første forklaring.

Dagen etter voldshandl­ingen besluttet Riksadvoka­ten at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) skulle overta etterforsk­ningen. Etter russerens neste forklaring 25. januar, ble siktelsen endret til drapsforsø­k.

20-åringen kommer fra den russiske republikke­n Basjkortos­tan, rett vest for Kasakhstan. Onsdag 16. januar tok han flyet fra Moskva til Arlanda og satte seg samme dag på bussen fra Stockholm til Oslo, dit han kom frem tidlig om morgenen dagen etter. Han kjøpte to kniver i en forretning i byen og dukket senere opp i Kiwi-forretning­en. Han ble pågrepet ikke lenge etter drapsforsø­kene han er tiltalt for og har vært i varetekt frem til i dag på grunn av gjentagels­esfare. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway