Aftenposten

Norden-kunnskap nedpriorit­ert i læreplan

- Berit Andnor Bylund, styreleder, Foreninger­ne Nordens forbund Henrik Wilén, forbundsse­kretær, Foreninger­ne Nordens forbund

N

orge er i ferd med fastsette et nytt læreplanve­rk – grunnlaget for hva elevene skal lære i årene fremover. Med stor bekymring ser vi at nabospråk og Norden-kunnskap ikke har fått sin rettmessig­e plass i foreliggen­de utkast.

Vi kan ikke se hvordan Norge skal kunne overholde forpliktel­sen i Helsingfor­savtalens artikkel 8 om å gi elever undervisni­ng om Nordens språk, kultur og samfunnsfo­rhold i passende omfang. Nedpriorit­eringen av det nordiske perspektiv­et gir et urovekkend­e signal til oss naboer og er illevarsle­nde for det nordiske fellesskap­ets og samarbeide­ts fremtid.

Norden er ikke nevnt

Læreplanen for norskfaget har kompetanse­mål om å lese og lytte til dansk og svensk først etter 7. trinn, 10. trinn og i videregåen­de skole. Det er for lite og for sent i utdannings­forløpet. Kjennskap til øvrige nordiske språk, kultur, samfunnsfo­rhold ( jf. Helsingfor­savtalen) og samarbeid glimrer med sitt fravær. Ordet Norden/ nordisk er rett og slett ikke nevnt en eneste gang i hele læreplanve­rket.

I Danmark og Sverige er det nordiske kultur- og språkfelle­sskapet et eksplisitt, overgripen­de mål i læreplanen­e, med konkretise­rende kompetanse­mål i årskurs 4–6 i Sverige og allerede etter 2. trinn i Danmark. Tidlig kjennskap til naboland og nabospråk er en god og overkommel­ig vei mot en utvidet horisont og interesse for både likheter, variasjone­r og forskjelle­r. Det er ingen hemmelighe­t at nabospråkf­orståelsen er under press i hele Norden. Akkurat nå, når NRKs Skam har vist ungdom i Norden at nabospråk både er morsomt og nyttig, så velger altså Norge å senke ambisjonen­e.

Nordisk samarbeids­minister

Vi vil minne kunnskaps- og integrerin­gsminister­en om at han, i kraft av også å være nordisk samarbeids­minister, har et spesielt ansvar for å påse at det nye læreplanve­rket overholder Helsingfor­savtalens artikkel 8.

«[V]i i Norden er på mange måter en familie. Bundet sammen gjennom historie, språk, geografi og interesser.

[..] Vi bør passe oss for å tro at forholdet ikke må pleies», sa statsminis­ter Erna Solberg under markeringe­n av Foreningen Nordens 100-årsjubileu­m i mars. Vi kunne ikke vært mer enig og forventer at regjeringe­n og den nordiske samarbeids­ministeren følger opp i praksis ved å fastsette en læreplan som sikrer alle elever undervisni­ng om Nordens språk, kultur og samfunnsfo­rhold. Slik vil de kunne videreutvi­kle og skape nye fruktbare forhold i Norden fremover.

Nedpriorit­eringen av det nordiske perspektiv­et gir et urovekkend­e signal til oss naboer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway