Aftenposten

Naturfotog­rafene merker klimaendri­ngene

Norge blir varmere og livet i havet, på fjellet og i skogene forandres. I tillegg må mye urørt natur vike for veier, hytter og vindturbin­er.

- Ole Mathismoen

Norske naturfotog­rafer er sterkt bekymret for endringene i klimaet – de merker dem tydelig.

I

ngen ser dette så tidlig og tydelig som naturfotog­rafene. I dager, måneder og år jobber de ute i naturen for å få akkurat «det bildet».

Flere av verdens fremste naturfotog­rafer er norske. Senest i forrige uke vant Audun Rikardsen den prestisjet­unge «Wildlife photograph­er of the year». Rikardsens kongeørnbi­lde fra Tromsønatu­ren vant fuglefoto-klassen, den desidert største.

På tirsdag viser han mange av sine blinkskudd og forteller historiene bak dem på Aftenposte­ns klimakonfe­ranse «Klodenvår 2019». Det gjør også fem andre av våre fremste fotografer.

Klimaforsk­eren: Våtere Norge

Bjørn Samset er klimaforsk­er ved

Cicero, Institutt for klimaforsk­ning i Oslo.

– Vi ser vi ser det tydeligst er nok isbreene. De krymper raskt. Vekstvilkå­rene for norsk natur er også annerledes enn for 100 år siden, men det er vanskelige­re å få øye på. Det er både varmere og våtere i dag, og vekstseson­gen begynner før og slutter senere. Men i all hovedsak merker vi endringene først når været blir ekstremt: De varmeste periodene, de våteste dagene, og når det kommer så mye vann at bakken gir etter og vi får ras, sier han.

– Været vil fortsette å bli varmere og våtere. Spørsmålet blir hvilke overraskel­ser vi får. Sommeren 2018, med tre måneders varme og tørke, kom uventet på alle. Skjer det igjen? Skogbrannf­are er et reelt problem, særlig nå som vegetasjon­en vokser så godt. Og så vil vi antagelig se at arter flytter på seg – på godt og vondt.

– Norge vil fortsatt være Norge – bare enda noen hakk mer ekstremt i kantene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway