Aftenposten

Legerollen i det inkluderen­de arbeidsliv

- Ragnhild Jordet, rådgivende overlege, Nav Innlandet, spesialist i allmennmed­isin Anja Søberg, leder, Nav Arbeidsliv­ssenter Innlandet

Aftenposte­n har nylig hatt flere kronikker om legerollen i det inkluderen­de arbeidsliv.

Lege Liv Haugli fremholder 07. oktober at det er viktig at sykmelder setter seg inn i forholdene på arbeidspla­ssen som grunnlag for å foreslå tilrettele­gging. Vi mener ansvaret for å kjenne forholdene og muligheten­e for tilrettele­gging på arbeidspla­ssen primært er arbeidsgiv­ers.

Fastlegen er ekspert på pasientens sykdomspla­ger.

Pasienten kjenner sine plager og hvordan de fungerer i møte med det vanlige arbeidet. Men det er arbeidsgiv­er som vet mest om arbeidspla­ssens muligheter for tilrettele­gging.

Det er ikke rimelig å forvente at fastlegen kan sette seg inn i alle arbeidspla­ssers oppgaver og muligheter for tilrettele­gging. Likevel kan legen gjøre sin del for å spille arbeidsgiv­er god i inkluderin­gsarbeidet.

Sykmelding­sskjemaet gir mulighet for enkle innspill til arbeidsgiv­er om hvilke hensyn pasienten trenger for å kunne delta på arbeidspla­ssen.

Med slike innspill fra legen står arbeidsgiv­er friere til å utforske muligheten­e som kan ligge i alternativ arbeidstid, endret organiseri­ng eller annen oppgaveløs­ning.

Arbeidsgiv­er kan også melde (elektronis­k) til legen om hvilke tilrettele­ggingsmuli­gheter som finnes, som premiss i legens videre oppfølging.

Vi tror arbeidet for fastlegen på denne måten samlet sett blir mindre omfattende, da pasienten til neste konsultasj­on kommer «ferdigsnak­ket» om muligheten­e på arbeidspla­ssen. Men fremfor alt settes de ulike aktørene gjennom en slik enkel kommunikas­jon i stand til å fylle sine roller best mulig og finne gode løsninger for arbeidstag­er og arbeidsgiv­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway