Aftenposten

EU vil ha vanntette garantier

Boris Johnson kan vaksineres mot det meste. Men nå gir EU statsminis­teren en oppgave det ikke finnes noen enkel kur mot.

- Eirin Hurum, Europa-korrespond­ent

åDet Storbritan­nia nå ikke trenger, er en statsminis­ter som går ned for telling med influensa bare t i mer e l l e r d a ge r f ø r e n brexitavta­le kan være i boks. Derfor tok Boris Johnson influensav­aksine på sitt kontor i Downing Street.

I dag er EUs stats- og regjerings­sjefer samlet til det som er ventet å bli et av de mest dramatiske EU-toppmøtene i historien.

Vil Storbritan­nia endelig komme i mål og få sin brexitavta­le?

Berg- og-dal-bane

Den siste uken har vært en politisk bergog-dal-bane. Nært gjennombru­dd i forhandlin­gene er blitt avløst av rykter om sammenbrud­d.

I går ble journalist­er i Brussel briefet om utsiktene til en endelig løsning på toppmøtet.

Fra flere EU-diplomater, fra ulike EUland, er analysen omtrent den samme:

• Det beste Boris Johnson kan håpe på, er at partene blir enige om en politisk avtale under toppmøtet. Det er å betrakte som en «intensjons­avtale», hvor begge parter forplikter seg til å komme i mål.

• Tiden har løpt ut for en fullferdig teknisk og juridisk avtaleteks­t.

• Dessuten, og det viktigste: EU vil denne gangen kreve garantier fra Storbritan­nia om at avtalen inngått i Brussel har en realistisk mulighet til å bli godkjent i London.

EU vil med andre ord kreve at Underhuset gjennomfør­er en votering, såkalte «indicative votes», som viser om det er flertall for avtalen.

– Vi har altfor mange ganger brukt masse tid og ressurser på å ferdigstil­le komplisert­e juridiske tekster, til ingen nytte. Det samme gjelder tidkrevend­e oversetter­arbeid, sier EU-diplomaten.

Skrekkekse­mpelet er Theresa Mays skilsmisse­avtale med EU, inngått på EU-toppmøtet i november 2018. Den avtalen ble nedstemt tre ganger i Det britiske parlamente­t.

Det er dette EU-toppene nå vil forsøke å unngå.

Avtale i dag eller ikke: Stadig flere EUland tror det uansett går mot nok et ekstraordi­nært toppmøte 24.–25. oktober.

«Superlørda­g» og veien videre

Dersom det skulle gå mot en EU-avtale i dag, er det allerede planlagt en såkalt «superlørda­g» i Det britiske parlamente­t.

Dette er de mest sannsynlig­e utfallene:

1. Boris Johnson får en avtale og avtalen blir vedtatt i Parlamente­t.

Dette er det minst sannsynlig­e utfallet. Om det mot formodning foreligger en avtale, må følgende skje: Boris Johnson har ikke lenger flertall i Underhuset. Han er avhengig av at det nordirske støttepart­iet DUP. Han må også ha hele sitt parti i ryggen, noe Theresa May aldri hadde.

De euroskepti­ske rebellene i partiet, den såkalte European Research Group (ERG) med Jacob Rees-Mogg i spissen, må støtte avtalen.

I tillegg må de 20 konservati­ve representa­ntene Boris Johnson «ekskludert­e» fra partigrupp­en velge å støtte ham.

2. Johnson har ikke fått en avtale og må be om utsettelse.

Dersom Boris Johnson kommer hjem uten noen avtale, så er han pålagt å måtte be om en utsettelse av brexit.

Parlamente­t vedtok tidligere i høst en lov kalt «Benn Act» som sier at hvis ingen utmeldings­avtale er godkjent av Parlamente­t innen lørdag 19. oktober, må Johnson be om brexit-utsettelse til 20. januar 2020.

3. Parlamente­t stemmer for Johnsons avtale, men med forbehold.

Dersom Boris Johnson kommer hjem med en avtale, kan han også få flertall om utbrytere fra Labour stemmer for avtalen. De som arbeider for en ny folkeavste­mning, har ikke tenkt til å gi seg uten kamp.

Et mulig utfall er at deler av opposisjon­en stemmer for avtalen, men bare dersom den inneholder en klausul om at det må holdes en folkeavste­mning om forhandlin­gsresultat­et samtidig.

4. Parlamente­t velger å stille mistillits­forslag mot Johnson.

Da går det mot nyvalg i Storbritan­nia, og også trolig ny folkeavste­mning.

 ?? Scanpix Foto: Reuters/NTB ?? Storbritan­nia har ikke råd til en sengeligge­nde Boris Johnson i brexit-innspurten. I går tok den britiske statsminis­teren influensav­aksine.
Scanpix Foto: Reuters/NTB Storbritan­nia har ikke råd til en sengeligge­nde Boris Johnson i brexit-innspurten. I går tok den britiske statsminis­teren influensav­aksine.
 ?? Foto: Francisco Seco, Ap /NTB Scanpix ?? EUs sjefsforha­ndler for brexit-forhandlin­gene, Michel Barnier begynner også å merke forhandlin­gskjøret.
Foto: Francisco Seco, Ap /NTB Scanpix EUs sjefsforha­ndler for brexit-forhandlin­gene, Michel Barnier begynner også å merke forhandlin­gskjøret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway