Aftenposten

«En av de tyngste og mest skamfulle dagene i livet mitt»

Ett år etter at Aftenposte­n avslørte Frp-profilens falske reiseregni­nger, tilsto stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari i går i tingretten grovt bedrageri av 450.000 kroner.

- Carl Alfred Dahl og Henning Carr Ekroll

Igår meldte han seg også ut partiet: «Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp», skriver stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari i en pressemeld­ing som ble sendt ut kort tid før retten ble satt i Nedre Romerike tingrett. Han grunngir utmeldinge­n med at han ønsker å ta fullt ut ansvar og konsekvens­ene av sine gale handlinger i reiseregni­ngssaken.

Keshvari tilsto å ha levert 73 fiktive reiseregni­nger for totalt 450.000 kroner. Bakgrunnen for straffesak­en er Aftenposte­ns ett år gamle avsløring av Keshvaris fiktive reiseregni­nger.

Aftenposte­ns saker førte til at Stortinget anmeldte den profilerte Frp-politikere­n og at politiet startet etterforsk­ning.

Keshvari ankom rettssalen i Lillestrøm sentrum litt før klokken 12. Der møtte han et stort pressekorp­s. Keshvari var glattbarbe­rt og ikledd mørk genser, jeans og joggesko.

Han fremsto som preget av situasjone­n mens han fiklet med mobiltelef­onen sin. Straffesak­en går som en såkalt tilståelse­ssak, som er en forenklet rettsprose­ss.

Keshvari hilste på hovedetter­forsker Lillian Frette Litlehamar og politiadvo­kat Susie Bergstrand, som represente­rer aktoratet. Rettens administra­tor er tingrettsd­ommer Geir-Olav Jensen.

Hans forsvarer John Christian Elden opplyste at Keshvari ikke tillot å bli fotografer­t i forbindels­e med rettssaken.

Ber om unnskyldni­ng

– Jeg er stortingsr­epresentan­t ut perioden, om jeg vil eller ikke, sa Keshvari da dommeren spurte om hans nåværende yrke. – Erkjenner du deg skyldig?

– Det gjør jeg, svarte Keshvari.

– Jeg vil igjen be min familie, kolleger, Stortinget som institusjo­n og det norske folk om unnskyldni­ng for at jeg i en svært krevende og vanskelig periode i mitt liv har begått feil og handlet galt. Det smerter meg stort at jeg gjennom mine gale handlinger har satt min familie, kolleger og vervet som stortingsr­epresentan­t i forlegenhe­t og ikke vist meg tilliten jeg har fått, verdig, sa Keshvari.

– Jeg gir en uforbehold­en tilståelse for de handlinger jeg har gjort. Det er en viss lettelse i å gjøre opp for meg, sier Keshvari, som omtalte rettsmøtet som «en av de tyngste og mest skamfulle dagene i livet mitt».

Tingrettsd­ommer Jensen ønsket at Keshvari forklarte hvordan reiseregni­ngsjukset hadde foregått.

– Jeg fylte ut reiseregni­nger for reiser jeg ikke har foretatt, sa Keshvari og forklarte at han urettmessi­g hadde fått refundert både kilometerg­odtgjørels­e og overnattin­g.

Han sa også at han forsto at han ikke hadde krav på disse pengene, men at han ikke husket første gang han førte en fiktiv reiseregni­ng.

Etter Keshvaris forklaring skulle et vitne som er underlagt taushetspl­ikt forklare

Bedragerie­ne er begått i nær hele Keshvaris periode på Stortinget ” Susie Bergstrand, politiadvo­kat

seg. Da ble retten lukket og pressen sendt på gangen i en kort periode.

Stor uenighet om straffen

Grovt bedrageri har en strafferam­me på seks år. Aktor mener to års ubetinget fengsel er et godt utgangspun­kt. Med rabatt på rundt 20 prosent som følge av tilståelse­n ber aktor om halvannet års fengsel.

Straffepås­tanden fra aktor er langt strengere enn politiets ønske om fem måneders fengsel. I retten kom det frem at statsadvok­aten har vektlagt at Keshvari har brukt et av landets høyeste tillitsver­v til å utnytte et tillitsbas­ert reiseregni­ngssystem for å berike seg selv.

Politiadvo­kat Bergstrand gikk kort gjennom forholdene som er avdekket i etterforsk­ningen og i Aftenposte­ns avsløringe­r.

– Bedragerie­ne er begått i nær hele Keshvaris periode på Stortinget, sa Bergstrand.

Hun trakk inn straffeutm­ålingen i tidligere korrupsjon­ssaker fordi hun mener det er lite sammenlign­ingsgrunnl­ag for bedragerie­r blant personer med høyt betrodde tillitsver­v i Norge.

Elden vil ha 4–5 måneders fengsel

Elden viser til prinsippet om likhet for loven og mener at rettspraks­is ikke gir grunn

lag for så lang straff for denne saken.

Elden mener det ikke er noen grunn til å ta utgangspun­kt i korrupsjon­ssaker, fordi korrupsjon skal vurderes som mer alvorlig enn blant annet underslag, bedrageri og andre vinningsfo­rbrytelser.

Elden viser også til at Keshvari har samarbeide­t hele veien, at rettsbehan­dlingen har spart mye arbeid med dette og ber om fire til fem måneders straff, hvorav en måned eller to betinget.

Aktor anerkjenne­r samarbeide­t, men viser til at saken likevel er etterforsk­et på vanlig måte.

Dommen og straffeutm­ålingen vil etter planen være klar førstkomme­nde fredag, 25. oktober.

Politiet har undersøkt kontoutskr­ifter, korttransa­ksjoner, bompasseri­nger og opplysning­er fra Stortinget om voteringer.

Keshvari er avhørt tre ganger.

Får fortsatt full lønn

Trolig blir Keshvaris dom den strengeste noensinne for en sittende stortingsr­epresentan­t. Stortinget­s administra­sjon opplyser at de ikke har kunnskap om hvorvidt sittende stortingsr­epresentan­ter tidligere er blitt dømt til fengsel.

Aftenposte­n har funnet ett eksempel: I 2002 ble KrFs stortingsr­epresentan­t Lars Rise dømt til 14 dagers fengsel for råkjøring.

Både forsvarer og aktor trakk frem saken med Astrid Gjertsen, som i 1986 tilsto og ble dømt for grovt bedrageri etter å ha forfalsket drosjeregn­inger verdt 32.061 kroner. Bedragerie­t ble utført mens hun var forbrukerm­inister.

Keshvari ble den første av to representa­nter som ble anmeldt av Stortinget i forbindels­e med Aftenposte­ns avsløringe­r. Han vil, uavhengig av straffen, fortsatt formelt sett være innvalgt på Stortinget.

Årsaken er at stortingsr­epresentan­ter i prinsippet ikke kan fjernes fra sine verv, med mindre de dømmes i en riksrettsp­rosess.

Keshvari har stort sett har sykepermis­jon siden Aftenposte­ns avsløringe­r i fjor høst, og Carl I. Hagen har møtt i hans sted.

I denne perioden har Stortinget betalt full godtgjørel­se til begge to, noe som nå utgjør en årslønn på 987.000 kroner.

 ??  ??
 ??  ?? Mazyar Keshvari
Mazyar Keshvari
 ?? Foto: Siri Ø. Eriksen ?? Mazyar Keshvari ønsket ikke å la seg fotografer­e da han ankom. Han forsvares av John Christian Elden.
Foto: Siri Ø. Eriksen Mazyar Keshvari ønsket ikke å la seg fotografer­e da han ankom. Han forsvares av John Christian Elden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway