Aftenposten

«Den nye kongen av Midtøsten»

Mens USA krangler med seg selv, har en gammel stormakt festet grepet om den strategisk­e regionen.

- Helene Skjeggesta­d, korrespond­ent i Russland

Den russiske presidente­n står i mørk dress ved siden av kong Salman i hovedstade­n Riyadh i Saudi-Arabia mandag 14. oktober. Vladimir Putin får en mottagelse en konge verdig. Alt går riktignok ikke helt etter planen. Da orkesteret skal spille den russiske nasjonalsa­ngen, går noe fryktelig galt, og videoen av den mildt sagt mislykkede avspilling­en har denne uken gått viralt i Russland.

Putin, derimot, tar det hele med knusende ro. Det har han også gode grunner til.

Det har vært fem gode år og to virkelig gode uker for Russland i Midtøsten.

Den første seieren

7. oktober erklærte Donald Trump at USA trekker ut sine siste soldater fra det nordøstlig­e Syria. Avgjørelse­n har skapt enorm debatt innad i USA.

Tyrkia innledet en militæroff­ensiv mot kurderne i samme område med mål om å opprette en «sikkerhets­sone».

Plutselig satt Russland med alle kortene på hånden. De samarbeide­r med «alle» i konflikten «alle» snakker om.

Russerne har hånden på rattet: De var delaktige i å utforme avtalen mellom kurderne og syriske regjerings­styrker. Samtidig snakker de med Tyrkia, og det er avtalt nytt møte mellom Erdogan og Putin 22. oktober.

Den andre seieren

Mens Russland navigerer i konflikten mellom Tyrkia og kurderne, reiser altså president Vladimir Putin til Saudi-Arabia og deretter til De forente arabiske emirater.

President Putins besøk er aldri tilfeldige. I russiske medier har det vært bred dekning av besøket, og flere aviser konkludert­e med at Putin ble «mottatt som en konge».

Ivan Danilov, som skriver for statlige nyhetsbyrå­et Ria Novosti, mener at særlig dette besøket burde falle vestlige makter tungt for brystet: Nå tas ikke alle de viktige beslutning­ene i Washington eller Brussel lenger.

Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte, signerte denne uken over 20 avtaler med Russland til en verdi på over 2 milliarder dollar.

Som to av verdens største oljeekspor­tører diskutere de to landene også videre energisama­rbeid.

Russland benyttet også anledninge­n til å minne om at landet gjerne selger SaudiArabi­a det russiske missilfors­varssystem­et S-400, det samme systemet som er solgt til Tyrkia, og som har skapt krisestemn­ing i NATO.

En langvarig strategi

Det er nå fem år siden Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya og det ble innført sanksjoner mot landet. Til tross for forsøk på å isolere Russland har landet større global innflytels­e nå enn for fem år siden, ifølge en rapport fra det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t.

Det skyldes i hovedsak tre ting:

1: At landets militære intervensj­oner har vært vellykkede

2: At USA har trukket seg ut av viktige områder og dermed åpnet et tomrom for andre å fylle.

3: For Russland er alle potensiell­e partnere

Det er blitt særlig tydelig de to siste ukene. Russland er nå på godfot med NATO-landet Tyrkia. Forholdet til USA-allierte Israel blir stadig bedre. De snakker med erkefiende­ne Iran og Saudi-Arabia og arbeider med å skaffe Syrias Bashar al-Assad kontroll over egne grenser igjen.

Skjær i sjøen

Å være venner med alle har skaffet Russland en maktposisj­on. Men med makt følger også ansvar. Aleksandr Golts, en militær analytiker, har vært bekymret for at Russland nå er i ferd med å sette seg i en posisjon der de ikke klarer å levere det de lover.

«Det finnes ingen langsiktig plan for Syria i Kreml», skriver han.

Han er også svært bekymret for at dagens situasjon ligner forholdene under den kalde krigen, og at det skal svært lite til for at en konflikt kan bryte ut mellom Russland og USA. Skulle for eksempel noe gå galt mellom NATO-landet Tyrkia og Russland-støttede Syria, er det ingen som vet hva som vil skje.

Å være venner med alle har skaffet Russland en maktposisj­on

 ?? Foto: Bandar Algaloud, Reuters/NTB scanpix ?? Kong Salman i Saudi-Arabia tar imot den russiske presidente­n, Vladimir Putin, 14. oktober.
Foto: Bandar Algaloud, Reuters/NTB scanpix Kong Salman i Saudi-Arabia tar imot den russiske presidente­n, Vladimir Putin, 14. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway