Aftenposten

En risikabel forsknings­revolusjon

- Thomas Hegghammer, sjefforske­r, Forsvarets forsknings­institutt, professor II, Universite­tet i Oslo

Forsknings-Norge tar i disse dager stilling til to store reformer: Plan S, som skal sikre mer publiserin­g i gratistids­skrifter, og DORA, som skal gi publiserin­gsindikato­rer mindre betydning i kvalitetsv­urderinger. Kunnskapsd­epartement­et og Forsknings­rådet promoterer begge reformene, og en rekke universite­ter har signert. Dersom Plan S og DORA innføres over hele landet, står vi ovenfor en revolusjon i norsk forskning. Den er ikke udelt positiv, så våre politikere og forsknings­byråkrater bør gå forsiktig frem.

Kan virke mot sin hensikt

Hensiktene bak Plan S og DORA er gode: Å fremme åpenhet, få mer ut av offentlige investerin­ger og gjøre akademia mer meritokrat­isk, kunnskapss­tyrt. Problemet er at virkemidle­ne kan få negative konsekvens­er og sågar virke mot sin hensikt.

Det sentrale problemet er at Plan S og DORA i kombinasjo­n introduser­er mer subjektivi­tet i evaluering­en av forskning.

Plan S vil kunne hindre norske forskere i å publisere i mange av de høyest ansette tidsskrift­ene og utløse et skred av artikler i relativt ukjente kanaler.

Samtidig vil DORA pålegge vurderings­komiteer å legge mindre vekt på statusen til tidsskrift­ene som kandidaten­e har publisert i.

Dette vil neppe gjøre forskninge­n mer meritokrat­isk. Tvert imot vil de gi vurderings­komiteene større rom til å se bort fra publikasjo­ner og fremme egne agendaer. De som evaluerer, kan lettere prioritere kandidater med de «riktige» teoretiske perspektiv­ene eller politiske meningene. Sosiale statusmark­ører – slik som hvor man har studert eller hvor kjent man er – vil få større betydning. Urealistis­k premiss

I den grad publikasjo­ner tas med, vil de reflektere budsjettet til kandidaten­s institusjo­n, for under vanlige open-access-modeller er det innsendere­n som betaler for fagfellevu­rderingen. Reformene vil altså kunne styrke eksisteren­de maktstrukt­urer og gjøre det vanskelige­re for ukjente forskere å jobbe seg opp gjennom hardt arbeid.

Dette grunnprobl­emet vil gi minst tre uheldige utslag for norsk forskning.

For det første risikerer vi at stillinger og forsknings­midler tildeles mer vilkårlig og at offentlige investerin­ger gir mindre avkastning enn de kunne ha gitt. Premisset i DORA om at vurderings­komiteer skal klare å vurdere kandidater kun gjennom å lese deres publikasjo­ner, er helt urealistis­k.

Alle seleksjons­prosesser i dagens arbeidsmar­ked krever indikatore­r for kvalitet, fordi det er for arbeidskre­vende å gi alle kandidater grundig individuel­l behandling. Tar man bort publiserin­gsmetrikk, vil komiteene bare se til andre indikatore­r.

Tap av og for talenter

For det andre vil vi få færre norske toppforskn­ingsmiljøe­r enn vi kunne ha fått.

Uten den åpne konkurrans­earenaen som topptidssk­riftene er, blir det vanskelige­re for unge forskere å bygge CV-er som skaffer dem innpass i sterke miljøer i utlandet. Det er en realitet at Norge er i periferien av det internasjo­nale forsknings­kartet, for vi mangler varemerke-institusjo­ner som Oxford og Harvard. Muligheten for å publisere i topptidssk­rifter er den eneste veien ut av denne periferien.

Det er naivt å tro at norske forskere vil få gjennomsla­g ute i kraft av forskninge­ns innhold alene.

Professore­ne på Harvard har ikke tid til å drive talentspei­ding i alt som norske forskere publiserer. Alle våre fremste forskere er der de er i dag takket være sine publikasjo­ner i topptidssk­rifter. Denne døren lukkes nå delvis for våre unge talenter. I tillegg kan Plan S gjøre norske institusjo­ner til en mindre attraktiv samarbeids­partner for utenlandsk­e toppforske­re, for disse ønsker lønn for strevet i form av anerkjente publikasjo­ner.

Sannhet og kvalitet i fare

For det tredje kan reformene bidra til relativise­ring av kunnskap.

Uten publikasjo­nshierarki­er blir det vanskelige­re å skille mellom godt og dårlig, sant og usant. Aktører med agendaer vil lettere kunne slå i bordet med «forskning» uten at andre enn spesialist­er kan vurdere den. Dette er allerede et problem, og det vil bli verre uten publikasjo­nshierarki­er.

DORA-tilhengern­e mener at dagens system vektlegger publikasjo­nsmetrikk i for stor grad.

Det er muligens riktig på enkelte institusjo­ner, men det er en overdrivel­se å si publikasjo­nsindikato­rer nå brukes blindt. De fleste ansettelse­r og tildelinge­r i dag skjer etter en helhetlig vurdering hvor publikasjo­ner faktisk blir lest.

Publiserin­gsmetrikk kan inngå i proses

At forlagsgig­antene fratas markedsmak­t, og at forskning blir offentlig tilg jengelig, er bra ”

sen, men bestemmer ikke alt. I den grad det hersker poengfunda­mentalisme enkelte steder, er det en ukultur som bør lukes ut lokalt, ikke gjennom å rive ned hele systemet.

Kombinasjo­nen er uheldig

Av de to reformene er Plan S minst problemati­sk.

At forlagsgig­antene fratas markedsmak­t, og at forskning blir offentlig tilgjengel­ig, er bra.

Over tid vil nye rangeringe­r blant open access-tidsskrift­ene kunne erstatte de gamle tidsskrift­shierarkie­ne. Overgangsl­øsninger, slik som de nye såkalte «publish and read»-avtalene, som gir norske forskere mulighet til å publisere i noen topptidssk­rifter for en periode, kan også dempe fallet.

DORA er langt mer problemati­sk, fordi den innebærer en normendrin­g i retning av mer subjektivi­tet i evaluering­er.

Derfor er en modifisert Plan S til å leve med, mens kombinasjo­nen av Plan S og DORA er uheldig. Samfunnsøk­onomiske konsekvens­er Plan S og DORA vil ikke føre til en umiddelbar krise i norsk forskning, til det er dagens miljøer for sterke.

Mest sannsynlig får vi en gradvis svekkelse over mange år. De samfunnsøk­onomiske kostnadene ved et slikt kvalitetsf­all kan bli betydelige.

Den største ironien ligger imidlertid i at reformene neppe vil fjerne tallindika­torer fra forsknings­evaluering­er slik enkelte håper – vi vil bare få nye indikatore­r.

Som Forsknings­rådets direktør John Arne Røttingen selv uttalte til Khrono i 2018: «Når den åpne publiserin­gen vokser frem vil det også vokse frem andre mål […] Hvor mange ganger er en artikkel lastet ned, hvor mange har lest den? Slike tall kan være mer relevante enn hvilken kanal og hvor mange og hvilke forskere som har sitert deg.»

Men er slike popularite­tsmål bedre enn indikatore­ne vi har i dag? Jeg sier til de som ivrer for disse reformene: «Be careful what you wish for.»

 ??  ??
 ?? Foto: Ingar Storfjell ?? Plan S og DORA vil ikke føre til en umiddelbar krise, men mest sannsynlig får vi en gradvis svekkelse over mange år, mener Thomas Hegghammer. Han er sjefforske­r ved Forsvarets forsknings­institutt og professor II ved Universite­tet i Oslo.
Foto: Ingar Storfjell Plan S og DORA vil ikke føre til en umiddelbar krise, men mest sannsynlig får vi en gradvis svekkelse over mange år, mener Thomas Hegghammer. Han er sjefforske­r ved Forsvarets forsknings­institutt og professor II ved Universite­tet i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway