Aftenposten

Det viktigste spørsmålet sjefen deres må stille seg nå

Skal Norge nå fotballEM, må ett område forbedres: taktikken. Det handler ikke om trenerne og deres plan, men om dem som skal utføre den.

- å Analyse Lars Tjærnås, fotballeks­pert

En spissformu­lert påstand: Ingen fotballkam­p i historien er blitt avgjort av en kampplan. Ingen kommer heller noen gang til å bli det. Til det er fotball rett og slett et altfor sammensatt og komplisert spill, med altfor mange komponente­r.

Taktikk i fotball handler om to ting: strategi på forhånd og utførelse underveis.

Det har vært forsket og analysert hvor mange valg hver enkelt spiller gjør i løpet av en kamp. Ingen finner et eksakt tall, men med smått og stort snakker vi om firesifred­e tall.

Igjen spissformu­lert: Det som har hindret Norges lag i å nå EM gjennom denne kvalifiser­ingen, er for mange feil i avgjørende faser av kampen.

To eksempler

Her er to eksempler fra Romania-kampen:

Da formasjone­n ble lagt om etter pause, var forutsetni­ngen for å få utbytte enkel: enda flere innlegg. I stedet for å oppnå dette, opphørte det som hadde gitt endel innlegg før pause. Det fungerte når ytterste midtbanesp­iller trakk inn og ga backene rom til å starte bredt. I stedet ble kantspille­rne på midten bredere og stengte av de rommene oftere.

Da omlegginge­n til tre spisser kom, var hensikten: langpasnin­g, vinne annenballe­r høyt i banen og skape trykk. Resultatet: Tre spisser på linje for ofte – og ingen bevegelse for å vinne ballene rundt duellen – åpnet for rumenske kontringer.

Litt på samme måte har vi ikke hatt spillere som har evnet å lese kampbilder som har endret seg i hjemmekamp­ene mot Sverige og Romania, der 2–0-ledelser endte

med avgjørende poengtap.

Det vanskelige spørsmålet

Derfor blir, etter min mening, det viktigste spørsmålet Lars Lagerbäck og teamet hans bør stille foran de avgjørende Nations League-kampene i mars: Hvordan utvikle bedre taktisk klokskap? Det brutale svaret: det er ikke enkelt.

Noen er født fotballklo­ke. De beste klubb- og landslagen­e i verden har enten en krystallkl­ar leder og strateg. Eller enda bedre, en hel gruppe spillere med evne til å lese kampbildet når det endrer seg – og lynraskt utnytte de små muligheten­e det gir. Selv om en del av dette er medfødt, er den gode nyheten at det kan utvikles. Der ligger Norges håp.

Det norske landslaget er i ferd med å få opp en gruppe unge spillere med stor mulighet til å ende opp som både ledere i laget og som så fotballklo­ke at de kan ta styring i de faser der kampene avgjøres. Kristoffer Ajer, Sander Berge, Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har mange av forutsetni­ngene for det. I tillegg får de verdens beste drahjelp til å utvikle egenskapen­e i at de spiller høyt nivå.

Læring bygger på erfaring. Erfaring gir klokskap til dem som evner å benytte seg av den.

Norge har utviklet grunnspill­et

Norge har klart forbedret evnen til å spille motstander­e lavt i banen gjennom egen spillestyr­ke med ballen. Selv mot Spania klarte de det i lange perioder. Før pause mot Romania var det i noen perioder spill på hjemmelage­ts banehalvde­l. Det som mange kaller grunnspill, spill mot etablert forsvar, er mye bedre enn på lang tid.

Mot Spania ble dette kombinert uten veldig mange farlige kontringer imot, mot Romania mestret de ikke denne kombinasjo­nen på samme måte. Men variasjone­n i spillet er bedre, truslene mot motstander­en er flere, fra flere ulike posisjoner.

Da gjenstår det viktigste i fotball, å omsette overtak til scoringer. Over tid har Norge trengt flere sjanser for å score enn motstander­en har trengt mot Norge. Det handler om mange faktorer. En av dem er også klokskap, evnen til å oppdage muligheten tidlig nok.

Med Erling Braut Haaland og Joshua King som spisspar og Martin Ødegaard bak dem, bør denne delen kunne falle på plass.

I så fall er det grunn til fortsatt å tro på første norske sluttspill på 20 år.

Ingen fotballkam­p i historien er blitt avg jort av en kampplan ”

 ??  ??
 ??  ?? Lars Lagerbäck.
Lars Lagerbäck.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway