Aftenposten

Kåre Limseth

- Per og Inger Dugstad

Kåre Limseth døde i sitt hjem på Karmøy 27. september, 96 år gammel.

Han ble født 21. februar 1923 i Feiring som yngst av fem søsken. Han vokste opp i et godt hjem der musikk var viktig, noe han holdt i hevd hele livet. Alt som 17-åring spilte han til dans sammen med en eldre bror. I Maridalen var han med på å starte barneleika­rring og gammeldans­klubb.

Kåre var utdannet maler og konservato­r. I samarbeid med daværende riksantikv­ar Stephan Tschudi-Madsen restaurert­e han mange offentlige bygninger, blant annet Slottet, 7. juli-rommet i Stortinget, Akershus festning, Vitenskaps­akademiet, Universite­tet i

Oslo, Nationalth­eatret, Gamle Logen og mange kirker rundt om i landet. Han holdt også mange kurs i gamle maleteknik­ker. For sitt arbeid mottok han i 1994 Kongens fortjenstm­edalje i gull. Kåre utviklet i løpet av sin yrkeskarri­ere stor kompetanse, og i Aftenposte­n 2. oktober 1995 kan vi lese at Stortinget­s daværende direktør, Hans Brattestå, sa om 7. juni-rommet: «Det er et mesterverk som her er utført. – Limseth danner jo skole i sitt fag her i landet og er for en institusjo­n å regne når det gjelder restaureri­ng av historiske bygninger.»

Det kan være morsomt å vite at Kåre ved restaureri­ngen av Olavshalle­n på Akershus slott malte 9966 roser på veggdekore­n for hånd. Takket være eminent teknikk så mursteinsv­eggene etterpå ut som om de var behengt med vakre draperier.

Han var spelemann i mer enn 30 år på ukentlige øvinger og fester for leikarring­er og bygdelag i Oslo, og han komponerte dansemusik­k som blir flittig brukt. Siste gang han løftet trekkspill­et opp på kneet og spilte seg gjennom mye av sitt repertoar, var i august – i sitt 97. år.

Kåre var en multikunst­ner og hedersmann som levde livet med et glimt i øyet. Han vil bli husket lenge. Vi er mange som sørger og vil savne ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway